Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szantazowana uczennica...

Podejrzenie złamania praw ucznia. /rzecznik praw ucznia, Pomocy!!!!

Polecane posty

Witam! Bardzo proszę o pomoc znających się na prawach ucznia i o obowiązkach rzecznika praw ucznia. Mieszkam na wsi i mam 15lat. Otóż jutro jest organizowana uroczystość kościelna. Potrzebne jest 4 osoby do niesienia wieńca. Kilka kobiet (One nie pełnią ważnego urzędu we wsi, tylko jedna spośród nich jest w radzie gminy naszej wsi i żona wójta) Wybrały 4 osoby do niesienia wieńca naszej wsi. Bez mojej wiedzy wybrały mnie i jeszcze jedną dziewczynę i dwóch chłopaków do niesienia wieńca. Postanowiły to absolutnie bez naszej zgody i wiedzy. Powiedziały to mojemu tacie, który z kolei przekazał mi to. Nawet osobiście nie raczyły powiedzieć. Pofatygowałyśmy się do nich i chciałyśmy wyjaśnić, że po pierwsze nie chcemy występować. W dodatku musimy tam być w strojach ludowych. Znajomi nas wyśmieją. Koleżanka by jeszcze mogła ale w stroju galowym, a nie ludowym. Ja natomiast nie chcę w ogóle, ponieważ jestem z natury osobą słabą i mogłabym zasłabnąć. Nie wiemy ile czasu to będzie trwać. One na mój argument odpowiedziały - to będę za Tobą z krzesełkiem i wodą mineralną szła, karetka pogotowia będzie niedaleko. Po co ryzykować, że ze zasłabnę (Ja wogóle unikam takich tłocznych i dusznych miejsc, żeby mi się nie zrobiło słabo), skoro w mojej wsi jest wiele zdrowych dziewczyn, do których ja, z własnej kieszeni musiałam dzwonić i pytać się czy nie poniosą za mnie ze względu na moje zdrowie. One nie zgodziły się, bo nie chcą i już. Tłumaczyłam tym paniom, że one mogą iść ale nie chcą. A one na to, że chcą aby poszedł ktoś równy z innymi wzrostem i wiekiem, żeby ładnie wyglądało. Czy z powodu ich widzimisie i względów estetycznych ja mam być do tego zmuszana? A czy ładnie będzie wyglądało, gdy zasłabnę? W dodatku szantażowały nas, że mają dużo kontaktów i jeśli nie będę powiedzą mojej wychowawczyni i księdzu (O zgrozo - ja w tym roku będę bierzmowana) i płazem mi to nie ujdzie, jeśli nie pójdę. Ja się ich pogróżek nie boję, ale nie wiem czy to jest zgodne z kodeksem praw ucznia. Nie chcę robić afery, ale jest tyle dziewczyn i tylko z powodu, że ja i ta druga dziewczyna jesteśmy do siebie podobne chcą wziąć właśnie nas... Wmawiały nam, że te stroje ludowe pewnie niedługo modne i wszyscy będą tak chodzić (!)... Ale najbardziej jestem zła, bo ten ksiądz mnie nie zna i jak mu nagadają o mnie to mogą mi zrobić u niego złą opinię i on jest podobno bardzo surowy i może się na mnie uwziąć. Mówiły też, że jesteśmy bezbożne, że nie chcemy iść, że to zaszczyt, ze nas wybrały itp. Itd.... A jeśli ten ksiądz się na mnie uweźmie? I tak samo moja wychowawczyni? Dlaczego spośród 400 osób my musimy ponieść konsekwencje, że nikt nie chce iść. Że one nas wybrały, to nie można się im sprzeciwić? Sprzeczałyśmy się z nimi z godzinę, a one swoje. Powiedziały, ze jak nikogo nie znajdę ja (!) na swoje miejsce, ani one to musze iść i znowu gadały bo nie wypada nie iść, to wstyd i bo to, bo tamto... :| Co o tym sądzicie??? Choć nie znam się na prawie itp. To uważam, że one naruszają prawa ucznia szantażując nas. Co z tym zrobić? Ja choćby jutro rano pod sam dom podjechali nie mam zamiaru iść. Nie chcę zemdleć na oczach całej parafii....

Gość rzecznik ucznia nie ma nic do
rzecznik ucznia nie ma nic do tego, bo to nie nauczyciele Cię szantażują. Powiem Ci tak, masz prawo nie chcieć, wiadomo, ale moim zdaniem też przesadzasz. Nie sądzę,żebyś była tak wątłego zdrowia, boisz się kpiny a ja Ci mówię,że bez powodu. Potraktuj to z humorem, po uroczystości sama troche z tego pożartuj i będzie po kłopocie. Babki jak babki, myślą,że dużo mogą, pewnie sa mega religijne no i mentalność dewotek. Możesz poeiwedzieć,że nie życzycsz sobie tego rodzaju tekstów, bo może i one znają księdza i nauczycieli, ale ty znasz policję i będzie to uznane za szantaż:P A poważnie mówiąc. załatwo to z klasą i już

Gość rzecznik ucznia nie ma nic do
i jeszcze jedno: takie jest życie Nie raz będziesz musiała uczestniczyć w czymś głupim. Nawet z pracy mogą Cię wysłać i nie odmówisz. A myślisz,że dyrektorzy, nauczyciele biorą udział w takich szopkach bo chcą?? Robią to, bo wypada i chą imeć to szybko z głowy.:)

Nie dam sobie w kaszę dmuchać, żeby jakieś stare babki mi rozkazywały i groziły w tej sytuacji. Mogę nawet dostać nieodpowiednie, wyliżę się z tego, bo jestem bardzo dobrą uczennicą, ale nie raz już w ostatnich latach mdlałam w kościele. Z powodu ich widzimisię i tego, żeby ładnie wyglądało ja mam ryzykować swoje zdrowie???????? Najpierw nie mówiłam im, że to z przyczyn zdrowotnych, nie chciałam podawać powodu, bo sądziłąm, że one nie mają prawa domagać się, to moja prywatna sprawa i mogę odmówić bez podania przyczyny. Nalegały jednak i powiedziałam, że z przyczyn zdrowtych a one nadal swoje. A co by było gdybym wogóle bez podania przyczyn? Czy mam do tego prawo? Czy mam wogóle prawo odmówić? Czy mogę mieć problemy w szkole później przez to? Bo sądzę, że nie, ale wiadomo - Polska to Polska, tym bardzije wieś, tutaj wszystko może się zdarzyć. Mój tata też nie chce, ale ja pytam, bo zagroziły, ze powiedza księdzu i wychowawcy i konsekwencje mnie nie ominą... Mogę mieć problemy z przystąpieniem do bierzmowania. Normalnie tymi babkami bym sie nie przejmowała, ale jak nagadają księdzu, który ma mnie do niego przygotowywac, to i w dziwnych okolicznościach mogę nie zdać... Wiem, że to absurdalne, ale taka jest prawda, baby i księża uważają się za panów świata... JAK PISAŁAM NAJBARDZIJE CHODZI MI O BIERZMOWANIE (JA JESTEM W KOŚCIELE CONIEDZIELA I BARDZO CHCE TEGO BIRZMOWANIA, ALE TA SPRAWA....) (!)

Gość ldlddldldldld
Laska, czy ty głupia jesteś czy jaka???? Co prawa ucznia mają do tego??????

Gość fkkkkkkkkkkk
Tę sprawę powinni rozwiązać twoi rodzice. Jak oni uważają, że nasz iść - idziesz, jak to nie i to oni powinni tym paniom to uświadomić.

Gość odmów
weż dyktafon albo komórę i nagraj dyskretnie ewentualne groźby tych bab i niech twoi rodzice zgłoszą to na policję I nie bój się - z doświadczenia wiem że tylko ludzie słabi i tchórzliwi dają się wykorzystywać cwaniaczkom. To nie czasy komuny gdzie rzczywiście ludzie mieli przykre konsekwencje za odmowę np. udziału w pochodzie 1-majowym. Poza tym tym babom też możesz dać do zrozumienia że jak będą się mieszać w nie swoje sprawy to mogą mieć kłopoty np. z szybami w oknach :P

Gość ja tam chodziłam
a co ma do tego rzecznik praw ucznia/ :D:D

Gość obywatelka Polski
a dlaczego właścowie nie mogłabys ponieść? Mieszkasz w Polsce, ten kraj cie karmi i odziewa, i dofinansowuje twoich rodziców, prawo to ty łamiesz, odmawiając czegoś, co jest twoim obowiązkiem. nawet nie pisze słowa "ty", "ciebie" z duzej litery, bo tobą (z małej litery) gardzę.

Jak napisałam ja na serio mogę zemdleć. Już jak byłam u nich z wizytą w upał ze mnie się lało i w oczach miałam mroczki. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I mi nie chodzi o to, czy mam iść czy nie, bo to juz postanowione - nie idę, chodzi mi o to, czy mają prawo z tego powodu mnie szantażować i mogą powiedzić mojej wychowawczyni i księdzu i mogę za to mieć karę...??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja nie jestem głupia, nie mam zamiaru iść tylko powtarzam - chodzi mi o konsekwencje, czy mogę dostać od wychowawczyni burę (Na wsi wszystko jest mozliwe więc się pytam) P.S co one święte krowy, że na każde ich słowo mam ich słuchać???????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość pawian12346151
Ja widze tutaj takie roziazania: -nie idz bez powiadamiania ich o tym -powiedz ze miałas juz wczesniej zaplanowany wyjazd i dlatego nie mozesz -idź, nies ten wieniec i udaj, że zemdalals. gdy zaczna Cie cucic zacznij sie żalic, że przeciez mówilas ze nie mozesz go niesc, chcialas zrezygnowac(*tylko mówbez pretensji a raczej z żalem, tak żeby wszyscy słyszeli, starym na pewno bedzie glupio)

Przestań się nad sobą użalać :O Co ci wychowawczyni powie?? że jesteś niegrzeczną dziewczynką, bo w kościółku nie pomogłaś? No prosszzz cię :O Weź daj sobie spokój i powiedz, że nie idziesz. Bez tłumaczenia się wszystkim dookoła.

Gość agawkaa
obywatelka Polski - co ma kraj do procesji koscielnych?!! W konstytucji nie jest zapisane ze obywatel ma obowiazek dymac z wiazankami pod kosciolek.

Obywatelka Polski - małe litery, dlatego, ze bardzo szybko piszę, a tY chyba czytać nie umiesz, bo napisałam, że może mi się zrobić słabo... :| P.S nie czepiaj się mnie, ze ten kraj mnie karmi, cIEBIE też i te dziewczyny które są zdrowe i z pewnośćią nie zemdleją , tylko im się NIE CHCE też karmo, idź do nich z pretensjami, albo do naszych kochanych pOLITYKÓW, którzy nasz tylko ośmieszają przed światem...

Gość obywatelka Polski
ja sie nie wypierom obowiazków, jak trza nieść, to niose

JA się nie uzalam, ale proszę o wyjaśnienie sprawy. Nie chciałam w żadnym bądź razie z tą sprawą do rzecznika praw obyatelskich chciałam je tylko postraszyć, żeby mi dały spokój. Ja żyję sobie spokojnie, dobrze się uczę i staram się być miła dla wszystkich, ale jak ktoś mnie wnerwi, a tym bardziej santazuje nie dam sobie rozkazywać, ani pomiatać. One myslą, że im wszystko wolno. J a tutaj piszę,żeby się dowiedzieć, czy mogę dostać za to nieodpowiednie. Wiem, że to nijak ma się ze szkołą, ale one mogą zacząć wychowawczyni gderać, że źle się zachowałam, i pod pretektem złamania obowiązków obywatelskich (!) naówić wychowawczynię do wpisania stosownej uwagi ect...

Gość obywatelka Polski
żaden obywatel sie nie poczuwa do obowiązków wobec ojczyzny, poczynając od takich kajtków jak ty, a co z ciebie wyrośnie? A twoi rodzice będa sie wstydzili na sumie przed sąsiadami, bo baby będa ich obgadywać.

Gość obywatelka Polski
a pewnie, że mogą.

No mogą iść do wychowawczyni, a ta z kolei może cię dręczyć i obniżyć ci ocenę z zachowania :D I wtedy możesz zwrócić się z tą sprawą do rzecznika praw ucznia :classic_cool:

Gość rthz nl
Obywatelka, wypierrdalaj stąd dewotko. Nienawidzę słomianego patriotyzmu jaki prezentujesz, podła ściero.

Gość obywatelka Polski
tylko że z wiejskimi babami nie wygrasz, sa cięte i zawzięte i ciemne, hehehe, czy warto z nimi walczyć? zaraz powiedzo, żeś bezbożnica i latawica.

pomijając moje zdrowie, santaże i inne pierdoły, które coniektórzy wymyślaja. We wsi jest 400osób, z czego akurat mnie wybrali, bo pasuję wyglądem do reszty ekipy i ja mam obowiązek to nieść. I powtarzam ja się nie uzalam. Inne osoby, ktre są do tego przymierzane też nie chcą nieść. Nikt ze wsi tego nie chce nieść, a wybrali nas. Czy to jest fair?????????????? i ja mam póxniej przez babek wdzimisie mieć problemy w szkole.... CHODZI MI TYLKO O TO, CZY MOGĘ DOSTAĆ NDST LUB UWAGĘ.???? bo w mojej szkole była już podobna sytuacja, chłopak nie chciał w wakacje uczestniczyć w jakiejś tam uroczystości uczestniczyć i dostał Nd z zachowania.....

Gość obywatelka Polski
uczennico, nie używaj wobec starszych kobiet słow typu ściero, jaka ta młódzież nic nie wychowana, ona pewnikiem z chłopaczyskami sie umówiła na ten dzień i temu nie chce nieść sztandaru. A co na to Bóg??/ heheheh

Gość obywatelka Polski
powinnas dostać ndst z zachowania za mierno postawe wobec ojczyzny, a na nabożeństwa chociaż chodzisz?

mnie opinia bab **** obchodzi... obywatelka Polski - nie, nie masz racji, nie jestem jedną z tych rozpuszczonych. z nikim się nie umówiłam, świat schodzi na psy, żeby po kilku zdaniach człowieka osądzać.... :/ P.S na nabozenstwa chodzę to tWOJEJ wiadomości dEWOTKO (:D hehehe) tyle, ze w kosciele muszę zawsze mieć miejsce siedzące, bo całego bym stojąc nie wytrzymała... i chodzę co niedziela. rthz nl - dzięki za poparcie i ten post do oBYWATELKI :) :D hehheheheh,tak samo uważam, dac palec to chcą rękę... :/ Nie dam sobie w kaszę dmuchać o nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość obywatelka Polski
ale najśmieszniejsze, że ty dajesz sobie dmuchac w kasze. Tym babom nic nie powiedziałaś, tylko na forum sie użalasz. poza tym droga panno ile czasu zdołasz ukrywać cionże? brzuch rośnie szybko, za miesiąc już nie ukryjesz brzucha, to może od razu sie przyznaj, dlaczego nie chcesz nieśc sztandara.