Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aluś

pierwsza miesiączka, kto mi pomoże?

Polecane posty

Gość Aluś

dzień dobry. mam 13 lat i właśnie wczoraj dostałam pierwszą miesiączkę. nie mam z kim porozmawiać na ten temat bo moja mama zmarła przy moim porodzie :([*] no a tato to wie tylko tyle,że trzeba kupić podpaski i tabletki przeciwbólowe .. chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej : *czy mogę się kąpać w gorącej wodzie? *jak dbać o higienę? *czy mogę używać tamponów czy jeszcze nie? *czy to normalne , przy pierwszym okresie , że jest blady .. *jaki będzie następny? *czy udać się do ginekologa na wizytę? miałam o tym na lekcjach ale to nie to samo. chciałabym wiedzieć więcej ... proszę o informację ...

Gość Aluś
są tu doświadczone kobiety , mamy ..? proszę o pomoc ...

lepiej nie kap sie w bardzo goracej wodzie jak masz okres bo mozesz dostac krwotoku mozesz uzywac plynow do higieny intymnej najlepszy lactacyd mozesz uzywac tamponow ale tych najmniejszych ob comfort jesli beda ciezko wchodzic to nie uzywaj jak bedziesz zle sie czuc wez ibuprom jest najlepszy na miesiaczke mozesz isc jesli chcesz ale napewno idz jak rozpoczniesz wspolzycie z czym radze ci czekac jeszcze dlugggo:)

Gość Aluś
dziękuję bardzo za rady :)

Przy miesiączce najlepszy prysznic. No i mycie częste okolic intymnych, a jeśli nie ma jak to są takie chusteczki nawilżane do higieny intymnej i np. w szkole jak zmieniasz podpaskę/tampon to możesz uzyc tych chusteczek. Tamponów początkowo radze nie uzywać. Za jakiś czas możesz sprawdzić z najmniejszymi. Ale tampony (tak słyszałam od ginekologów) mogą (choć nie muszą) przyczynić się w pewnym stomniu do zakażeń grzybiczych. Dlatego na początek lepsze podpaski. Też polecam Ibup[rom, choc to różnie bywa, jedni reaguja lepiej na No Spa inni na Apapy czy Nurofeny. Tak to naturalne że pierwszy okres jest blady - nawet może być tylko lekkie plamienie. Drugi też może być blady i niekoniecznie musi być po 28 dniach. Bo na poczatku miesiączki mogą być nieregularne więc się tym zbytnio nie przejmuj. Ale jak ci się po piątym - szóstym nie unormuje to sie możesz wybrać do ginekologa. Tak dla sprawdzenia.

Gość tylko pamietaj
ze do ginekologa bedziesz musiala isc z kims dorosłym( przynajmniej jak ginekologiem jest mezczyzna ) taką info usłyszałam przypadkiem od połoznej . Ginekolodzy nie przyjmują nieletnich pacjentek jak przychodzą bez opiekunów .jak juz bedziesz pełnoletnia to oczywiscie mozesz wybrac sie sama

Gość monia 34
myślę że tampon cieżko ci będzie włożyć moja córka 14 lat próbowała i nic z tego ,nie wiem może pochwa w tym wieku jest jakaś ciasna.

Gość monia 34
jak będziesz miała bardzo obfite miesiaczki to idz lepiej do ginekologa,na poczatku możesz mieć okres nieregularny,dopiero poroku może sie unormować.