Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankieterkaaaa1111

angielski czy niemiecki- ktory latwiejszy

Polecane posty

Gość ankieterkaaaa1111

??oczywiscie wg was

Gość 1.
angielski ma prostszą gramatykę

Gość angieeeeeelskiii
niemiecki to duzo odmiany a angieslki jest wbrew pozrom w prownaniu do innych jezykow prosty

angielski, niemieckiego uczyłam się siedem lat i nawet się przedstawić nie umiem :o

Angielski łatwiejszy, przynajmniej dla większości ludzi ;)

Gość grafitka
Ludzie czy wy nie rozumiecie, ze nie ma czagos takiego jaklatwiejsze i trudniejsze jezyki?? Dla kogos kto kocha niemieckie, bedzie on prostszy od angielskie i odwrotnie. To mit, ze angielski jest taki latwy. Nauczyc sie wszystkich czasow to pestka, ale aby plynnie sie nim poslugiwac trzeba wlozyc tyle samo wysilku jak w przypadku innych jezykow.

Gość grafitka
*Dla kogos kto kocha niemiecki, bedzie on prostszy od angielskiego

Gość grafitka
Rozumiem. Zamilowanie do jezyka, chec nauczenia sie go za wszelka cene jest tak silna motywacja, ze wchodzi on do glowy o wiele szybciej niz w przypadku nauki znienawidzonego jezyka. Ja np. kocham francuski i nie mam z nim problemow, a niemieckiego szczerze nienawidziliam i po 3 latach nauki nic nie umiem.

Gość poczatkujacaaaaaa
niemiecki nie wydaje sie az tak trudny np zeby mowicw tym jezyku ale zrozumienie ze sluch u jest strasznie trudne wszystko przz ten dziwny szyk w zdaniu. ja wlasnie zaczelam nauke jezyka niemieckiego . kupilam w biedronce kurs samouczek jezyka niemieckiego dla poczatkujacych. bardzo mi sie spodobal ten samouczek wiec juz na zapas kupilm 2 czesc dla sredniozaawansowanych :-) mysle ze jak sie przyloze to w 4 miesiace przerobie 5 czesc oczywiscie jak mi starczy zapalu i checi. niestety juz widze ze sluchanie bedzie trudne

Gość poczatkujacaaaaaa
aha mam jeszcze pytanie do germanistek---- jak sie wymaiwa takie wyrazy jak np: hungrig, durstig, honig? bo w transkrypcji w ksiaze jest napisane : hungryś, durstyś, honyś a sluchajac nagrania raczej slysze hungrik, durstik, honik. wiec jak to jest????

moim zdaniem transkrypcja jak zawsze upraszcza to taka gloska posrednia miedzy iś a ik, ale kurde jak mam ci ją zaprezentować na piśmie? ;)

Gość poczatkujacaaaaaa
tak wiem ze na psmie to nie mozliwe :-) ale w tej transkrypcji jest wyrazne ś a w wymowie jakos tego nie slychac

Gość ankuietrkaaaa111
Haris Pilton--- a moze znasz jakis sposob na osluchanie sie z tym jezykiem?

Gość teraz ja sie wypowiem
poczatkujaca, to zalezy z jakiego regionu jest lektor. W Saksonii slowo "durtig" mowia np. "durtik" a w Nadrenii "durstiś" . Gdy jedzies z landu do landu masz juz nieco inna wymowe i inny akcent. Nie przejmuj sie tym zanadto. W rejonie Hannoveru slyszy sie prawdziwy "Hochdeutsch", ktory jest bardzo czysty, klarowny, ale sprobuj zrozumiec goscia z Bawarii...

Gość ankuietrkaaaa111
a moze znasz jakies podcasty ale dla poczatkujacych. tak telewizja radio to dobry pomysl ale pod warunkiem ze juz sie cos zna. ja na razie to tylko ich heibe.... wie alt bist du? :-)

Gość gość_gość
Jesli upujesz to ja powiem ze angielski łatwiejszy i o wiele bardziej potrzebny niż inne jezyki. Jak juz sie nauczysz angielskiego mozesz spokojnie próbowac innych.

Gość kola_kola2
W sumie mamy teraz taka dostępność wszelkich szkół i kursów jezykowych ze możesz spokojnie coś dla siebie znalezc. Wazne sa checi do nauki.

Gość gość_gość
Angielski według mnie jest tym jezykiem którego najprościej się nauczyć.Polecam szkołe jezykową jesli macie problem z nauką angielskiego. W stolicy mama sprawdzone kursy w Speakup.

Gość katrem78
Zgadzam się z Tobą że jednak w dzisiejszych czasach znajmomośc jezyka angielskiego jest strasznie wazna i trzeba przykładać sie do nauki bo to na pewno się nam potem przyda.

Gość mayllla
No wlasnie i tak każdy z nas wybiera dla siebie taki język w którym i czuje sie dobrze ale i łaczy go jakoś z planami na przyszłośc. To jest na pewno to na co trzeba zwracac uwage.

Gość aaaaaaaaaalin
To zalezy co kto lubi, dla jednego bedzie łatwiej uczyc sie angielskiego a dla drugich niemieckiego. To jest mysle wszystko indywidualna sprawa.

Gość enter to win
od zawsze uczyłam się angielskiego - w podstawówce, liceum, na studiach (filologia), a potem mi się zdarzyło wyjechać do niemiec i tego, czego nauczyłam się przez tyle lat z angielskiego nie można porównac do tempa, w jakim przyswoiłam sobie niemiecki !! oczywiscie nadal płynniej posługuje się angielskim niż niemieckim, ale w ciagu roku posługiwania się językiem na zywo nauczyłam się o wiele wiele więcej niż w ciągu roku na studiach w polsce. polecam jeden sposób - najpierw naucz sie jednego z nich, potem będzie ci o wiele prościej nauczyc się drugiego. Wbrew pozorom to bardzo podobne języki, a na zasadzie kontrastu łatwiej do głowy wchodzi gramatyka. Ja mam tylko jeden , ale za to poważny problem - mimo, że mam o wiele bogatszy zasób słownictwa z angielskiego, to po roku uzywania niemieckiego nie umiem sobie niektórych, nawet najprostszych słów przypomnieć, bo zaraz przychodzi do głowy niemiecki odpowiednik. Nie wiem - mózg wariuje chyba.

Gość ocotochodzi
Poczatkujaca - najpierw popróbuj wymawiając HI ;)

Gość nie mam na dziś pomysłu
Teraz będę się uczyć niemieckiego już 13 rok (od 1-ej klasy podstawówki), a podobnie jak koleżanka wyżej, nawet nie umiem się w pełni przedstawić.. Dlatego będę zdawać angielski, którego uczę się dopiero 5-ty rok, jest zdecydowanie łatwiejszy w wymowie, gramatyce, jest też zdecydowanie popularniejszy, więc zawsze coś wpadnie w ucho (filmy, piosenki..), znacznie więcej osób na świecie zna angielski, więc można z kimś porozmawiać, żeby się podszkolić..

Gość tttrynit
13 lat to dosyć długo, ale rozumiem że juz duzo potrafisz ? ja mam zamiar iść do Speakup na 2 lata na angielski, czy to w takim razie za mało ?