Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia123456

zasiłek wychowawczy gdzie złozyc dokumenty ?pomocy !

Polecane posty

Gość kasia123456

kto wypłaca zasiłek wychowawczy ? Jestem teraz na urlopie macierzyńskim , zasiłek macierzynski wypłaca mi zakład pracy ( zatrudnia ponad 100 osob ) . Od listopada zamierzam isc na urlop wychowawczy wiem ze podanie składam u pracodawcy ale co z zasiłkiem wychowawczym gdzie składac dokumenty i kto bedzie mi wypłacał ? pani z działu personalnego powiedzilam ze zakład pracy nie zajmuje sie załatwianiem zasiłku wychowawczego , w takim razie kto ? NIe wiem czy dobrze mnie poinformowała pani z działu personalnego bo słyszałam od kolezanki ( pracuje gdzie indziej tez w zakładzie ktory zatrudnia ponad 100 osob ) ze to zakład pracy dokonuje formalnosci związane z wychowawczym . Jak to jest kto mowi prawde . Pomocy !

Gość to sie nazywa
urlop wychowawczy i jest bezpłatny liczy się staż do emerytury, moze twac max 3 lata, ale nie dłuzej niz do ukonczenia przez dziecko 4 roku zycia (niektóre kobiety nie biorą wychowawczego od razu po wyczerpaniu macierzynskiego)

Gość to sie nazywa
nie ma czegos takiego jak zasiłek wychowawczy

Gość to sie nazywa
piszesz do procodawcy pisemko - "podanie" o bezpłatny urlop wychowawczy, jestes nadal zartudniona, w zusie od tej pory bedziesz zgłaszana jako bezpl. urlop wych. bez zadnych składek, siedzisz w domu z dzieckiem

Gość kasia123456
piszecie ze urolp wychowawczy jest bezpłatny a ja słyszałam ze podczas urlopu wychowawczego mozna dostawac 400 zł zasiłku wychowawczego o ile spełnia sie jakies kryteria . To co nagle juz nie ma takiego zasiłku ?

Gość to sie nazywa
to się jakos inaczej nazywa jakis dodatek z tytułu opieki czy coś

Gość to sie nazywa
dodatek do zasiłku rodzinnego

Gość to sie nazywa
dochód na łebka w rodzinie nie moze przekroczyc 504 zł, wtedy dostaniesz 400 zł do czasu ukonczenia przez dziecko 1 roku zycia, o ile dobrze doczytałam w tych linkach

Gość to sie nazywa
plus od 48 zł do 68 zł na m-c w zaleznosci od wieku dziecka, do czasu ukonczenai przez nie 18 roku zycia, ale to cały czas przy tym głodowym limicie na łebka

Gość Zdezorientowana123456789
podnoszę temat i poproszę o pomoc. Tylko nie linki, tylko jak to z Wami było/jest. Otóż od połowy września będę na wychowawczym. Dochó netto na osobę nie przekroczy 504 pln, więc wiem że mogę złożyć wniosek o zasiłek 68 pln i dodatek 400 pln miesięcznie. Pytanie o dokumenty- z US musimy mieć dokument o osiągniętych dochodach za rok poprzedni TYLKO czy jeszcze utraonych dochodach? No bo do września mam pensję natomiast na ten próg załąpujemy się od października bo wtedy już pensji nie będę miała. Miasto Kraków - jak ktoś ostatnio skłądał dokumenty lub jest zorientowany to proszę o informacje bede wdzieczna. A jak z ZUS- też trzeba jakieś pisemko od nich wziac? Tylko ja czy z mezem znowu?

dobre pytanie też bym sie chciala zorientowac, kiedys pytalam to mi linka wklejono, ale w teorii a praktyce to dwa różne swiaty..

Jest dodatek do urlopu wychowawczego w którym dostajesz 400 zł , składasz papiery w MOPS i za jesli twoje dochody i meze nie przekracza okreslonej sumu na jedna os. otrzymsz kase. Skąd wiem bo ja dostaje ale dostałam pierwszy raz bo to pierwszy miesiac jestem na urlopie.

Gość a ja.....
Dziewczyny Wasz dochód się nie będzie liczył, ale zaświadczenie musicie mieć i swoje i męża. Wasz będzie jako utracony

Aha, czyli wystarczy zaświadczenie o osiągniętych zarobkach w 2010 roku moj i meza i te moje sie wylicza jako utracone? Dzieki za info!!!!

Gość a ja.....
Jang Mamuśka dokładnie, później wypełniasz wniosek i Twoje wpisujesz w rubryce utracone i liczy się tylko męża. Najlepiej przejdź się do mopsu trochę wcześniej, bo ja jeszcze potrzebowałam zaświadczenia z zusu i od pracodawcy na specjalnym druku

wypisz w pracy wniosek o urlop wych. jak ci udzielą to musisz iść do MOPR-u tam dadzą tobie wniosek potrzebne ci będzie: -skrócony akt urodzenia dziecka -zaświadczenie o dochodach z urzędu skarbowego( twoje i męża) -zaswiadczenie z pracy o zatrudnieniu (na jaką umowę,od kiedy i na jkai okres jest wychowawczy i na jakiedziecko) -z ZUSU zaświadczenie o zgłoszeniu do obowiązujących ubezpieczeń( tam potrzebny ci będzie nip firmy) -pit 11 za rok... -i ksero dowodu