Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALLLLLA

ile miały Wasze dzieci gdy zaczęły siadać?

Polecane posty

Gość ALLLLLA

Cócia ma 7 mies. i nie siedzi, martwię się.Za to próbuke pełzać, pupkę podnosi do góry. obraca się wokół własnej osi. Czy to możliwe aby anjpierw nauczyła się raczkować, a potem siadać?Ile miały wasze skarby gdy siadały?

Zuzia siedziała jak skonczyła rowno 6 miesiecy a sama siadala jak miała 7,5...za to raczkowac sie nauczyła jak miała skonczone 7 miesiecy:) Poczekaj,znajomej synek zaczał siedziec jak miał 7,5 miesiaca a jeszcze teraz nie siada saM, A ma prawie 8 miesiecy,kazde dziecko jest inne:)

Gość moja miala
6 miesiecy usiadla i za dwa tyg juz wstawala przy szczebelkach,ale nie ma reguly , moja siostrzenica dopiero w wieku 11 miesiecy usiadla. teraz ma dziewucha 30 lat :D zdrowa baba.

Gość to naturalne
że dzieci najpierw raczkują/pełzają a potem SIADAJĄ. Niektóre mamusie starają się jak najszybciej sadzać swoje dzieci, czasem już od 4,5 miesiąca. Efekt, dziecko nie chce nauczyć się samo siadać, bo nie ma motywacji, wiadomo, że ktoś je posadzi. Inny efekt - skrzywiony kręgosłup nie martw się, wszystko jest ok! Tylko nie sadzaj dziecka na siłę.

to ja cię pocieszę: A- na początku 12 miesiąca zaczęła siadać M- pod koniec 12 miesiąca dziewczynki miały kiepski start. wszystko w granicy normy.

mój posadzony siedział w 6 miesiącu ale sam zaczął siadać gdy ruszył z raczkowaniem (jednego dnia) i miał wtedy 8 miesięcy i 4 dni ;)

Gość malalalallaall
moj najpierw zaczal raczkowac a potem sam usiadl

moja najpierw raczkowała a sama usiadla jak miała prawie 8. Nie denerwuj sie każde dziecko ma swój rytm rozwoju :)

NIe denerwuj się. Dużo zależy od tego w jakim tempie dziecko rośnie. Mój synek rośnie bardzo szybko, bo rodzina mojego męża jest wysokorosła (teść ma 196 cm, jego siostra ponad 180 itd). Też się martwiłam, ze coś jest nie tak, bo jak skończył 6 miesięcy to nie siedział i nie siadał. Rozwija się bardzo prawidłowo. Wystarczy znaleźć dobrego lekarza, który wyjaśni co i jak, obejrzy dziecko, zrobi wywiad, a nie podchodzi do dziecka "tabelarycznie". A co do raczkowania, to może być tak, że dziecko szybciej raczkuje niż siada. U nas też tak było. Pozdrawiam

Gość kropeczka123
6 miesięcy i kilka dni. Niunia złapała się za moje palce jak zwykle, bo chciała się podciągnąć i.....usiadła :) Siedziała w tej pozycji jakieś 5 minut i się przewróciła na bok bo straciła równowagę :)

Moja siadała na 7 miesięcy gdzieś, gdy miała 6 miesięcy zaczęła raczkować. Znakomicie raczkowała gdy po raz pierwszy, w koślawy jeszcze sposób, usiadła.

Gość Maxwella111
Mój synek sam siadał gdy skończył 9 miesięcy, raczkować zaczął na przełomie 11/12, teraz konczy 14 miesiąc i dopiero zaczyna chodzić. Nie pełzał wogóle. Chłopak zdrowy, silny ale leniuszek. Lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości-taki ten mój Skarb już jest :) Nie martw się, będzie siedzieć jak przyjdzie odpowiednia pora! Każde dziecko jest inne, najważniejsze, by było zdrowe. Pozdrawiam!