Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ekwasa

Które urodziły ok.maja 2006, co wasze dzieci już potrafią ?

Polecane posty

Gość ekwasa

czy robią na nocnik ? jak dużo mówią ile ważą i mierzą jakie mają włosy itp mam córkę, ma włosy do połowy peców, blond, nie robi jeszcze na nocnik potrafi mówić, nazywać zwierzątka, pyta- co to jest ? jest łobuzem i mam straszny bałagan w domu, pomazała ściany kredkami :-) mierzy 96 cm i waży 14 kg a jak inne się rozwijają ? nie mam żadnych koleżanek z dziećmi bo ciągle pracuję.

Takie porówywanie niewiele Ci da, bo każde dziecko ma swoje tempo rozwoju, ale napiszę Ci, a co :) 2 czerwca 2006 - synek Mówi mało, ale jest komunikatywny :) pokaże wszystko, rozumie wszystkie polecenia, zdaje mi się że potrafi odróżnić strony ciała - prawa/lewa, pomaga mi w domu we wszystkim :) tzn wyniesie po sobie talerz, kubek do zlewu, wytrze stół, zabiera mi odkurzacz i odkurza :) sprząta po sobie zabawki ;) Manualnie - bazgrze, próbuje rysować kółka, ale się wścieka jak mu nie wychodzą, prawidłowo trzyma kartkę i nożyczki przy wycinaniu, bawi się ciastoliną, maluję pędzlem, ale też bazgroły. Na placu zabaw radzi sobie sam oprócz samodzielnego huśtania się. Ma krótkie włosy, bo kręcone, dlatego często obcianane. Waży 16,5 kg, ma koło 100 cm wzrostu. Załatwia się do ubikacji, sika na stojąco :) Pielucha tylko na noc (tu wychodzi moje lenistwo - boję się, że będę musiała latać po nocy i zmieniać pościel - dużo sika w ciągu nocy, albo, ze będzie wstawał na sikanie i się wybudzi) Non stop pyta \"cio to?\" Myje się, rozbiera i ubiera sam, choć pomagam mu przy koszulkach - nie zawsze sobie radzi. Niestety - pije mleko z niekapka przed snem - ale to moja wina :( bo boję się mu zabrać - obecnie poszłam do pracy i chcę troszkę odczekać zanim zabiorę mu tę przyjemność ;) PS Też jest ŁOBUZEM :) Czasem brak mi sił - żywe srebro :)

Gość ekwasa
moja jest za bardzo rozpieszczona przeze mnie nosi jeszcze pieluchę i pije 3 razy dziennie flachę gęstego mleka oprócz obiadku i innych zakąsek nie można jej nauczyć nocnika, nie tylko ja próbowałam, jest zła, kopie,pręży się i krzyczy jak ją sadzam.Ostatnio trzymałam ją siłą na nocniku to rodzina mi powiedziała, że tak nie wolno.

Gość czesc izz
moje dziecko ma 14 miesiecy i potrafi prawie wszystko co wasze 2,5 letnie :) oprocz rysowania ale:robi na nocnik, wszystko rozumie, mowi pojedyncze slowka, jak mowie:idziemy robic am? to wstaje, idzie do lodowki i czeka az wyjme cos i zaczynamy przygotowywac razem :) probuje sie ubierac itp

Gość ekwasa
ale pisanie nie jest obiektywne, jakość wykonania na pewno jest inna itp moja umie rysować - głowa, oko, oko, buzia, ucho jedno i drugie jedzenie, wycieranie, ubieranie to już dawno, czynności te się udoskonalają potrafi śpiewać piosenkę z reklamy - "badzo fane jes kedy ja dzonie do ciebe, kedy dzone ja to ty jestes w nebie"

Mój synek waży ok. 14 kg i mierzy 95cm, dużo mówi - czasem zdaniami z 2 i 3 słów, lubi powtarzać i naśladować :) Mówi też trochę po niemiecku... Maluje farbami i kredkami kółka, kreski, czyta słowa \"mama\", \"tata\" itp., odróżnia kilka literek, liczy do 10. Nazywa zwierzątka, samochody, kolory. Sam korzysta z toalety. Spędzam z nim w domu niemal cały czas i myślę, że bardzo mu to służy.

Mój synek waży ok. 14 kg i mierzy 95cm, dużo mówi - czasem zdaniami z 2 i 3 słów, lubi powtarzać i naśladować :) Mówi też trochę po niemiecku... Maluje farbami i kredkami kółka, kreski, czyta słowa "mama", "tata" itp., odróżnia kilka literek, liczy do 10. Nazywa zwierzątka, samochody, kolory. Sam korzysta z toalety. Spędzam z nim w domu niemal cały czas i myślę, że bardzo mu to służy.

może trochę nie na temat - lucky - gdzieś ty jest? Twój młody wyrósł na całkiem pokaźnego faceta :) pozdrawiam!!!!

kwiecien 2006 moj sklada zdania z 6 wyrazow, gada jak najety (zaczal rowno po 2 urodzinach) na nocnik robi odkad skonczyl 18 miesiecy, od drugiego roku zycia nie zakladamy juz pampersow wlosy ma krociotkie :) jak to chlopak, wzrost ok 90 cm, waga ok 13 kg najbardziej interesuje go malowanie, oczywiscie rekoma :-/ rysuje kolka i probuje kolorowac, zna kazda czesc ciala, rozroznia bardzo duzo pojazdow, umie liczyc do 10, zna podstawowe kolory, pomaga mi w domu, ogolnie jest bardzo spokojnym dzieckiem i ma bardzo dobra pamiec - to chyba po tacie ;), chociaz czasami dostaje rogi :-P

ladybird: wysłałam maila :) Evi: gratuluję córeczki, ostatnio gdy byłam na kafe, Ty byłaś na samym początku ciąży :)

lucky dziekuje 👄 no to faktycznie dlugo Cie nie bylo ;)