Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szare oczęta

Czy ktoś z Was zdawał rozszerzoną mature z polaka?Jak tak,to...

Polecane posty

Gość szare oczęta

...odpowiedzcie, proszę, na moje pytania. 1. Czy jest szansa dla osoby z podstawowym polskim zdać rozszerzenie? 2. O ile trudniej jest zdac rozszerzenie? 3. W czym jest trudniejsze rozszerzenie,bo przeciez składa się z takich samym częsci jak podstawa. 4. Z czego trzeba szczególnie się przygotowac do rozszerzonej matury z polskiego?

Gość gospocha
jesli umiesz pisac ladnie, masz bogate slownictwo i nie masz problemow z polskim ogolnie to sobie poradzisz, na rozszerzeniu jest o tyle trudniej, ze z czytanego teksty mozesz uzbierac 10 pkt a na podsatwie 20 chyba, poza tym tekst jest trudniejszy, sam w sobie i pewnie kryteria oceny sa bardziej wygorowane, ponadto na rozszerzeniu pojawiaja sie ksiazki spoza programu, wiersze wspolczesnych, niekoneicznie znanych autorow, lub dziela zagranicznych pisarzy, o czym sie przekonalam w dniu matury :P bo mi nauczyciel mowil, ze beda lektury tyle, ze bedzie trzeba zrobic glebsza analize itd a tu sie okazalo, ze dostalam cos czego w zyciu nie czytalam, ale poszlo mi o dziwo dobrze :D

1. Czy jest szansa dla osoby z podstawowym polskim zdać rozszerzenie? SZANSA JEST ZAWSZE. 2. O ile trudniej jest zdac rozszerzenie? 50% TRUDIEJ 3. W czym jest trudniejsze rozszerzenie,bo przeciez składa się z takich samym częsci jak podstawa. NA ROZSZERZENIU MOZE BYC JAKAKOLWIEK KSIAZKA NIE Z KANONU LEKTUR. A JAK SIE NIE ZNA TRESCI CALEJ KSIAZKI TO NIEKIEDY CIEZKO COS NAPISAC. UTWORY NA ROZSZERZONIU SA NAPRAWDE TRUDNE. 4. Z czego trzeba szczególnie się przygotowac do rozszerzonej matury z polskiego? TRZEBA MIEC BOGATE SLOWNICTWO, CZYTAC DUZO KSIAZEK. MIEC DUZA WIEDZE Z WIELU DZIEDZIN. TRZEBA UMIEC WCZYTAC SIE W TRESC, ROZUMIEC DRUGIE, CZASEM BARDZO ZAWILE DRUGIE DNO. ogolnie nie polecam :D nie wiem po co zdawalam i tak mi sie nie przydalo :D

Gość szare oczęta
ja chce poprawiac moj tegoroczny wynik...miałam 80% z podstawy, a na studia rozszerzony polski liczy mi sie x 3, wiec nawet gdybym zdała na jedyne 30% to po przełozeniu mialabym 90% podstawy. Wiec opłaca mi sie tak czy siak, tylko nie wiedziałam czy mam szanse w ogole zdać;] Dzięki za pomoc=)

Gość gospocha
napewno masz :)

Gość szare oczęta
A moze ktoś jeszcze ma jakies rady?;)

Gość szare oczęta
uppupup

Gość chichinka
nie polecam, moja kolezanka dobra z polskiego ledwozdala, miala 32%, druga też b. dobra 50%

Gość szare oczęta
ale mi wystarczyło nawet te 30%;]

Gość szare oczęta
piszcie proszę:)

Na podstawie zajmujesz się bardziej treścią tekstu Na rozszerzeniu analizujesz budowę, środki stylistyczne, interpretujesz tekst (oczywiście wszystko zgodnie z modelem) Ja przyznam nieskromnie że byłam świetna z polaka ale w tym roku była trudna rozszerzona i zdobyłam prawie 70%

Gość szare oczęta
no i coraz więcej sie dowiaduje:) dzięki Wam,ale nadal licze na więcej!!;]

Gość hdjejaa
ja zdałam rozszerzony na 48% , chciałam się sprawdzić :P bo do niczego nie był mi potrzebny .Nie było żadnego dzieła z kanonu lektur , także na rozszerzeniu bardziej liczy się myślenie niż konkretna wiedza . Skup się na dokładnej znajomości wszystkich środków literackich itp.

Gość hudsuggf
upupup

Gość idihdihsdi
up