Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warkoczxyk

czy trudny jest egzamin na tłumacza przysięgłego?

Polecane posty

Gość musisz tłumaczyc
fragment przemowy oraz tekstu z różnych registrów czyli np język prawny, techniczny, medyczny do tego chyba coś w języku polskim by sprawdzic stylistykę, nie wiem jak dokładnie przebiega egzamin ale łatwy nie jest

Gość warkoczxyk
a czy mając zdany FCE trudno mi będzie zostać takim tłumaczem ?

Gość warkoczxyk
bez podszywow"P

Gość musisz tłumaczyc
To zależy wyłącznie od Twojej znajomości języka i biegłości. Jestem po studiach licencjackich trzyletnich, rocznym pobycie w Stanach i dla mnie zdanie tego egzaminu zwłaszcza części ustnej czyli tłumaczenia konsekutywnego czyli "na żywca" jest nie do przeskoczenia. Nie znam ani business English ani tym bardziej register prawny czy sądowy.... spróbuj sobie przetłumaczyc na j ang naprostszą umowę cywilno-prawną a będzisz znała odpowiedz

Gość musisz tłumaczyc
w części pisemnej masz tłumaczenie z ang na polski i drugi tekst z polskiego na angielski, podobnie w części ustnej masz tłumaczenie konsekutywne oraz podanego tekstu

Gość a opłaca Ci się to
? NIe wiem jaki język, ale np. anglistów i germanistów jest tyle, że podobno nawet tym przysięgłym ciężko czasami o jakieś zlecenia..

Gość musisz tłumaczyc
nie pracuję jako tłumacz jak ktoś zna język to pewnie i bez uprawnien może dorobic na tłumaczeniach w sumie jest niewiele sytuacji gdy potrzebne jest tłumaczenie przysięgłe: głównie tłumaczenie dokumentów, umów dla firm itp w innych przypadkach mogą pracowac tłumacze bez uprawnień