Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jejuuuuu ska

prosze o pomoc tych co mieli badanie moczu i posiew moczu

Polecane posty

Gość jejuuuuu ska

jhfjhwunbc mainowicie jesli dostalam skierowanie od lekarza na badanie moczu i posiew moczu i od razu kazano mi zrobic w przychodni... tzn dostalam pojemniczek taki maly wyjalowiony i mialam udac si edo toalety a tam wypelnic owy pojemnik i udalo mi sie ale tylko do polowy ale powiedziano mi, ze tyle wystarczy na te dwa badania i wzieto odemnie to czy: a/ mimo, ze byl to ranek i przed wyjsciem z domu podylam sie bez jakiegokolwiek srodka do higieny intymniej ani miydla, a sama ciepla woda to mialam na sobie majtki i spodnie i w sumie ok 2 h od podmycia sie oddalam mocz do tego pojemnika ( wiec moze z majtek material albo nie wiem sama.. cos jakies baktereie albo nie wiem juz mogly byc dodatkowo w moczu tym pojemniku b/ czy faktycznie taka mala ilosc wystarczy na badanie moczu ogolne i na posiew moczu? c/ ledwo co mi sie chcialo i na dodatek w takich warunkach niedomowych ciezko jest "wlac" do pojemnika tylko srodkowy mocz.. moglam tez troche z poczatku i z konca siusiania tam wlac :/ no i wogole czy ten wynik bedzie mimo to wszystko miarodajny? niezaklamany? i czy wogole badania sie udadza?

Gość jolcia1965
Naposiew moczu jak napisałaś to wystarczy, a dlaczego ci od razu w3zieli na miejscu: bo masz prawdopodobnie jakieś zapalenie pęchęrza albo coś z nerkami a do takiego badania najlepiej się nie podmywać bo bakterier pużniej nie wychodza tak jak trzeba i mogą zmylić.

Jeśli masz jakąś silną infekcję, z obfitym wzrostem bakterii, wyjdzie ok, ale jeżeli wynik będzie ujemny - powtórzyłabym badanie w nieco bardziej miarodajnych warunkach.