Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djd1987777777

CZym jest kultura masowa?

Polecane posty

Gość djd1987777777

WItajcie. Odpowiedzcie mi prosze krotko na pytanie zamieszczone w temacie i przy okazji podajcie swoj wiek,wyksztalcenie i plec. Potrzebuje tego na zajecia z komunikacji masowej. PORATUJCIE BIEDNA STUDENTKE!:)

Gość djd1987777777
aaaa...i nie chodzi mi o odpowiedzi typu "istniejie google", poniewaz to chodzi o odpowiedzi przypadkowych osob,ktore ja pozniej bede musiala analizowac.

Kultura masowa Według definicji G. Friedmanna: to \"ogół kulturalnych dóbr konsumpcyjnych oddanych do dyspozycji publiczności w najszerszym rozumieniu tego słowa (...) za pomocą masowego komunikowania w ramach cywilizacji technicznej\". Z kolei Antonina Kłosowka kulturę masową definiowała jako: kompleks norm i wzorów zachowania o bardzo rozległym zakresie zastosowania. To kultura raczej niższego gatunku, produkowana dla możliwie szerokich rzesz ludzi. Pojęcie \"masa\" wskazuje nie tylko na wielką liczbę osób, ale również na to, że mamy do czynienia z ludźmi przeciętnymi, o niskim poziomie wykształcenia, nastawionymi przede wszystkim na wygodne życie, niezdolnymi do zobaczenia i docenienia wyższych form życia i kultury. Kultura masowa kojarzy się więc z tandetą umysłową, szmirą, uproszczeniem, produktem przeznaczonym dla dość ograniczonego widza czy czytelnika. Zazwyczaj łączy się ją z niewyszukaną rozrywką: głupawym filmem kryminalnym w telewizji lub prymitywnym kabaretem. Badacze kultury odnotowują, że od początku XX wieku coraz większą rolę odgrywają wielkie media. Najpierw była to prasa, w latach międzywojennych rozpowszechniło się radio i kino, a od początku lat 50. telewizja. Dzięki środkom masowego przekazu można docierać do wszystkich ludzi ze wszystkich grup społecznych w tym samym czasie. Wszyscy mogą być wystawieni na ten sam rodzaj komunikatów, obrazów, symboli. Kultura masowa kojarzy się ze standaryzacją gustów: ten sam obraz czy wydarzenie oglądają miliony ludzi oddalonych od siebie, którzy trawią tę samą papkę. Przez to stają się do siebie jakoś podobni. Mają te same gusty i te same zainteresowania, tych samych idoli. Podobnie się ubierają i podobnie żyją. Wielkie media traktują przy tym widza w sposób instrumentalny. Chcąc zyskać jak najwięcej widzów czy czytelników swoich gazet, a tym samym sprzedać jak najwięcej swoich produktów, odwołują się do małych potrzeb: potrzeby sensacji, podglądactwa, plotkarstwa, eksploatują sceny przemocy i seksu. Kulturę masową przeciwstawia się kulturze elitarnej lub wysokiej. Ta druga wymaga dużych kompetencji kulturowych, doświadczenia w obcowaniu z dziełami sztuki, wysiłku umysłowego (na przykład czytanie trudnych powieści czy współczesnej poezji), ruchliwości i ciekawości. Żeby zobaczyć wystawę fotografii lub obrazów, trzeba poświęcić na to nieco czasu, znaleźć je. Kultura elitarna nie może istnieć bez pewnej choćby mobilizacji środków. Bilety do opery bywają bardzo drogie. Jeszcze więcej wymagają wyjazdy do zagranicznych muzeów czy wycieczka np. po włoskich zabytkach. Powiada się, że kultura wyższa promuje i wymaga dobrego smaku, kultura masowa sprzyja kiczom. W związku z tym elity uważają się za strażników wielkiej kulturowej tradycji i dobrego gustu. Nie umie krótko:P Kobieta-26-socjolog

Gość anka baranka 2 kije
pani spycholog mowi sie NIE UMIEM:o masakar:o

Gość djd1987777777
dziekuje,choc na nic mi ta wiedza,poniewaz zalezy mi na subiektywnej opinii (KROTKIEJ):)

Gość koooooool...
klultura masowa czyli popowa jakby to co sie najlepiej sprzedaje w mediach i zyciu media i to jaka nad nami maja kontrole :o

A subiektywnie już ci mówię: Kultura masowa jest przekazem pewnych, treści, informacji od nadawcy(telewizja, internet) do zbiorowego odbiory(publiczność, ogół populacji). No to tak najkrócej:P Kobieta-26-socjolog:P Trza było od razu napisać SUBIEKTYWNIE!

Gość djd1987777777
kooool, a moze prosic o twoj wiek,wyksztalcenie i plec.?

Gość djd1987777777
nO TO w tym wypadku,dziekuje ogromnie!:)

Gość djd1987777777
na pewno skorzystam :) Milo by bylo,gdyby ktods jeszcze podzielil sie swoim zdaniem na temat "Czym jest weldug Ciebie kultura masowa?" :)prosze podac wiek,plec i wyksztalcenie

Gość koooooool...
23 lata kobieta srednie i leci w gory:)

Gość skierowana do
ogółu odbiorców - lekka łatwa i przyjemna kobietka 32 lata średnie

Gość kultura masowa to inaczej
kultura sypka, tak jak żwir i piasek przewożone statkami masowcami, to kultura o dużej objetości

Gość kultura masowa to inaczej
cieszę się że mogłem pomóc :classic_cool:

Gość yyyyyyyyyyyyyy....
kultura masowa - popkultura - medialna papka - niewymagający odbiorca 29, K, mgr

Gość taka która trafia do szerokieg
o grona odbiorców. niekoniecznie prymitywna (a często za taką uważana), ale koniecznie trafiająca do wielu osób. imho bardzo potrzebna. relaksuje, odpręża, kompensuje braki w nudnym codziennym życiu, bawi, ale zawsze też czegoś uczy. lepsza taka niż żadna. kobieta, 28, mgr

Jak ktoś ma dużą masę i jest kulturalny to to jest kultura masowa. 'Mam 19 lat i chcę mieć Pana osobowość' :classic_cool: