Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość początkująca gospodyni

jak usmażyć rybę

Polecane posty

Gość początkująca gospodyni

jak usmażyc rybę? nie umiem w ogóle gotować, Proszę o pomoc i dokładny opis co i jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca gospodyni
fileta z pangi..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
ja daję najpierw przyprawy, później jajko a na koniec mąka wymieszana z odrobiną bułki tartej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja nie robię żadnej panierki, tylko tłuszczem nasiąka, fuj solę, peiprzę, ew. inne przyprawy i na patelnię btw. pangi bym nie jadła...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca gospodyni
a dlaczego? panga jest nie dobra?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
panga jest faszerowana hormonami . Mi nie smakuje, jest bez smaku wolę już popularnego i tańszego mintaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
a bez panierki robie tylko łososia i świeże ryby, filety bez panierki mi nie smakują. Może i to niezdrowe ale mi smakuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja panieruje
w bulce potem w jajku i jeszcze raz w bulce , maki nie daje i najlepiej wrzucic na garacy tluszcz nie powinna wtedy odejsc skorka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w smaku nawet moze być - taka w zasadzie nie śmierdząca rybą, trzeba dobrze przyprawić ale wiedząc o sposobie hodowli - ja się nie piszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
no własnie panga to taka ryba co ani nie pachnie ani nie smakuje jak ryba, dlatego jej nie lubię, bo o ile zapach ryb nie jest przyjemny to smak lubię bardzo. A tak swoją drogą zjadłabym sobie teraz pstrąga, mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca gospodyni
a są chyba tez takie filety w kostce co sie nie rozmraża tak? czy zawsze trzeba rozmrozić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
nie spotkałam się z filetami które byłyby nie zamrożone, raczej w sklepach nie filetują i nie sprzedają świeżych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość początkująca gospodyni
nie chodziło mi że już rozmrożone tylko że podobno sa takie kostki co się smaży zamrożone bez poprzedniego rozmrażania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
Takie to chyba tylko te paluszki panierowane co można bezpośrednio na patelnie wrzucać. Z innymi się nie spotkałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię tak
Takie to chyba tylko te paluszki panierowane co można bezpośrednio na patelnie wrzucać. Z innymi się nie spotkałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kup sobie jakąś inną rybę, zdrowszą bo panga to takie trochę plastikowe jedzenie Wyhodowana sztucznie, mało wartości odżywczych Pominę już smak, bo jest żaden i do tego jest strasznie miękka po usmażeniu ostatnio kupiłam dorsza i był super, żadnych ości, twarde, zbite mięso, mniam A smażę tak, że najpierw rozmrażam, nacieram cytryną i na jakiś czas zostawiam, później solę, obtaczam w mące, jajku i bułce i volie! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znowu za dużo pewnie
mnie zadziwiaja i śmieszą zarazem ludzie którzy przyjeżdżają nad morze i w smażalni zamawiają całą rodziną pange:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maniaczka rybek
to zależy jak ją przyrządzasz :) możesz rozmrozić i usmażyć samą, w mące, w bułce tartej, możesz zapiec w folii w piekarniku, możesz udusić w pomidorach czy z warzywami. ja bardzo lubię smażone filety z mintaja i tylko w mące je obtaczam, a w panierce lubię złote paluszki rybne ale nie smaże ich na patelni tylko zapiekam w piekarniku, bo nie chłoną wtedy tak oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
droga poczatkująca, z mrożonymi rybami to jest tak, że od zawsze zalecano, aby zamrożone ryby smażyć od razu, BEZ ROZMRAŻANIA, bowiem ryby mają na tyle delikatne mięso, że podczas rozmrażania wycieka z nich cały sok i tym samym tracimy ich smak i wartości odzywcze. Także ryby w filetach i kostkach zaleca się panierować zamrożone i takie zamrożone smażyc na gorącym oleju. Co się zmieniło? Otóż to że masowi producenci ryb bylejakich uszczęsliwili nas rybami zamrożonymi z grubą warstwa lodu i nazwali to pięknie i przewrotnie ryby w glazurze :-O Od tej pory niestety taki filet z \"glazurą\" musimy rozmrozić, bo inaczej zamiast smazonej ryby otrzymamy zupę rybną, na dodatek z wodą niewiadomego pochodzenia :-( Zapamiętaj: gdybyś stała się szczęśliwą posiadaczką mrożonej ryby BEZ glazury czyli bez tej warstwy zamarzniętej wody - a są to zwykle ryby droższe i lepszej jakości - nigdy takiej ryby nie rozmrażaj, lecz smaż zamrożoną. Zasada jest taka zamrożone ryby smażymy w stanie zamrożonym - natomiast wszelkie zamrożone mięsa rozmrażamy przed obróbka termiczną. Wyjątek od tej zasady spowodowany przez parszywe czasy i parszywe podejście do klienta jak wyżej. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wyżej ktoś napisał, że nie filetują ryb w sklepie i jeśli filety, to tylko zamrożone otóż nie w większych sklepach są tzw. ryby w lodzie, czyli np. właśnie świeże ryby całe, bez głów lub całkiem wyfiletowane, położone na lodzie/śniegu z gotowanie zamrożonych/rozmrożonych produktów przypomniało mi się, jak rozmroziłam pyzy z mięsem... nie róbcie tego, dziewczyny ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostatnio sie strasznie wkurzam na mrozone ryby, bo wlasnie przy rozmrazaniu traca tyle wody/wagi, ze az sie plakac chce 😭 a jak usmazyc rybe? posolic, popieprzyc i uzmazyc na malse z oliwa. osobiscie wole piec, ale jak smazyc to bez wiekszych cregieli ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mała_rybka2
Ja przed smazeniem sole rybke zeby odeszła z niej zbedna woda, nastepnie delikatnie podlewam białym winem ,wrzucam na patelnie philipiaka z odrobona masełka i juz ,jest gotowa rybka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja kupuje dorsza atlantyckiego ,ktory wcale nie ma w sobie wody.Czekam aż odmrozi sie ,panieruje w jajku i bulce i na mocno rozgrzana patelnie. Albo zapiekam z maslem i czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Smażarka_ryb
Ja rozmrażam rybę w lekko osolonej wodzie. Nie traci wtedy wartości odżywczych. Później skrapiam cytryną, obtaczam w mące i na patelnię:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inna poczatkujaca
a nie mozna świeżego dorsza usmazyc w całości?? trzeba go pokroic na filety?? czy jezeli chce sie usmazyc w calosci to trzeba go jakos oczyscic? kiedys jadlam taka rybe w calości bez panierki i chcialam taka zrobic, pomozcie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najwartosciowsze i najlepsze
sa ryby swieze. Proponuje mlodego, nie za duzego dorsza albo pstraga, ktorego wszedzie mozna dostac. I jeden z najzdrowszych sposobow przyrzadzenia. Palce lizac. Po sprawieniu tzn wypatroszeniu oraz porzadnym oczyszczeniu z luski itp, posolic, mozna jak kto lubi dac odpowiednie ziola. Dorsza przedtem dobrze wymoczyc w mleku. Gleboko srodka tak sprawionej ryby wkladam 2-3 kawalki masla (plastry ok 3 mm grubosci) wzdluz przeciecia, zwieram rozciecie i owijam bardzo szczelnie folia aluminiowa, moze byc podwojna warstwa. Wkladam do nagrzanego piekarnika i pieke po ok. 15-20 minut z kazdej strony. Spozywac mozna i na goraco i na zimno. Sprobujcie a bedziecie to robic czesciej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×