Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

martynka82

Lekarz podejrzewa endometriozę. Co otym myśleć?

Polecane posty

Już tą stronę przestudiowałam. Może ktoś ma własne doświadczenia?piszcie. Na razie mam zrobić badanie ca125

Ca to dobre rozwiązanie zazwyczaj przy endometriozie wychodzi podwyzszone ...... Dlaczego lekarz podejrzewa endo...masz torbiel ? Ja choruję na tą chorobę od 3 lat ..... jesli cos Cię interesuje to pytaj :)

TAK MAM TORBIEL NA LEWYM JAJNIKU. MIAŁAM OBSERWACJE PRZEZ 2 CYKLE. TORBIEL NIE ZNIKNĘŁA. WCZEŚNIEJ TEŻ MIAŁAM TORBIELE RAZ NA LEWYM RAZ NA PRAWYM JAJNIKU ALE ZNIKAŁY PO TAB.ANTY... TERAZ NIC MI NIE DAJE GIN BO STARAM SIE ZAJSC W CIĄŻE

BADANIE CA125 MIAŁAM ROZBIONE W STYCZNI I WYSZŁO W NORMIE. i WTEDY TEŻ MIALAM TROBIELA. CZY WSKAZNIK MÓGŁ WZROSNĄĆ???

Ca 125 jest badaniem presiewowym czyli nie 100 % , jego wskaznik to jakies 70 % ..... umnie Ca waha się raz jest ponad normę miałam nawet 120 a za chwilę jest juz w normie ..... tak więc nie mozna opierac się na tym ze jezeli Ca jest niskie to zn ze nie ma endo..... Endometrioze diagnozuje się tylko wynikiem histo-pat po przebtej wczesniej operacji ..... w zaden inny sposób nie mozna zyskac 100% diagnozy ..... Jak duza jestTwoja torbiel ???? najlepszym rozwiązaniem przy podejrzeniu endometriozy jest laparoskopia .

Moja torbiel na wymiary 3,0x1.7 Od nastepnego cylku gin przepisał mi luteinę dopochwowo. Podobno ma pomóc?

Więc jest nieduza ,,,,, dlatego mozecie jeszcze spróbowac to przeleczyc i poobserwowac .... A jesli torbiel jest napewno endometrialna ,to będzie się powiększac z kazdym kolejnym cyklem .....a luteina niewiele pomoze .

to jakie rozwiązanie jest najlepsze. Zawsze miałam przepisywane tab. anty i zmiana znikała po jednym cyklu. To może ja mam trobiel czynnościową a nie endometrialną.?? Ttorbiel nie urosła po 2 cyklach. więc co robić.??

Myslę ze to nie jest torbiel endometrialna ...... ta torbiel nie idzie tak łatwo na tabsy . Owszem tabletki anty sprawiają ze moze ona przestac się powiększac .....ale napewno nie spowodują wchłonięcia się tej torbieli .....

Czy masz jakies dolegliwosci bólowe ,charakterystyczne dla endometriozy ???? czy tylko samą torbiel ?

tak ,jesli to jest zwykła torbiel powstała w skutek zaburzen hormonalnych to luteina powinna pomoc ...... skonsultuj się jeszcze z innym ginem ......zobaczysz co ci powie :)