Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skołowananieco

co to właściwie jest grzech ?

Polecane posty

Gość skołowananieco

jak w temacie. piszcie co o tym myslicie.

Gość ptysia87
nie ma czegoś takiego takie pojęcie to sobie katole wymyślili

Gość wszechwiedzacy__czesio
system zachowan zabronionych przez kosciol katolicki

Gość skołowananieco
ale dlaczego zabronionych ?

Gość skołowananieco
i o jakie zachowania chodzi ?

>> system zachowan zabronionych przez kosciol katolicki NIe przez kościół katolicki, tylko oóglnie przez religie.

patrz biblia, koran, itd. tam beda wymienione te zachowania. a czemu zabronionych. dla latwiejszego i spokojniejszego zycia jednostek ktore to wymyslaly

Gość skołowananieco
no ale nich ktoś wyjaśni, co to jest grzech ?

ojęcie występujące w niektórych religiach, oznaczające przekroczenie konkretnych norm moralnych i religijnych. Dokładniej: jest to świadome i dobrowolne działanie lub jego brak (grzech zaniechania) bądź też postawa, która stoi w sprzeczności z nakazami Boga lub bogów danej religii. Inaczej rzecz ujmując grzech to postawa lub działanie wbrew Bogu, sprzeczne z Jego charakterem, powodujące świadomą alienację jednostki ludzkiej wobec tegoż Boga. przecie w wiki jest wyraznie napisane

Gość skołowananieco
ja umiem czytac co jest w encyklopedii ale mi nie o to chodzi. ja pytam o to konkretnych ludzi, z ktorymi na ten temat moglabym porozmawiać.

nie wiem czy wykazujac sie analfebytyzmem znajdziesz chetnych do dyskusji skoro wszystko masz wyczerpujaco wyjasnione w podanym zrodle

Gość skołowananieco
nie jestem analfabetką. umiem pisać i czytać. ja chciałam poznać odczucia innych w tej sprawie i ich stosunek .

z katolickiego punktu widzenia - grzech to postępowanie wbrew Słowu Bozemu, czyli łamanie przykazań bożych tudzież innych nauk odnośnie zycia zawartych w Starym Testamencie. z punktu widzenia rozszerzonego przez Kościół - to także występowanie przeciw naukom Kościoła, łamanie przykazań kościelnych itp. w czym problem?

Gość skołowananieco
ja się zastanawiam po prostu, czy w ogole jest sens mowic o czyms takim jak grzech. to znaczy czy mozna traktowac grzech jako jakies zjawisko realnie majace miejsce.

Gość anioleczek z rozkamipp
to chyba kazdy powiniein wiedziec... grzech to zly czyn ;p;p logiczne nie?? a jak nie kumasz to lookaj w wikipedii;p

Gość skołowananieco
problem czy cos takiego jak grzech w ogole istnieje ?

Gość skołowananieco
albo inaczej. skad wikipedia wie co to jest grzech ?

Gość skołowananieco
a co to jest zly czyn ?

mysle autorko ze masz nie tylko klopoty ze zrozumieniem ale i wykazujesz sie wyjatkowa, niespotykana wrecz ignorancja albo jestes zainteresowana bezsensowna dyskusja, prowokujesz do niej zeby osiagnac swoj cel, podyskutujemy jezeli powiesz o co Ci chodzi bo zaczynasz wchodzic na poziomy filozoficzne dotyczace realnosci czegos, taki sam realizm mozna przypisac milosci, pragnieniom, chodzi Ci o to, ze to zjawisko nie ma formy materialnej? ale sie w niej przejawia? Grzech tworzy czlowiek wybierajac

Gość chyba zwariuje
no wlasnei. pytania sa FILOZOFICZNE to chyba nies wiadczy o ignorancji autorki ;/ ah..

Gość skołowananieco
nie o to mi idzie. to, ze w encyklopedii ktos probowal zdefinowac grzech wcale nie musi oznaczac ze cos takiego jak grzech istnieje, to znaczy mam miejsce. podobnie jest z bogiem. to ze bog jest opisywany przez rozne ksiegi nie oznacza ze ktos taki w ogole istnieje.

Gość skołowananieco
czy jesli czlowiek zastanawia sie, co oznacza zlo, to od razu mozna go zwyzywac od trola ?

Gość skołowananieco
albo filozofa ?

No ale masz definicje grzechu, ktorej jak przypuszczam nawet nie przeczytalas, to moze zacznijmy od tego co Ci sie w zacytowanej definicji nie podoba?