Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona poszukująca

Jak ateiści tłumaczycie przypadek Emily Rose czyli...

Polecane posty

...Anneliese Michel. Wiadomo, że to nie tylko film (Egzorcyzmy Emily Rose), ale i prawdziwa historia (rzekomo?) opętanej dziewczyny. Była opętana? czy chora? a jeśli chora, to jaka to choroba powoduje takie efekty jak mówienie męskimi głosami (diabelskimi) i nadludzką siłę (rzucanie przedmiotami bardzo ciężkimi)?

Gość gosiagosiagosia..............
google sie klaniaja, myslisz ze jak ktos jest ateista to teraz ma sie bronic i ci wymieniac choroby z pamieci? :) pelno jest stron o Anneliese, poczytaj sobie. A tak poza tym to powinnas chyba pytac agnostykow a nie ateistow :)

schizofrenią, zaburzeniami osobowości dlaczego akurat w tym momencie cie to zainteresowalo?Film ten wszedl na ekrany kin i stało sie o tym przypadku glośno jakies 3 lata temu...

Gość czas poplątał kroki
Bo dziś chyba w tv ten film jest

Gość kobieta z maczugą w dłoni
schizofrenia, rozdwojenie jaźni, zaburzenia osobowości itd...

Gość gosiagosiagosia..............
dzis jest w tv wiec mozna sie spodziewac jeszcze kilku podobnych topikow dzis i jutro typu "czy to prawda" ble ble :)

Gość majorca
słyszałam te nagrania. dla mnie to nie były męskie głosy. diabelsko brzmiące...owszem... ale nic więcej jak schrypnięty, cedzony przez zęby półszept... nie podobny ani do kobiecego ani do męskiego...

film ten zrobił na mnie naprawde wielkie wrażenie..Jestem b.sceptycznie nastawiona do róznych niby nadprzyrodzonych rzeczy i związanych z tym przypadków i nieanwidze(a nawet w myslach ironizuje i nabijam z osob ktore opowiadaja jak to w dzien smierci kogos tam stanely wszystkie zegary w domu i inne ble ble ble),ale po seansie Emily Rose w kinie,ktory skonczyl sie okolo 23 nie moglam usnąć...W koncu zasnelam,caly czas mialam w glowie koszmarne obrazki z tego filmu i zalowalam ze poszlam i go zobaczylam...Obudzilam sie cala zlana potem, podnioslam glowe z lozka i spojrzalam wprost na stojący w kuchni podswietlany zegarek i byla 3:00... Kto ogladal ten film wie o co chodzi...Zaluje ze ten film obejrzalam i nigdy wiecej tego nie zrobie.. Swego czasu interesowalam sie troche tym tematem(po przeczytaniu Egzorcyzmow).Jednak jestem zbyt slaba psychicznie aby ten temat zgłębiać....

Gość i.g.n.o.r
A co było o 3.00?

dobra, tylko weźcie jeszcze pod uwagę, że ten film to nie są sfilmowane prawdziwe wydarzenia, tylko artystyczna wizja reżysera, któremu zależało, żeby film się sprzedał 🖐️

Nie chodzi mi teraz o to, by ateiści się bronili. Bo nie ma przed czym :) Samej mi bliżej do ateizmu, ale ta sprawa mnie zastanawia. To takie dziwne... i że ludzie budzą się o 3.00 po obejrzeniu tego filmu, strasznie się boją... ja nie oglądałam i nie będę oglądać dzisiaj, bo wiem, że z moją psychiką wykończyłabym się w jedną noc. Ale czytam wyrywkowo Egzorcyzmy Anneliese Michel... intrygujące... chodzi mi o Wasze własne wnioski... a poza tym, jak myślicie, czy osoba niewierząca, może wpaść w taki stan psychozy religijnej?? chyba nie...

Gość i.g.n.o.r
No ale co było o tej 3:00? Ja srałam w gacie po Ringu. I schizy miałam po Klątwie. W nocy bałam się oczy otworzyć bo miałam schiza, że mi ta potwora na suficie siedzi. :P

Gość jak obejrzeliśmy film
to mój chłopak również obudził się o trzeciej, oczywiście zegar stanął, chociaż chodził nieprzerwanie od wielu miesięcy... To, że ludzie budzą się o trzeciej, można wyjaśnić, bo można się wewnętrznie "zaprogramować", na tej samej zasadzie, jak budzisz się codziennie parę minut przed budzikiem. Siła autosugestii. Ale zegar naprawdę się zatrzymał. Mój chłopak generalnie gwiżdże na siły nadprzyrodzone, ale przyznał, że w tym momencie się wystraszył.

osoba niewierząca też może wpaść w tego typu psychozę, pod warunkiem, że wychowała się i żyje w otoczeniu pełnym religijnych ludzi, religijnej otoczki kulturowej itd. natomiast na pewno w taką psychozę nie wpadnie np. Hindus, który wychował się w wierze hinduistycznej i żyje od dawna w otoczeniu innych ludzi wyznających hinduizm.

Gość JULITA_-____--
''To takie dziwne... i że ludzie budzą się o 3.00 '' WIesz ja tez sie obudzilam o 3.00 po obejzeniu kawalku tego filmu na religii ;]. To podswiadomosc po prostu. Dziesiaj leci ale nie wiem czy obejzec bo po obejzeniu tamtego kawalka mialam schizy w nocy. niby 2 lata temu, ale...

Gość i.g.n.o.r
Ludzie ale co się dzieje o tej 3:00? ?????????????????????????????????

Gość już odpowiadam
Ludzie w tym filmie budzą się o 3:00, zegary w domu zatrzymują się o tej godzinie, oni sami wstają i doświadczają obecności CZEGOŚ w ich domu, poruszają się przedmioty, trzaskają drzwi... W filmie jeden z bohaterów wyjaśnia, że jest to diabelska godzina, odwrócenie piętnastej - godziny, w której zmarł Jezus.

Gość JULITA_-____--
ONA OBUDZILA SIE ROWNO O 3.00 I COS TAM CHYBA USLYSZALA, potem cos na biurku zaczelo sie samo przesuwac, i ona zaczela sie rzucac na lozku tzn wygladalo to tak jakby cos w nia wlazilo. Obejzyj sobie na youtubie jest filmik z urywek

Gość i.g.n.o.r
dzięki, ale chyba sobie daruje ten film :P

Ja też sobie na pewno daruję ten film