Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wroclawianka85

slub nie w swoich parafiach- potrzebuje rady!

Polecane posty

dzisiaj ide do ksiedza zeby mi dal pozwolenie na slub w innej parafi , parafi innej niz mojego nazeczonego, problem jestw tym ze od kilkunatstu lat nie przyjmujemy ksiedza , ja od 4 lat nie mieszkam w domu, ale ksiedza nie przyjmujemy od chyba 7, beda problemu, poradzcie jak wybranac z tej syutuacji???

Gość sdsdadsadsa
możesz mieć problem, skoro nie przyjmujesz księdza....zapewne w niedzielę też do kośćioła nie chodzisz, to po cholerę slub kościelny? Bo fajnie się przejść w kiecce przez kościół? Bo rodzina? Bo ludzie?

Gość o rany a po co ci koscielny
nie czujesz potrzeby isc do kościoła ok ! Ale teraz poczułas potrzebe powiedzenia TAK przed ołtarzem 😠

moja kumpela tez nie chodzila do kosciola i tez nie brala w swojej parafii...przy pierwszym podejsciu ksiadz sie wydarl na nia,ale nie dlatego,ze nie chodzi,tylko dlatego,ze 800zl mu sprzed nosa ucieka...no,ale potem z bolem wydal zaswidczenie o biezmowaniu czy co to tam trzeba...

on jest wierzacy, jego rodzina tez, robie to dla niego, poza tym czlowiek moze zbladzic i nawroic sie czyz nie? czy to ze kiedys byl niewierzacy ma przekreslic jego szanse?? zrobilam bierzmowanie, mysle ze po czesci sie nawrocilam, dlaczego mam placic za to ze moi rodzice nie przyjamuja ksiedza? przeciez to ja biore ten slub, nie oni!

Gość no tylko teraz nie pisz czasem
ze nie lubisz księzy :O bo wydaje mi sie ,ze do koscioła nie chodzimy tylko dla ksiedza!

Gość idz do popa do cerkwi

Gość kurcze no i nie wiem
no dobra twoi rodzice nie przyjmują księdza, ty jesteś dorosła więc mozesz to zrobić sama:p z reszta nie przyjmowanie księdza jest najważniejsze. a do kościoła chodzisz w niedzielę?? coś mi się wydaje ze to nawrócenie będzi etylko na dzień slubu i na nim sie zakończy:o żałosne...

jak mozna po części sie nawrocić?? to tak jakbyś była tylko trochę w ciaży...:D

sluchaj,moze si dla ksiezy nie chodzi,ale musisz sluchac jego czasem nieciekawej bablaniny...ja mam boga w sercu,rozmawiam z nim,ksiadz mi d tego niepotrzebny...i uwazam element slubu koscielnego nie tylko za czesc wiary,ale calej naszej kultury i tak-nie chodze do kosciola,ale chce miec koscielny i moje dzieci beda katolikami

no coz nie znasz mnie wiec mnie nie osadzaj, nie bede ukrywac ze bylam katoliczka biegajaco co niedziela do kosciola. w sumie zaczelam sie nawracac dopiero jak zaczelismy myslec o slubie, ale czy bog nie powienien nam wybaczac?

wczoraj mój narzeczony miał iśc do księdza po zaswiadczenie bo ma byc chrzestnym. zapakował do koperty 50zł. jego matka która koscioł to bylko od zewnątrz widziała przez ostatnie kilkanaście lat z ryjem wyskoczyła ze po co to daje:o stwierdziła ż eprzeciez jemu się to zaświadczenie należy:oon poszedł do księdza a on sam nie chcial wziąć...

no zaczęłaś sie nawracać bo trzeba było isc do księdza sprawy załatwiać. a po ślubie znowu zbłądzisz...??:D

a gzdie ja cię obraziłam?? napisasałam co myśle... wstyd mi ze w moim mieście i w dodatku dziewczyny z mojego rocznika są takie jak ty. przecież sama siebie oszukujesz...

wrecz przeciwnie mysle ze bedzie na odwrot, bardzo lubie jego rodzine, mysle ze jak bede jej czescia to wejde na inna sciezke zycia

Kafeteryjne piekiełko:-O Pouczają i osądzają, a same pewnie latają do kościółka tylko po to żeby zobaczyć kto w co się ubrał;)

i gdzie tu tolerancja??? jak czlowiek ma byc czlowiekiem gdy oceniaja go poprzez fakt ze nie przyjmowal kiedys ksiedza? niegdy nie popelnialas zadnych bledow? a jak chcialas je naprawiac dostalas kloejna szanse???

My byliśy niedawno u naszego gdzie od roku mieszkamy i przynależymy do parafii, kościół jest dopiero w budowie i działa tylko dolny kościół a reszta to plac budowy - ślub bierzemy w moich stornach rodzinnych 500km oddalonych - ksiądz się najpierw wkurzył pewnie o kasę chodziło, ale potem spasował bo po pierwsze chodzimy do kościoła co niedzielę i w święto każde no i przyjmowaliśmy księdza po kolędzie....ale i tak nosem kręcił... mieliśmy dobre wytłumaczenie że ślub w moich stornach rodzinnych więc dał przyzwolenie poza tym z całym szacunkiem ale nie chciałabym brać ślubu na placu budowy.... mimo wszystko Najlepiej idź i po prostu poproś - jak się nie zgodzi wtedy będziesz sie martwiła

wroclawianko, dobra aczkolwiek cyniczna rada: jezeli ksiadz bedzie robil problemy (i wcale mu sie nie bede dziwila, bo ma do tego prawo) miej pieniazek ze soba, a dwa zgrywaj na mega niewiniatko, czytaj: zagubina owieczke.

Ja podejdę do tematu z innej strony- piszesz,że nie mieszkasz z rodzicami, a gdzie chcesz załatwiać formalności? Bo Twoja parafia jest tam gdzie mieszkasz od 3 miesięcy, więc nie ma żadnego znaczenia (formalnie) Twój czy Twoich rodziców stosunek do ich parafii.

Gość ANiaaaaaaaaaa
wkurza mnie to,że trzeba się pytać o pozwolenie księdza na ślub w innej parafii!!!!!!! Nie stać mnie dać 2 tysiące złotych za 30 minut ślubu, a jeżeli mam możliwość dostać SAKRAMENT za darmo, albo za opłatą \"co łaska\", to czemu mam użerać się z jakimś pazernym księdzem???? Ja nie pojmuję tego!!!!!!!!!

A ile powinno się dać proboszczowi za tą zgodę? Sama biorę ślub w innej parafii niż moja obecna i nie mam pojecia ile na nią przeznaczyć. W tej jestem dopiero od 3 lat.

Cytuje ze strony archidiecezji warszawskiej "Zgodnie z powszechną praktyką, z okazji zawarcia małżeństwa składa się ofiarę pieniężną na rzecz Kościoła. W wypadku ślubu na podstawie licencji, czwarta część sumy przeznaczonej na ten cel przypada parafii, która licencję wystawia." nie przesadzajmy więc z tymi tysiącami...

Gość ANiaaaaaaaaaa
nie przesadzajmy!!! ale księża takich sum żądają!!!!

Pamietaj, ze licencje moze wystawic parafia Twoja lub narzeczonego. Jesli masz pecha i księża w Twojej nie są idealni ;) załatwcie formalnosci u narzeczonego. PS. My tak zrobilismy. W parafii mojego N. dalismy, 300 zł, ale ksiadz nawet nie spojrzał na sume.

dziewczyny, skad tyle kasy??? !!! my oboje rodowici krakowianie, ale slub bralismy w nie swoich parafiach. ja poszlam do parafii , pogadalam z ksiedzem, ofiary zostawilam 20 zl, maz w swojej 10 zl. stad te setki i tysiace!!!???

Wszystko zależy od parafii i księży... Ja osobiście uważam ze 300zł to wystarczająca suma za udzielenie ślubu. Nie zamierzam dawać więcej. A w swojej parafii za wydanie pozwolenia ia załatwienie formalności zostawimy 100zł w kopercie. Nie mam zamiaru się spinać - udzielanie sakramentów to jeden z obowiązków księży więc nie rozumiem tego całego żądania kolosalnych sum pieniędzy.

Broneczka, zgadzam sie. Ja zrozumialam, ze dziewczyny pisza o kasie jaka placa za zgode w rodzimej parafii, a nie ze tak powiem za udzielenie tegoz slubu juz w wybranej parafii . a tak w ramach ciekawostek i na przekor tym wszystkim ktore wypisuja o pazernosci ksiezy: my w kopercie dalismy 400 zl. po wyjsciu z kancelarii chcielismy zajrzec jeszcze do kosciola, a tu nagle za mezem wybiegl ksiadz i cos wola. maz sie wiec zawrocil. wraca po 10 minutach i mowi, ze ksiadz po naszym wyjsciu zajrzal do koperty i doszedl do wniosku ze to za duzo. i chcial zwrocic polowe. stanelo na tym ze zwrocil nam 100 a w kancelarii zostalo 300. wiem, wiem wyjatek potwierdza regule ale mega szok jaki nami wstrzasnal zasluguje na podanie dalej :)