Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja.nie.wiem.

Czy można kąpać dziecko z ospą?

Polecane posty

Gość ja.nie.wiem.

Można tylko nie codziennie najlepiej. Ja syna kąpałam co drugi, trzeci dzień, bo niestety cały był wysypany i musiałam zmyć stare lekarstwo ze skóry, które zasychało. Tylko myj wyłącznie wodą i nie wycieraj ręcznikiem, żeby nie zerwać strupków, bo zostaną blizny.

moja lekarka nie kazała kąpać tylko myć dupcie, nogi i twarz i fakt, że szybciutko krosty zniknęły krosty trzeba zasuszać i woda powoduje, że dłużej sie goją

Rafinka zgadza się to co piszesz:) Ja trochę żle napisałam, nie kąpałam syna tylko go całego myłam, bo niestety nie było wyjścia- smarowany był od stóp do głowy ( włącznie) i trzeba było usunąć stare lekarstwo, które się nie wykruszyło. Czyli nie kąpiel tylko prysznic- sorry powinnam była to sprecyzować. Ale ogólnie to myć dziecko trzeba, bo wiadomo, że bez mycia do kiepsko np. tydzień czasu:(

Gość a ja nie kąpałam
lekarka wręcz zabroniła! myłam tylko dupkę, stopy i dłonie:( Nie wolno kąpać, nawet prysznić był zabroniony. Niestety to taka choroba, trzeba te krostki wysuszyć a nie moczyć.

Dodam jeszcze, że zimą to może bardziej można z tego mycia zrezygnować- mój syn był chory latem w upały i się nie dało bez mycia wytrzymać....

Gość juz nie przesadzajcie...
Ja mylam normalnie. Przeciez jak sie wymoczy to zaraz i tak zaschnie. A jak z innymi ranami? Tez jak sie moczy to sie dluzej babrze :P To patrzac na to cale zycie mozna sie nie myc :P Bo zawsze cos ;) Strupy i tak zaschna i tak odpadna. Ospa nie jest straszna choroba, a na dzieciach wszystko sie swietnie goi :P

mój mały przechodził ospę niedawno i lekarka mówiła żeby normalnie wykapać tylko długo nie trzymać w wodzie :D

Gość juz nie przesadzajcie...
No i w koncu jakis glos rozsadku 🖐️ :D ;)

Gość pyna
ja mam w tej chwili dwujke chorych dzieci i mimo ze lekarka nie pozwolila ich kompac ja to zrobilam i nic strasznego sie nie stalo nie zauwazylam aby mialy wiecej krost na ciele mlodsze dziecko ma roczek i po kapieli zauwazylam ze odrazu mu lzej juz tak nie placze i lepiej spi jest lato dzieci sie poca a do tego ta swedzaca wysypka nie wyobrazam sobie zeby ich nie kapac

Gość nie mozna

Gość gość
To ide się kąpać. :P

Gość lolLOL
o czym wy gadacie lamusy? myjcie d**y i juz nara mam 35 lat i myje swe dziecko normalnie i jakos nie umiera

Gość gość
Pediatra mojego syna kazał kąpać. Blizn brak.

Gość gość
Mój też nie ma blizn a mylam go codziennie. Wszystko go swedzialo i nie wyobrażam sobie sie nie wykąpać i to sami dziecko. Mój syn mial 6 lat i mylam go pod prysznicem (w sumie to plukalam -nadmanganianem potasu) odrazu czuł sie lepiej. Ps. Lekarz też mi nie poZwoliła

Gość gość
Nie

Gość gość
jak to nie kąpać? Moje dziecko ospę miało latem, upały, smarowane pianką kilka razy dziennie, ulepione całe i miałam nie kąpać? Oczywiście nie szorowałam gąbką, ale płynem do kąpieli nasmarowałam ciało i spłukałam prysznicem.