Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika 892

FIZYKA SWOBODNE SPADANIE CIAŁ pomocy

Polecane posty

Gość monika 892

próbuje to zrozumiec od 5 godzin i nie moge :/ najgorsze jest to ze nawet w internecie nie ma nigdzie do tego wzorów. potrafiłby mi ktos rozpisac zadania w taki sposób abym mogla je zrozumiec? chociaz jedno... z opisem jak je sie robi :/ i jezeli ktos wie gdzie na której stronie są do tego wzoryto prosze o link bo z notatek kolezank niewiele rozumiem http://wyslijplik.pl/download.php?sid=4Mk2vjzw

Gość ale jakie to zadanie
?

Gość monika 892
zadania są w tym linku do sciągniecia. wrzuciałam na serwer. jest ich 6. chociaz jedno prosze:(

Gość monika 892
to mi podaj jesli mozesz... prosze

przyspieszenie: a=g (przyspieszenie ziemskie) wysokosc h= gt kwadrat : 2 v=gt t=pierwiastek z 2h:g v=pierwiastek z 2gh

moze skoro juz tyle czasu nad tym spedzilas to po prostu odpocznij i siadz do tego z czystym umyslem za jakis czas...

Gość monika 892
dziękuje:) a to są juz wszystkie do tego?:) a jezeli ktos by miał chęc mi to rozpisac to bardzo prosze. i zgóry dziękuje

Gość monika 892
kiedy ja nienawidze przychodzic nie przygotowana na zajęcia i siedziec jak ten mół:(

mala z tym ze to nie sa tylko zadania ze spadku swobodnego, tylko ogolnie, z rzutow. ja ci podalam tylko wzory do spadku...

Gość monika 892
rób rób jesli mozesz:) aha a które są z rzutów a które ze spadku?

Gość monika 892
a czym sie rózni to 1 V od V ? tylko sposobem obliczenia?

Gość monika 892
apple juice jestes ?

juz jestem... hmmm mam zle zapisane to chyb a, jedno z tych v to v zero czyli predkosc poczatkowa. zaraz to sprawdze, sprobuje zrobic zadania i zgadamy sie tu o 20 ok? wtedy podam Ci wzory do wszystkich rzutow i rozwiazania zadan

Gość monika 892
oki:) dziękuje Ci bardzo:)

glpote Ci napisalam, zaden z tych wzorow nie jest na v zero bo przeciez predkosc poczatkowa w spadku swobodnym jest rowna zero. te wzory sa oba na predkosc w dowolnym punkcie a jeden wynika z drugiego. podstaw wzor na t do pierwszego wzoru na v i wyjdzie Ci drugi. wiec masz 2 wzory i uzywasz ich w zaleznosci od tego jakie masz dane. zadanie pierwsze: mamy do czynienia z rzutem POZIOMYM. wzory na rzut poziomy: zasieg Z=Vzero razy t wysokosc h=gt kwadrat przez 2 t = pierwiastek z 2h przez g(koniec pierwiastka) po podstawieniu wzoru na t do wzoru na Z otrzymujemu jeszcze jeden wzor: Z=Vzero pierwiastek z 2 h przez g (koniec pierwiastka) z zasady zachowania energii wynika tez ze: v=pierwiastek z vzero kwadrat = 2gh (koniec pierwiastka) Rozwiazanie: Dane: g=10 m/s kwadrat h=1,9 cm = 0,019 m z=30 m Szukane: t, Vzero t=pierwiastek z 2h przez g (koniec pierwiastka) t= pierwiastek z 2*0.019m/10m/s kwadrat (koniec pierwiastka) t = (w przyblizeniu) 0,062 s = 62 ms Z=Vzero razy T => Vzero= Z/t Vzero= 30m : 0,062 s = (w przybl) 483,9 m/s

teraz probuje drugie ale jest juz ciezsze;D strasznie duzo czasu zajmuje to przepisywanie na kompa, skzoda ze nie mam skanera.. :(

Gość monika 892
dzziekuje:) ale wzorów juz nie przepisuj tylko zadanka jak mozesz bo wzory mamm:)

Gość monika 892
wykopałam je gdzies w internecie;)

cholerka, nie moge jakos rozgryzc tych zadan bo jestem juz bardzo zmeczona. one sa w sumie proste, tylko zrob dobre rysunki i musisz dobrze odgadnac jaki to rzut. potem wypisz dane i szukane i powiaz je z wzorami (jakie wielkosci mozesz wyliczyc majac takie dane). i dalej juz jakos powinno pojsc;) pozdrawiam:) 🌼

Gość monika 892
ezeli bedziesz mogła to napiszmi wzory na wszystkie zasi ęgi bo tego mi brakuje:(

Gość monika 892
mam jeszcze jednoprosbe ? to zadanie 3 to rzut ukosny?

alez prosze: swobodny spadek, rzut pionowy w gore i w dol - nie ma zasiegow, bo nie zmienia sie polozenie w poziomie tylko w pionie. rzut poziomy: Z= Vzero razy t t=pierwiastek z 2h/g (koniec pierwiastka), a wiec po podstawieniu: Z= Vzero razy pierwiastek z 2h/g (koniec pierwiastka) rzut ukosny: Z= V razy delta t calkowite= Vzero sinus dwoch alfa przez g

zad pierwsze - rzut poziomy zad drugie - spadek swobodny i rzut ukosny zad trzecie - rzut poziomy 4 - rzut poziomy piate - rzut poziomy szoste - przyspieszenie dosrodkowe, nie pamietam jaki to dzial ale nie rzuty!

Gość monika 892
dziekuje:)