Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość racco

do osób potrafiacych ang - mozecie napisac jak sie go nauczyliscie, bo mam probl

Polecane posty

Gość racco

Jestem w pierwszej liceum, niby klasa o rozszerzonym angielskim, ale mimo tego, ze mam najlepsze oceny w klasie umiem gó***o albo mówiac mniej potocznie - nic. Olbrzymie, puste NIC. Słówka...hmmm...moge sie ich nauczyc, ale zaraz zapominam. Gramatyka to w ogóle inna, magiczna bajka. Ale ze mną i tak nie jest najgorzej, biorac pod uwage reszte mojej klasy - kilka osób nie potrafi nawet odmienic czasownika to be, nie wiedza co to znaczy go, do, eat, watch itp, a babka sobie totalnie nas olewa. Od poczatku roku az do teraz (czyli do prawie końca semestru) przerobiła z nami czas Present Simple (choc dalej nie wiem o co w nim biega:D), kolory i liczebniki:O Przez pół roku! I jak ja mam sie czegokolwiek nauczyc?! I tutaj tez nie chodzi o moje lenistwo...z innych przedmiotów mam dobre oceny, a do angielskiego najwieksze checi Angielski to teraz podstawa, wiadomo, studia, matura. Ale chciałabym tez poznawac nowych ludzi, nawiazywac z nimi przyjaźnie, poznawac ich kulturę, zwiedzac itp ale jak moge bez ang?! Mozecie mi powiedziec jak mam sie nauczyc?? Rodzice powiedzieli ze moga zapłacic mi za dodatkowe lekcje, ale nie wiem czy one mi cos dadza - bo chociaz chce to wszystko mi wychodzi z głowy, chyba po prostu nie mam zdolnosci jezykowych, bo bardzo trudno mi sie nauczyc, a z reszta nawet jesli sie naucze to i tak zzaraz zapominam. Ale przeciez jakis sposób musi byc - pomozecie?? Jak sie nauczyliscie??

To sam bierz dupę w troki i do nauki!! Na korepetycje albo do szkoły językowej się zapisz!

Gość racco
rosaleen - czy ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i nie mozesz zrozumiec sensu mojej wypowiedzi?? NIE POTRAFIĘ SIĘ TAK UCZYĆ bo zaraz to zapominam:O juz kiedys chodziłam na kurs w grupie 4 osobowej i nic mi to nie dało. Tam swietnie sobie radziłam,ale miesiac później nic z tego nie umiałam, mimo ze starałam sie, na ile czas mi pozwolił, powtarzac

Gość tez tak mam ze szybko
wszystko zapominam :-(

Gość to może zamiast płacic za
jakis kurs językowy w Polsce to jechać na obóz językowy?A moze przez szkołę załatwić wymianę uczniów między Polską a UK?

Gość racco
moja szkoła nie robi wymian uczniów a co do tego obózu...czy opłaca sie w ogóle jechac? czy to cos daje? czy w ogóle dałby mi cos pobyt tam 2 lub 3 tygodnie (bo na tyle stac moich rodziców)?? i ponawiam pytanie - jak sie nauczyliscie dobrze ang?

Najlepiej nauczysz się jezyka praktykując go, czyli tak jak ktoś napisał - obóz, może praca na wakacje (ale Ty chyba jeszcze nie mozesz, bo do 18-tki jakieś dwa lata :>) Poza tym dużo pomaga podanie swojego gg czy skype'a na stronach z angielskim (swojego czasu było www.ang.pl, myslę, że jeszcze jest), tam znajdziesz ludzi chcących rozmawiać po angielsku. A co do kursu, na którym byłaś - nie dziw się , że po miesiacu mało co pamiętałaś, bo z angielskim, jak zresztą z każdym językiem, trzeba mieć stały kontakt, być systematycznym, codziennie coś robić. Moim lekarstwem jest świetny korepetytor, który zadaje mi masę do domu, a na zajęciach na przemian listening, speaking, listening, speaking ...

Sposoby malo meczace a jednak sporo dajace umozliwiajace staly kontakt z angielskim: -filmy bez napisow badz napisy po angielsku na komputerku -jak kino to nie czytac napisow po polsku (mozna tak usiasc zeby zakryc sobie je kolanami - tzn kolana podciagnac w kierunku brody, ja tak zawsze robilam ;) ) -poprzestawiac wszystko w twoim otoczeniu na jezyk angielski (przegladareke internetowa, oprogramowanie pozostale, komorke ;) itp) -czytac ksiazki po angielsku - o ile lubi sie czytac oczywiscie, do nabycia w empiku, jak jestes z duzego miasta to pewnie jest jakas wypozyczalnia - internet po angielsku np perezhilton.com zamiast pudelka.pl ;) -zainteresowac sie czy np szkola (choc pisalas ze nie) albo cos z otoczenia (czasem przykoscielne rozne haha) przyjmuje jakis gosci z zagranicy i ofiarowac pomoc w oprowadzaniu po miescie np itp - mozna sobie pogadac to wg mnei podstawa bo niewazne na jaki kurs sie zapiszesz jak nie bedziesz miala kontaktu z jezykiem na codzien to nic ci to nie da