Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eluniaa30

Odpis z recepty czy to dozwolone jest?

Polecane posty

Gość eluniaa30

Witam ostatnio spotkała mnie niemiła sytuacja w aptecę. Otrzymałam od lekarza recepte na lek Rybumunyl na 12 saszetek. Bierze sie ten lek 4 saszetki w miesiecznych odstepach. W poprzedniej aptece aptekarka robiła mi zawsze odpisy recepty tego leku i płaciłam za 4 saszetki ok 27zł nastepne 4 wykoupywałam z odpisem za miesiąc itd. W obecnej osiedlowej aptece kiedy poprosiłam o odpis tej recepty, aptekarz wysmiał mnie że ktos mi robi wode z mózgu i że wypisywanie odpisów jest nielegalne. Nie wiedziałam co zrobić bo za te 12szt. musiałabym zapłacic ok 100zł a tyle nie miłam. Jak to jest z tymi odpisami recept? Jedne apteki nie robia problemów a inne wręcz przeciwnie.. Ktos może wie?

Gość w zupelnosci
odpisy sa legalne (mi takie robia) nie wiem co to byl za aptekarz ale moze jakis niedouczony? :/ moze idz do innej apteki albo wroc do tamtej i porozmawiaj z kierownikiem

Ja zawsze dostaje odpis recepty na evre - moja gin wypisuje mi po trzy na 1 recepcie a ja je wykupuje pojedynczo. Nigdy, w żadnej aptece nie robili mi problemów, sami pytają, czy wydać wszystko, czy tylko 1 opakowanie. Jedyna kwestia to to, że ten odpis honoruje tylko ta apteka, która go wydała.

Gość w zupelnosci
skopiowane ze strony Ministerstwa Zdrowia: 4.Jeżeli recepta została wystawiona na leki oznaczone symbolem „Rp”, z wyłączeniem środków odurzających i substancji psychotropowych, osoba wydająca lek ma możliwość wystawienia odpisu recepty w zakresie leków niepodlegających refundacji, który może być zrealizowany wyłącznie w aptece, która odpis wystawiła. Odpis recepty powinien zawierać: 1) pełne dane apteki w formie nadruku lub pieczęci; 2) imię i nazwisko, adres osoby dla której ma być wydany produkt leczniczy; 3) nazwę produktu leczniczego, który ma być wydany; 4) postać farmaceutyczną; 5) dawkę; 6) ilość produktu leczniczego, która ma być wydana; 7) sposób użycia, o ile na oryginale recepty zawarta była taka informacja; 8) imię i nazwisko lekarza zlecającego użycie leku; 9) termin realizacji odpisu recepty; 10) datę wystawienia i numer ewidencyjny, nadany przez aptekę, recepty której dotyczy odpis; 11) imię i nazwisko magistra farmacji sporządzającego odpis recepty w formie pieczęci lub nadruku; 12) podpis magistra farmacji sporządzającego odpis recepty. 5. Odpisy, o których mowa w ust. 4, wystawione do danej recepty muszą obejmować czasookresy ich realizacji, wynikające z § 17.

Gość eluniaa30
czyli są dozwolone takie odpisy recept? To ten aptekarz był jakis niedouczony. A wiecie co zrobił..zabrał mi ta receptę na 12 szt i kazał przyjśc po nastepne leki z tej recepty. Oczywiscie musze tak zrobic bo teraz tak - recepty nie mam, lekow nastepnych nie mam. Musiałbym latac po lekarzach po receptę a to zawsze problem. To juz ostatnia wizyta w tej aptece, to wiem napewno

ja dzisiaj dostalam tez odpis, aptekatka mi to sama zaproponowala gdyz nie chcialam wykupywac obu lekow. Jest to apteka z sieci Dbam o Zdrowie (www.doz.pl) - oni by sobie chyba zartow nie robili :)

Gość farmaceuta:)
to moze ja sie wypowiem- jestem farmaceutą:) nie wiem dlaczego nie chciał odpisu zrobić, widocznie nie umiał:D nie można odpisów robić na psyhotropy, leki REFUNDOWANE ( antybiotyki, leki na chorobę przewlekłą itp) , ribomunyl to lek pełnopłatny więc farmaceuta nie ma prawa odmówić sporządzenia odpisu. pozdraiwam:)

Gość beznadziejna dyskusja
odpisów nie dostawałam , ale bez problemu zostawiałam sobie recepte na evre i przez pol roku sobie odbieralam co miesiac jedno opakowanie

Gość po co ta dyskysja
w szanujących się przychodniach lekarskich, zwykła pielęgniarka mając pieczątkę lekarza rodzinnego wypisuje recepty na leki, które należy brać ciągiem, Czy to taki problem by iść po receptę do przychodni, a do apteki z receptą po lek? No chyba, że chodzi o recepty od lekarza prywatnego na takiż lek, to też nie problem. W zasadzie lek przepisany przez prywatnego, z powodzeniem może dalej przepisywać lekarz rodzinny, no chyba, że się jest nieubezpieczonym, czyli z tzw. ulicy.

Gość Ja Was uświadomię
Evra nie jest lekiem dla normalnych kobiet tylko dla tirówek