Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość turkaweczka

Świat widziany oczyma dziecka w literaturze polskiej

Polecane posty

Gość turkaweczka

To jest temat mojej pracy maturalnej i szczerze mowiac potrzebuje pomocy:( wogóle nie wiem jak mam sie do tego zabrac, jakimi materialami posłużyć, jakie ksiażki przeczytac... Jak wogóle taka praca wygląda?? Przyda mi się każda pomoc:) dziekuję:)

Gość ale masz temat
bardzo prosty temat, wręcz banalny, a literatury mnóstwo

Gość ale masz temat
a skoro masz już dostęp do neta to wisz sobie w google motyw dziecka w literaturze i masz... do wyboru do koloru

Gość turkaweczka
a co to jest google? to jakiś czat?

Gość turkaweczka
ale to musi byc koniecznie z perspektywy dziecka a wiekszosc ma narratora trzecioosobowego wszechwiedzacego

"Dziennik" Anne Frank "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Romy Ligockiej. Obie o tematyce II wojny światowej. z pozytywizmu Bolesław Prus w „Antku” i Henryk Sienkiewicz w „Janku Muzykancie”, Elizy Orzeszkowej - „Dobra pani” Henryka Sienkiewicza „W pustyni i w puszczy”, 3. Krzysztof Kamil Baczyński , ?Elegia o?(chłopcu polskim) -Wiersz Krzysztofa Kamila Baczyńskiego jako odniesienie do całego młodego pokolenia

proszę, dziecię przed maturą, a wiedzy zero. w 4. klasie liceum taki temat powinnaś rozwalać w mgnieniu oka. ale jak się czytać lektur nie chce i w dupie ma się naukę, to tak potem jest. i potem biadolenie, że taką trudną pracę trzeba napisać... jak na nią się cały rok ma... a ludzie się dziwią, ze teraz młodzież to same jełopy są... dziwne, żeby przy takim nastawieniu było inaczej...

Gość turkaweczka
up

Gość turkaweczka
shao_lin jak nie wiesz to sie nie odzywaj jak nic madrego do powiedzenia nie masz, czytam lektury, pisze rozszerzona mature z polskiego, probna napisalam na 86% heh i poprostu uwazam ze pomocy nigdy za wiele bo lepiej sie dowiedziec wiecej niz za malo a chce napisac ta prace dobrze

wogóle nie wiem jak mam sie do tego zabrac, jakimi materialami posłużyć, jakie ksiażki przeczytac... właśnie widzę, jaki z ciebie orzeł... tylko nie lataj tak wysoko, bo o sufit zaczepisz...;)

shao lin:D:D:D ale to jest racaj osoby które pisały stara mature z polskiego miały sto razy wieksza wiedze niż obecna młodziez kończaca liceum a skoro autorka jest dobra z polskiego to raczej problemów miec nie powinna bo temat banalny

szczera dziewczyna wiem, wiem:) właśnie o tym mówię. poziom obecnej matury jest żenujący. pocą się nad tą praca cały rok, połowa kupuje gotowca i jeszcze taki płacz, bo za trudne;) tematy takie jak ten w tytule wątku rozkminiało się na maturze pisemnej, bez bryków, książeczek i googla w zasięgu ręki...;)

no własnie wtedy z wiedza taka jaka zdobyłas siadałas i taki temat od reki si pisała..i jeszcze ludzie sie cieszyli ze taki łatwy temat sie trafił:D ja pisałam juz nowa mature, ale mam szacunek do osob który pisały stara mature bo była duzo trudniejsza i wymagała duzo wiekszej wiedzy niż nowa matura ja uwazam ze matura z polskiego była smieszna..a ustana juz w ogóle była prosta..napisac sobie prace..nauczyc sie jej opowiedziec i kazdy ma zaliczone na 90% ja pisałam o zbrodniarzach..i o tym co i o czynnikach wpływajacych na degenracje jednostki i nigdy nie robiłam z tego problemów bo uwazałam ze to banalna sprawa mimo iz z polskiego nigdy wielkim orłem nie byłam;)

Sangita. może:) to było tak dawno, że już nawet nie pamiętam;) w każdym razie było duuuużo mniej, niż oni teraz mają;)

Gość amatorka hmmm
ktos wie cos wiecej?? tez mam taki temat

Gość masakra zle mi
ale teraz na maurze pisemnej tez jest test i opisowka na jakis temat czyli jakies wypracowanie albo cos ;)

Gość no tak alle
tutaj chodzi o ustna

Gość kwiat rozy
czy ktoś ma już gotową pracę na ten temat? bo prosiłabym o małą pomoc.

Gość yube tube
ja pisałam kilka lat temu na temat "Dziecko jako bohater dzieła literackiego"

Shao_Lin przestań być śmieszna i zgryźliwa! dziewczyna ma problem, a Ty snujesz fantazmaty o niebotycznym poziomie Twojej starej matury. Co chcesz tym osiągnąć? Prestiż? Czyj? Nie wiem ile masz lat, ale jak widzisz, że ktoś młodszy Cię prosi o pomoc, a nie jesteś w stanie, bądź nie chcesz, jej udzielić to po co ten cyrk? Jadąc tym torem: stara matura była trudniejsza, a STARE baby są zgryźliwe. Zmuszasz mnie do schematów, a to niekonieczne. Nie znasz jej, może dla niej, lub kogoś innego to problem? Wszystko jest trudne co nas dotyczy, a inni są żałośnie słabsi, lub mają łatwiej? WSTYD. A Ty, autorko, szukaj w googlach tego motywu dziecka w literaturze, bo to naprawdę rozległy temat i jeśli chcesz dobrą pracę sporządzić, to szukaj głębiej i nie bierz przykładów z pierwszej strony. Będą oklepane, na pewno dasz radę:)

Gość yube tube
poleciłabym Katarynkę i Elegię o chłopcu polskim

Gość kwiat rozy
bibliografię mam napisaną, tylko rzecz w tym, że po sprawdzeniu ponoć częściowo jest nie na temat, a nasza polonistka nawet nie może sprawdzić prac, bo jakieś 2 miesiące poszła na urlop i nie ma jej do dnia dzisiejszego:/ i chciałam się dowiedzieć od osób, które już mają co uwzględniły w tej pracy.

Gość kuwa ale te dzieci
teraz to tepotą porażają

Gość ty porażasz
tępotą!!! To nie jest wcale taki łatwy temat jak się każdemu wydaje, bo sprawia dość duże problemy, jest dość kłopotliwy i nie należy do najłatwiejszych. To nie jest temat typu ukazania dziecka w literaturze tylko przedstawić trzeba jego świat, co on dostrzega itd.

Gość non4blondes
Mam taki sam temat jak Ty. Faktycznie, nie należy on do najłatwiejszych. Kłopoty miałam właśnie z bibliografią, zwłaszcza przedmiotu, gdyż wybrałam sobie książki powstałe w XXI w. Moja literatura podmiotu: 1) ,, Bidul\'\' - M. Maślanka 2) ,,Poczwarka\'\' - D. Terakowska 3) ,,Gnój\'\' - W. Kuczok 4) ,, Dziewczynka w czerwonym płaszczyku\'\' - R. Ligocka Jeśli chodzi o literaturę przedmiotu do podanych wyżej książek, nie warto szukać w słownikach motywów, encyklopediach czy na stronach internetowych. Niczego się do tego nie znajdzie. Jedyna nadzieja to czasopisma (wywiady, recenzje, artukuły itd.) - Res Publica, Nowe Książki, Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza, Guliwer. Musisz po prostu iść do biblioteki, w której mają nieźle wyposażone archiwum i trochę poszperać. Życzę powodzenia ;) Ale na jakiekolwiek zmiany już chyba zdecydowanie za późno;P Black vanillia - popieram w 100% ;)