Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gergetg

ludzie, małpy, koszatniczki to czołówka inteligencji

Polecane posty

Gość gergetg

Czy wiecie że w nauce przyjęło się uważać że jednym z wyróżników szczególnej inteligencji u istot żywych jest umiejętność znalezienia lub przygotowania, i zastosowania narzędzi? Taką umiejętność posiadamy my, ludzie. Innymi inteligentnymi gatunkami, które potrafią coś podobnego są niektóre małpy czy krukowate. My mamy łyżki, a szympanse czy wrony swoje patyczki. Teraz naukowcom japońskim udało się pokazać światu że gryzoń koszatniczka też potrafi zrozumieć jak użyć przedmiot do swojego celu i zastosować go prawidłowo, z korzyścią dla siebie. Patrzcie i podziwiajcie! Dodatkowo właściciele koszatniczek, dajcie i swoim pupilom taką rozwojową zagadkę do rozwiązania :D. http://www.youtube.com/watch?v=yBTmhbxv9QI

Gość yurrrrrrrrrrrrrrrr
nie zalapalam co ona dostala???

Gość yurrrrrrrrrrrrrrrr
juz kumam:)

Gość ohohohohhh
jestm bardziej tepa niz koszatniczka...nie wiem co ona tam zrobila

Gość ohohohohhh
no dobra juz wiem ;) ale byl to raczej przypadek ze przyciagnela rzecz do siebie, przynajmniej na tym filmiku wyglada jak przypadek

Gość gergetg
Niezłe, nie? Nie wiem czy udałoby mi się nauczyć czegoś podobnego psa czy kota. Sądzę że nie. No ale co się dziwić. Podobno inne gryzonie, nawiększe na świecie czyli kapibary, potrafią... pracować jako przewodnicy niewidomych!

Gość yurrrrrrrrrrrrrrrr
haha i tak caly topic:)

Gość gergetg
Naukowcy nad tymi koszatniczkami pracowali przez całe miesiące, zanim ogłosili wyniki i pokazali film. Nie wierzę żeby się ośmieszyli sfilmowaniem przypadku. Chociaż faktem jest że wolałabym zobaczyć jak koszatniczka udaje się kawałek po te narzędzie a nie ma je podsuwane pod nosek. Na razie bowiem można pomyślec że ona widzi nasionko i dodatkowy przedmiot i wówczas ma skojarzenie że trzeba machać łapkami.

Gość gergetg
No to miłego dnia!

Gość ohohohohhh
mi to wygladalo tak ze ona machala lapkami i przypadkiem popchnela narzedzie na kuleczke a potem po prostu narzedzie to przyciagnela do siebie, w kolejniej probie narzedzie jest polozone centralnie na lini ciagniecia kulki nie twierdze ze ktos sie chce osmieszyc ale litery chinskie (japonskie?koreanskie?) przywodza mi na mysl inne durne filmiki nagrywane pod publiczke przez azjatow