Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 666666666666

Czy testy IQ są miarodajne??

Polecane posty

Gość 666666666666

Moja koleżanka robiła (nawet przy mnie) test IQ i wyszło jej ponad 140. Nie mogę stwierdzić że jest głupia, bo tak nie jest. Jest bardzo oczytana i ma sporą wiedzę ... ale taką książkową. Nie potrafię zdefiniować inteligencji, ale moim zdaniem jesli o to chodzi - jest dość przeciętna. Ma niezbyt lotne poczucie humoru, nie łapie aluzji, często jej trzeba coś tłumaczyć kilka razy bo nie rozumie, popełnia dość rażące błedy językowe (w stylu "umię, rozumię"). Ma umysł ścisły, interesuje się matematyką i fizyką, więc może stąd tak wysoki iloraz inteligencji? Wiadomo że tam zadania polegają głównie na myśleniu czysto "ścisłym" i wręcz matematycznym (typu - jaka liczba będzie kolejną w ciągu...). Za to mojej innej koleżance wyszło 110 (czyli przeciętnie, chociaż w górnej granicy), a jest jedną z najbardziej inteligentnych osób jakie poznałam. W lot chwyta co się do niej mówi, nie trzeba jej nic tłumaczyć, ma finezyjne poczucie humoru, dodatkowo wykazuje się logicznym myśleniem, szybko łączy ze sobą fakty, jest bardzo bystra itd. Uważacie że testy IQ są miarodajne? Bo w moich obserwacji wynika że zupełnie nie.

Są miarodajne tylko trzeba kilkanaście różnych testów wykonać aby uzyskać prawidłowy wynik

Gość są na pewno miarodajne....
mi wyszło - 160

Gość IQ 220
do kosza wywal, są kompletnie niemiarodajne