Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i co terazzz

CHRZCINY w szpitalu !! i co teraz ??

Polecane posty

Gość i co terazzz

Moja córcia 4tyg temu była ochrzczona w spitalu z powodu ryzyka, że nieprzeżyje. Miała wykonywany zabieg odrazu po urodzeniu. Teraz jest już wszystko w porządku, ale.................................. Co teraz? Mam dokumenty, że jest ochrzczona, wystarczy tam wpisać chrzesnych i dostarczyć do mojej parafii, ale czy tak można? Czy musi być mimo to ochrzczona w kościele? Czy można już tego uniknąć. Nie wiem też czy ksiądz nie będzie stwarzał problemów, bo mamy z mężem tylko cywilny. Ktoś coś wie? Ktoś był w podobnej sytuacji?

idziesz do swojej parafii przedstawiasz dokumenty i odbywa się chrzest w kościele tak jak zwykły chrzest, jedynie nie ma obrzędu polania główki wodą, wszystko inne pozostaje bez zmian. Kiedy chrzciłam synka to akurat w taki sposób chrzczono dziewczynkę, wówczas to nazywa się uzupełnienie chrztu.

Gość i co terazzz
czyli dziecko musi uczestniczyć w ceremonii? Czy może, ale nie musi?

ta dziewczynka była obecna, byli rodzice, chrzestni, było nakładanie białej szatki, zapalanie świecy, wszystko tak jak przy zwykłym chrzcie, jedynie polania główki wodą nie było.

juz nie musi!co wy jej gadacie?? chrzest sie juz odbyl! o ile ksiadz go dawal a nie zwykla osoba ( w naglych przypadkach ochrzcic moze kazdy)

dlatego podczas tego uzupełnienia chrztu nie ma polewania wodą bo to już dziecko miało, są tylko pozostałe obrzędy, jak szatka, świeca, namaszczenie krzyżem. Wiem, bo byłam świadkiem takiego chrztu.

Ja bylam najpierw ochrzczona w szpitalu, woda a potem jak juz wrocilam do zdrowia to mialam normalne chrzciny w kosciele. Moi rodzice tez maja tylko ślub cywilny i chociaz ksiadz nie byl zadowolony, to chrztu musial udzielic.. Pozdrawiam

Gość peell
w normalnych warunkach jeśli byście poszli do parafii a nie macie ślubu kościelnego ksiądz mógłby powtarzam mógłby odmówić wam chrztu dziecka ponieważ nie żyjecie z godnie z dogmatami kościoła prawdopodobnie nakłaniał by was do ślubu kościelnego, ale skoro została już ochrzczona i masz na to dokument to nie powinno być problemu bo chrztu nie da się cofnąć nie wiem jak dokładnie jest w waszym przypadku czy ksiądz każe wam uzupełnić chrzciny czy nie ale nie musicie robić tego na niedzielnej mszy może być na zwykłej codziennej mszy.

Gość dorcia33
Ja bylam chrzczona w szpitalu.Moi rodzice nic nie zglaszali w naszej parfii.Na pewno dostalas jakis dokument od ksiedza,ktory chrzcil w szpitalu.Pozniej kiedy potrzebowalam zaswiadczenie do slubu o chrzcie musialam tyko pojechac do tej parafii ,gdzie wtedy rezydowal tamten ksiadz.

Gość dorcia33
O widze w powyzszych komentarzach ,ze cos sie zmieniło...No tak moj chrzest byl 34 lata temu ..heheh

Gość i co terazzz
moją córkę chrzcił ksiądz - normalnie kapelan tego szpitala, a nie zadna pielęgniarka czy zwykła osoba :)

Gość dorcia33
Najlepiej zadzwon do swojej parafii i dowiedz sie.Wg mnie tez chrzci sie tylko raz,,ale nie wiem.

Gość rtgrhygj
WLASNIE ZAMIAST PYTAC NA SWIECKIM FORUM ZADZOWN I ZAPYTAJ OSOBE DUCHOWNA W SWOJEJ PARIAFII no chyba ze sie wstydzisz... a le to glupota? :O

zaden ksiadz chrztu nie moze odmowic, moze conajwyzej NAMAWIAC do koscielenego jakby co, jakikolwiek ksiadz by odmowil chrztu to sie to zglasza do kurii. Nie moze odmowic i basta!

Gość rrrrrrrrrrrwwwrrrrrrrr
nie chrzci sie drugi raz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość polt
ludzie ale tu nikt nie pisze chrzczeniu drugi raz!!!!!!!!!! jest tak zwane uzupełnienie chrztu!!!!!! poczytajcie sobie jak wygląda sakrament chrztu to nie tylko polanie główki dziecka wodą !!!!

Mój kuzyn też chrzcił dziecko w szpitalu 5 m-cy temu. Chrztu udzielał kapelan szpitala. Dostali zaświadczenie, z którym trzeba udać sie do parafii i tam dokonuje się tzw. uzupełnienia sakramentu. Już ktos o tym pisał. Wtedy są obecni wszyscy jak przy normalnym chrzcie tylko nie ma polania główki wodą święconą.

Ja jestem wtakiej sytuacji syn zostal ochrzczony na intensywnej terapi bo urodzil sie wczesniakiem i chrzcil go ksiadz ktory powiedzial nam ze teraz nalezy zrobic uupelnienie powtarzam uzupelnienie chrztu czyli uczestniczyc w sakramencie chrztu tylko dziecko nie zostanie polane woda ale wszystko inne bedzie tak jak na normalnym chrzcie w kosciele.

Gość szalona88
My z mężem zdecydowaliśmy się na chrzest córki na OIOMie. Pielęgniarki w tym dniu pozwolili wejść wszystkim na oddział. Niestety nie zdążyliśmy uzupełnić chrztu.

Gość gość
Czy ktoś jeszcze to czyta? bo mamy juz 2014r. (ostatni wpis 2012-11-19)

Gość gość
Tak czyta

Gość gość
A po co w ogole chrzcic dzieci? Stres, kupa kasy, zmarnowany czas.

Gość gość
Najstarszą córkę ochrzcilam rok przed komunia. Młodsze ma 4 lata i też się nie spiesze

Gość gość
po co chrzcicie dzieci skoro nie macie ślubów kościelnych i żyjecie w grzechu - przecież nie jesteście katolikami, więc po co???

Gość gość robert
Chrzczą zazwyczaj chrześcijanie. Chrześcijanie uznają chrzest 1 raz. Katolicy uznają chrzest np. prawosławny i wiele innych kościołów chrześcijańskich ale według czterech regół i na odwrót, przy czym prawosławni przy chrzcie robią jeszcze bieżmowanie. Chrzest jest nieważny jeśli jakakolwiek z czterech regół nie jest zachowana. Każdy prawidłowy chrzest musi zapisać w księgach parafialnych każdy proboszcz, jak tego nie zrobi to można się poskarżyć. Ale proboszcz też chce zarobić i proponuje ceremonie w kościele, która nie jest chrztem tylko imprezą płatną. Cztery warunki ważnego chrztu można w tej chwili znaleźć praktycznie na każdej stronie www waszego kościoła parafialnego.