Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martux

Guzek w pochwie w czasie ciąży

Polecane posty

Gość martux

Hej Dziewczyny. Wiem, że temat już był, ale nie w tym kontekście... Od początku ciąży mam dziwną "kulkę" czy "guzek" w pochwie, zaraz przy wejściu, wyczuwalny nawet przy najlżejszym dotyku. Wcześniej tego nie było, a teraz stale rośnie i powoli robi się naprawde duże. Wie ktoś, co to może byc i czy może zaszkodzic mi lub maleństwu?

Gość 5253vv
powiększajaca się macica?

lepiej zgłoś to lekarzowi. to może być (ale nie musi) zatkane ujście przewodu Bartholina (gruczoł wydziela śluz niezbędny do nawilżania pochwy podczas stosunku). lepiej to skonsultować. to nie musi być groźne, ale i tak lepiej żeby wszytko zdiagnozował i oszacował lekarz

Gość blablablablak
Albo macica albo gruczoł bartholina. Tak czy siak do lekarza by się przydało isc i spytac

Gość a ja mam pytanie do żyrafy
Od kilku dni mam krostki w pochwie, powiedziałabym, że to nawet takie małe guzki, ale jest ich dużo i mnie boli :( Nawet nie jestem w stanie sexu uprawiać z mężem :o, dbam o higienę i to bardzo, mój mąż również! Wizytę u ginekologa mam w następnym tygodniu dopiero :(

Gość Martux
no to mnie przestraszyłyście... Dziwi mnie tylko, że lekar mimo, że tego dotykał nic mi nie powiedział, a normalnie dokładnie tłumaczy mi wszystko. A czy to moze by groźne?

Gość ewfretfretgrtrsgyrtygryd
Moja mama mi kiedyś mówiła, że jej się w czasie ciąży też zrobił jakiś guzek "tam". Poszła z tym do ginekologa a ta jej powiedziała, że to taki żylaczek i że samo zniknie i żeby nic z tym nie robić. Samo rzeczywiście znikło.

Gość a mi lekarz powiedział
że to rozpulchniona macica- bo też tak mam

Gość studentka-medycyny
To masz dziwnego ginekologa i lepiej go zmien, bo macicy w tym miejscu nie ma prawa byc! Podejrzewam gruczol Bartholliniego i polecam wizyte u DOBREGO lekarza

Gość inek
tez miałam tak na poczatku ciazy

Gość Martux
"Na początku ciąży" znaczy kiedy? Bo ja jestem w 18 tc...

Gość wyluzuj troche
Ty no, bez przesady. Po to jest forum, zeby pytac, a jak to zawracanie głowy, to nie musisz czytac i odpisywac. Na necie jest sporo o gruczole, ale nie o nim podczas ciąży! Ja mam takie same objawy jak ty i mi lekarz powiedział, że to właśnie gruczoł. I że póki nie krwawi, nie ropieje i nie boli to nie ma się czym martwic! Pozdrawiam :)

a mi nikt na moje powyższe pytanie nie odpowiedział 😭

ach, przepraszam, chodzi o krostki nie wiem co to może być, to dość nietypowe. niech to zobaczy lekarz, pobierze stopień czystości, zrobi wymaz i się dowiesz. trudno coś powiedzieć, bo krostki i ból na pewno świadczą o jakimś zakażeniu.

nie wiele się dowiedziałam, ale dziękuję za odpowiedź. Muszę czekać do następnego tygodnia :( Jakoś wstyd mi iść z tym do lekarza.. :o Jeszcze stwierdzi, że nie dbam o higienę lub jeszcze coś innego.... 😭 Mam nadzieję, że samo mi przejdzie ;)

Krostki liczne i bolące? Może być opryszczka, zakażenie bakteryjne a może być też grzybica(najczęściej). Tu nic do tego nie ma higiena. Gruczoł Bartholina można podleczyć okładami z cebuli. Stosuje się wymaz, antybiotykoterapię a w razie uporczywych nawrotów najlepiej usunąć i z głowy.Gruczoł może osiągnąć gigantyczne rozmiary, powodować duży ból i utrudniać chodzenie.Przetrzymany najczęściej sam pęka co powoduje dużą ulgę ale często przyczynia się to do ponownego namnażania bakterii i nawrotu.

uwierz mi, ginekolog widzi baaaardzo różne rzeczy (nawet sobie nie wyobrażasz jak okropne) i nie zastanawia się nad tym. gdy osoba nie dba o higienę, widać to na całym jej ciele, nie da się postawić takiego osądu po samym stanie zapalnym. większość kobiet przechodzi stan zapalny co najmniej raz w roku. ciąża niestety predysponuje do zakażeń, zmienia się pH w pochwie i takie rzeczy się zdarzają. dostaniesz lek i przejdzie :)

Gość inek
na początku to znaczy w 1 miesiącu gdy jeszcze nie wiedziałam o ciąży.strasznie się wtedy przestraszyłam co to....myślałam że to jakiś guz!;)dopiero potem gin pow ze to była spulchniona szyjka macicy.kiedy znikneo to juz nie zwrociłam uwagi....

Gość inek
a jak poszłam z tym do takiej jednej pani ginekolog wystraszona na maksa(hehe całą noc nie spałam jak to wyczułam)to pow że pewnie coś dzwigałam itp!nawet nie poinformowala mnie że to moze byc skutek pierwszych tygodni ciąży!i jeszcze mnie wyśmiała ze nie znam anatomi wogole porazka głupio mi było na maksa, ale potem się wkurzyłam !

Gość Kasiulec12-22
mi się też wydaje, że spulchniona szyjka macicy...

Gość nie-e-e
nie mozna wyczuc macicy! Nieprawdopodobne! Idz do lekarza, bo to zapewne gruczol Barthollina! Niech to obejrzy, ma na to "oko", ale jak nic sie nie dzieje- nic nie zrobi.

Gość Martux
No właśnie dzisiaj zaczęło bardzo boleć a termin wizyty dopiero za tydzień. Są jakieś "domowe" sposoby na złagodzenie bólu?