Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orchidea_

ktoś dobry z chemii - POMOCY!

Polecane posty

Gość orchidea_

O co chodzi w oddziaływaniach międzycząsteczkowych : wiązaniach wodorowych , oddziaływaniach dipol-dipol i Wan der Waalsa? Prosze niech ktoś mi to wytłumaczy , na czym to polega...

Gość młody chemik
Ja wiem, ale mam na to wyjebane.

Gość orchidea_
skoro wiesz to czemu nie chcesz mi pomóc?? kosztuje cię to coś??

Gość orchidea_
fajnie tylko że właśnie o to chodzi że nie kumam tego co jest tam napisane... może mi ktoś wytłumaczy??

Gość meheret
przez ekran komputera to raczej cieżko jest chemię wytłumaczyc. Spróbuj wziać korepetytora w gazetach jest duzo ogłoszeń. Tylko już przez telefon ustal czy ci potrafi wszystko wytłumaczyc od kuchni bo zdarzają sie tacy co mówią "bo tak jest i trzeba zapamietać", tych nie warto brać.

kurcze bym Ci pomogła, bo to nie jest trudne, tylko nie wiem czy umiem Ci to napisać tak żebyś zrozumiała.

Gość orchidea_
no to chociaż spróbuj , najwyżej nie skumam wszystkiego ale moze mi się coś w końcu rozjaśni... :))

dipol-dipol to oddziaływanie między cząsteczkami polarnymi, polega to na przyciąganiu się różnoimiennych biegunów. Czyli jeżeli cząsteczki są polarne to mają duże momenty dipolowe. Wtedy taka polarna cząsteczka ustawia się tak, żeby jej dodatni biegun był w sąsiedztwie bieguna ujemnego i odwrotnie biegun ujemny zbliża się do bieguna dodatniego cząsteczki sąsiedniej. Wtedy gdy ciecz o budowie polarnej krzepnie tworzy się uporządkowana struktura krystaliczna. Przykładem takiego oddziaływania jest np: tlenek siarki (IV)

Wiązania wodorowe tworzą się między odrębnymi cząsteczkami. Jest to bardzo silne wiązanie dipol-dipol oraz oddziaływanie między elektronami. W tym wiązaniu jedna cząsteczka musi zawierać atom wodoru o ładunku dodatnim ,a druga silnie elektroujemny atom, który ma jedna wolna parę elektronów i niewielki promień atomu. Jak dobrze pamiętam to to np: tlen, czy azot. Cząsteczki mogą być jednego, lub rożnych związków. Wiazanie wodorowe jest wiazaniem słabym

Gość Podrozniczka
Ojej... Jak ja sie ciesz, ze nie musze sie uczyc takich rzeczy juz uff