Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wynieś

poprosiłam w aptece o lek na zatoki/przeziębienie...

Polecane posty

Gość wynieś

dla osoby z jaskrą i baba sprzedała mi gdzie przeciwwskazania to jaskra, poszłam do srugiej bo wracać mi sie nie chcialo, tłumaczę i co? mówi , ze spokojnie moge brać ferwex, czytam ulotkę : przeciwwskazania : jaskra czy te baby muszą udaw3ać wszechwiedzące, miała wątpliwości to mogła spojrzeć w ulotkę :O wkurzona jestem bo zostałam w sumie bez leków, a głowa mnie boli, do lekarza dopiero w pn moge iśc :/

To ze względu na aspartan, tak pisze w ulotcem zwykły paracetanol mozesz wziąć.

Gość wynieś
no ale chcialam coś zeby mnie wyleczyło, paracetamol wziełam, ale kupiłam ibuprom zatoki i nie moge :( ochhhh... jak mi dziś cieżko 😢

Gość wynieś
aspartam? to przeciez słodzik ?

W ferwexie jest aspartam, dlatego przy jaskrze nie mozna go brac, poczytaj ulotkę....

Gość piszesz głupoty
aspartam-nie mogą go stosować osoby chore na fenyloketonurię autorko-kup sobie aspirynę lub scorbolamid żadnych Fervexów, Coldrexów itd

Gość piszesz głupoty
chociaż moim zdaniem po Fervexie też nic Ci nie będzie, ale jak się boisz, to nie pij

Gość galantynka zabierz się
za grzyba w domu :classic_cool:

Gość piszesz głupoty
pheniramina-ze względu na jej obecność są przeciwwskazania dla chorych na jaskrę, nadciśnienie

* WSKAZANIA: Doraźne leczenie objawowe chorób górnych dróg oddechowych: przeziębienia, zapalenia błon śluzowych nosa i gardła, alergicznego nieżytu nosa oraz objawów grypopodobnych u dorosłych i dzieci powyżej 15 roku życia. DAWKOWANIE: Doustnie. Dorośli i dzieci powyżej 15 lat: 1 saszetka 2 lub 3 razy na dobę. Przerwy w podawaniu kolejnych dawek powinny wynosić co najmniej 4 godziny. W przypadku upośledzenia czynności nerek, należy zachować co najmniej ośmiogodzinne przerwy między dawkami. Zawartość saszetki należy rozpuścić w szklance ciepłej lub chłodnej wody, wypić. Nie stosować dłużej niż 5 dni bez porozumienia z lekarzem. Nie stosować u dzieci poniżej 15 roku życia. Nie stosować z innymi preparatami zawierającymi paracetamol. Podczas stosowania preparatu nie należy spożywać alkoholu. MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE: Sporadycznie skórne reakcje uczuleniowe (pokrzywka, rumień), efekty atropinopodobne (suchość w jamie ustnej, zaburzenia akomodacji oka, zatrzymanie moczu - u pacjentów z rozrostem gruczołu krokowego i retencją moczu, splątanie lub pobudzenie - u osób w wieku podeszłym). Istnieją pojedyncze opisy zmian w obrazie morfologicznym krwi po podaniu paracetamolu. Stosowany w dużych dawkach lub długotrwale może upośledzić czynność wątroby i/lub nerek. Lek może powodować senność. Szczególną ostrożność powinni więc zachować prowadzący pojazdy i maszyny mechaniczne. POINFORMUJ LEKARZA: Gdy chorujesz na jaskrę, cukrzycę, masz schorzenia wątroby i/lub nerek, choroby przebiegające z utrudnionym oddawaniem moczu, fenyloketonurię (preparat zawiera aspartam). Gdy przyjmujesz leki należące do grupy Inhibitorów monoaminooksydazy - MAO (lub niedawno je odstawileś), leki o działaniu przeciwcholinergicznym (leki przeciwdepresyjne z grupy imipraminy, atropinowe leki spazmolityczne, przeciwcholinergiczne leki przeciwparkinsonowskie, leki neuroleptyczne z grupy fenotiazyny), leki nasenne, leki przeciwpadaczkowe. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Nie zaleca się stosowania preparatu w ciąży i okresie karmienia piersią.

Gdy chorujesz na jaskrę, cukrzycę, masz schorzenia wątroby i/lub nerek, choroby przebiegające z utrudnionym oddawaniem moczu, fenyloketonurię (preparat zawiera aspartam).

Przecież prochem się nie wyleczysz... :D pocierp, jak nie musisz np pracowac, lepiej na tym wyjdziesz niż łykając byle co...

Gość wynieś
własnie chodzi o to, ze mam pracujący weekend - co prawda w domu ale masa roboty :(

ja bym sie nie przejmowała za bardzo ani aspartanem, ani tym co wypisuja na ulotakch.Wszystko szkodzi, a najwazniejsze by Cie przestało bolec, bo wtedy mozna jakos funkcjonowac i już.