Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabka80909

Pronienie zapisane w genach??

Polecane posty

Gość zabka80909

Witam!! Mam takie pytanie poniewaz sama niedawno poronilam i tak sie zastanawialismy z mezem czy moze to byc jakos zapisane w genach. Otoz moja tesciowa poronila pierwsze dziecko, w zeszlym roku brat mojego meza z zona rowniez stracili pierwsze dziecko no i teraz my... czy ma to jakis zwiazek jak myslicie?? Pozdrawiam

Gość poronienie nie moze byc zapisa
ne w genach . moze byc tak ze ktores z was jest nosilcielem jakiegos wadliwego genu i stad te poronienie . ale na waszym miejscu nie martwilabym sie tak gdyz poronienia bardzo czesto sie zdarzaja i na to moze wpłynac duzo czynnikow . lekarz zwykle kieruje na badanie genetyczne dopiero po drugim poronieniu . bardzo czesto jest tak ze pierwsza ciaze poroni a potem ma nawet trojke dzici . moja kolezanka tez poronila i myslala ze nie bedzie molga miec dziecka a tu niespodzianka i ma zdrowa coreczke . wiec nie martw sie na zapas . radze zrobic podstawowe badania min na toksoplazmoze i cytomegalie . w pierwszym trymestrze te choroby powduja nawet poronienie .

Gość hm trudno powiedziec lekarze
czesto mowia, ze jesli nastepuje samoistne poronienie to jest to po prostu wynik selekcji naturalnej czyli zarodek byl mocno "uszkodzony", mial silne wady genetyczne etc. czyli po prostu nie bylby w stanie utrzymac, rozwijac sie i przezyc, dlatego pierwsze 3 miesiace sa najbardziej krytyczne. Tez slyszalam, ze poronienie czesto wystepuje w pierwszej ciazy, a pozniej juz jest dobrze i kobieta ciaze donasza i rodzi zdrowego malego czlowieczka, ale nie wiem jak to jest tak naprawde. Trudno powiedziec czy poronienie jest genetyczne. Jest na pewno potwornie smutnym wydarzeniem dla mamy i taty... Poszukaj w google, moze cos znajdziesz na ten temat.