Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość darka-wiertarka

Jadę pierwszy raz w kwietniu w góry jaki ubiór POMOCY

Polecane posty

Gość darka-wiertarka

czy mógłby mi ktoś poradzić ? bo przecież w adidasach nie pojadę a nie znam się na tym zupełnie :( jakie buty spodnie kurtka boże nie mam zielonego pojęcia

Gość lustrator29
zwatpilem

Gość darka-wiertarka
uppppp

Gość kurka szanel
w kwietniu w górach pewnie będzie jeszcze śnieg, więc adidasy odpadają. najlepiej buty trekkingowe, z gumowym traperem i trochę wyzszą cholewka podtrzymujacą kostkę. ciuchy- ciepłe. bluza moze byc z kapturem, kurtka najlepiej przeciwdeszczowa i "przeciwwiatrowa". spodnie- przede wszystkim wygodne i ciepłe. możesz się zaopatrzyć w takie nogawki dla traperów, nie wiem, jak to się fachowo nazywa. ale tylko, jesli idziesz w wysokie góry, to ochroni nogawki prze śniegiem, nie zmoczą się. ale to nie jest konieczne. i obowiązkowo czapka i rękawice.

Gość kurka szanel
nie wiem, w jakie góry się wybierasz; w każdym razie przygotuj się na to, że może być zimno, pewnie będzie wiało, może padać, może być śnieg. lepiej się porozpinać niż dzwonić zębami. wyziębienie jest gorsze niż lekki gorąc pod kurtką. oczywiście to wersja na pieszą wycieczkę.

Gość darka-wiertarka
aha rozumiem dziękuje za radę wszystko musi być specjalnie w góry :) nawet spodnie hehe tylko to taki koszt :O

Gość kurka szanel
nie napisałam, że wszystko musi być specjalnie w góry. kurtka, bluza, spodnie- mogą być jakie bądź, byle ciepłe i wigodne. musisz byc przygotowany na wiatr i zimno,na opady. tyle. pogoda w górach jest bardzo zmienna, to, że świeci słońce, kiedy wychodzisz nie znaczy, że tak będzie, kiedy zaczniesz wchodzić na szczyt. spodnie mogą by zwykłe dresowe, jeśli tak Ci pasuje. najważniejsze są buty. jeśli nie będziesz miał dobrej przyczepności do podłoża, może się to dla Ciebie tragicznie skończyć, szczególnie wiosną. szlaki są mokre, czasem oblodzone. góry- każde, nawet te niewysokie- są bardzo niebezpieczne. nigdy tego nie lekceważ.

Gość kurka szanel
nie wiem, czy w tamtych będzie Ci wygodnie, cholewa jest bardzo wysoka. nie powiem nie, ale 'tak' tez nie. sam zdecyduj. wyższa cholewa i dobra gumowa podeszwa z "traktorem" mogą byc też takie http://www.hanzel.pl/files/products/G037pr55%20kopia.jpg http://sklep.top-on.pl/index.php?s=2&f=2&k=20&b=366 http://www.sklep.cristobal.pl/szczegoly/1583/buty_chiruca_rigida chodzi mi wyłącznie o wygląd/typ buta. nic konkretnego nie sugeruję.

Gość kurka szanel
jeszcze jedno buty, które Ci pokazałam, to standardowe buty trekkingowe, dobre również na górskie wędrówki. i co więcej, w takich możesz śmigać o każdej porze roku. te, które Ty wyszukałeś, to buty na zimę- wysokie i bardzo futrzaste. latem już w nich nie pobiegasz. wiem, ze taki trep to niemały wydatek, dlatego zwracam na to uwagę. a w trekkingach możesz nawet zimą po mieście latać, świetnie zdają egzamin jako zwykłe buty zimowe:)

Gość darka-wiertarka
tylko że takie mi sie nie podobają kupię je wyłącznie w góry aby było mi w nich wygodnie ale nie założę ich na miasto czy gdzieś indziej

Gość kurka szanel
jak uważasz, Twoja kasa i Twoje stopy. spadam spać. ciao 🖐️

Gość ale ci dobrze
załóż majty :p

Gość darka-wiertarka
Dziękuje Ci bardzo za pomoc dobranoc

Gość umorusany kupą
Gardzę ludźmi, którzy kupują nowe rzeczy na wyjazd w góry. Ja zawsze jeździłem i jeżdżę z marszu, a zszedłem wszystkie pasma w PL

Gość gość
Na http://austria-na-narty.pl/ można znaleźć poradniki na temat ubioru i nie tylko, może komuś się jeszcze przyda ta informacja ;)