Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no i nie wiem...

Do mam 2-latkow - prosze, wejdzcie.... chodzi o bilans....

Polecane posty

Gość no i nie wiem...

Jutro idziemy z synkiem na bilans dwulatka. Myslelismy, ze bedzie tez szczepionka (obowiazkowa). Okazalo sie, ze nie. Ze mozemy dodatkowo zaszczepic przeciw ospie lub pneumokokom...ale obowiazkowe nie... To jak to w koncu jest???? no i jak wyglada ten bilans???

Ale jaka szczepionka miałaby być? Już pewnie był szczepiony 13-14 miesiąc odra, świnka, różyczka, 16-18 błonica, tężec, krztusiec, plus polio. Teraz dopiero w 6 roku życia, chyba, że chcesz coś doszczepić, na przykład przeciw pneumokokom właśnie.

Gość o szczepieniu nic nie wiem
Bilans 2-latka.. Zgłaszasz się do pediatry, który stale opiekuje się twoim dzieckiem. Sprawdza on, ile maluch waży, mierzy, jak się porusza. Bada też jego wzrok, reakcję na dźwięki, ogląda skórę. Obserwuje chód malucha, interesuje się, czy już mówi pierwsze słowa lub zdania. Bądź czujna... gdy u chłopca napletek nie daje się swobodnie zsunąć, może to świadczyć o wymagającej leczenia stulejce. Obserwuj również, czy w jego mosznie znajdują się oba jądra. Poproś też pediatrę o skierowanie: - do okulisty – jeśli twoje dziecko przysuwa zabawki zbyt blisko twarzy, - do laryngologa – gdy wydaje ci się, że źle słyszy.