Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nadęty balonik

dlaczego rybę przed pieczeniem skrapia sie sokiem z cytryny?

Polecane posty

Gość iwonka4322
ja skrapiam ale po pieczeniu.przy konsumpcji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruleffna
czy ja wiem,ja nigdy nie skrapiam bo nie lubie ale moze to skrapianie ma poprawic smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noi -------------------
skrapiam bo jest wredy pyszna i nie czuc tak ryba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niweluje specyficzny smak ryby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
A mi taka skropiona przed smażeniem nie smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a dlatego że
skrapia się cytryną bo czynność ta powoduje skruszenie skórki, dzięki czemu nie jest łykowata tylko krucha. jeśli ryba jest świeża i smażysz np na maśle albo dobrym oleju to nie trzeba skrapiać cytryną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie trzeba skrapiac, ale cytryna poprawia wyrazistosc smaku, bo ryby same w sobie sa takie ogolnie mdle. wornie pysznie cytryna dziala na kurczaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marus
Ja przed smażeniem nacieram ryby pieprzem cytrynowym,o wiele smaczniejsze niż skropione cytryną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzis robilam rybke
i skropilam sokiem z cytryny, popieprzylam i posolilam sala morska - pyszna. Jazazwyczaj panieruje w jajku i bulce tartej i smaze na oleju. do tego frytki i surowka( dzis z pora , jablka i marchewki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiero
Skrapiane ryb cytryna ma szczególne znaczenie dla ryb których mięso rozpada sie podczas smażenia, gotowania itd., wowczas, mieso jest bardziej jedrne i nie rozpada sie, ponadto, "neutralizuje" nieprzyjemny zapach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najważniejsze żeby karpia zawsze skrapiać bo wtedy nie śmierdzi mułem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poprawia smak ja preferuje pieprz cytrynowy ale lososia wedzonego podanego na grzance zawsze delikatnue skrapiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rybę powinno się skrapiać np. sokiem z cytryny aby wyeliminować nieprzyjemny zapach toksyn morskich. Ponieważ zapach ich nie wydziela się w środowisku kwaśnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co to sa toksyny morskie? bo pierwsze slysze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W TV mówili żeby nie skrapiać bo cytryna to kwas to już jest jedna obróbka a smażenie druga .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja właśnie sądziłam, że jestem nienormalna bo nigdy ryby nie kropiłam cytryną :D Przy jedzeniu jakiejś zwykłej przydaje się przełamanie smaku, ale do tego uwielbiam kapustę kiszoną :) I chodzi właśnie o uzupełnienie a nie o zabicie smaku ryby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skrapiamy się po smażeniu. Rybę pieczoną w piekarniku w folii aluminiowej również. Udowodniono naukowo, że folia + cytryna zwiększa predyspozycje do Alzheimera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćkrzysztof
Znajoma upiekla łososia. Był taki sobie dopiskiem nie kazali mi skropić mięsa cytryna. Wtedy okazał sie bardzo pyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie ma jak to spierdolić smak ryby, którą MA SMAKOWAĆ RYBĄ bo jest rybą, przy pomocy gównianej cytryny. Debilne pomysły Okrasów i spółki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×