Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vraisemblableeee

krotkie pyt. do osob DOBZE znajacych francuski

Polecane posty

Gość vraisemblableeee

Pytanie moze i wyda sie banalne, ale ja juz calkiem zglupialam. Wlasnei wyklocam sie z Francuzem, co do pisowni...On pisze: Elle nous a emmene (akcent nad e ostatnim) A ja mu mowie, ze to COD i jest uzgodnienie, wiec nous a emmeneS....on uprcie twoerdzi ze nie, ze on ma racje Jak w google wpisalam obydwie wersje w cudzyslowiu, wiecej wynikow wyszlo Nous a emmene....No to jak to w koncu jest???

Gość vraisemblableeee
ale dlaczego ma racje? Skoro jest emmener QQn ,wiec COD wg mnie

a w ogole czemu chcesz to 's' dorzucic? jakie ma byc dokladne tlumaczenie na polski tego zdania?

Gość vraisemblableeee
znasz dobrze Francuski? To jest passe compose. Wg mnie emmener to jest czasownik ktory laczy sie bezposrednio z dopelnieniem :emmener qqn. - czyli complement d`objet direct. ktory uzgadnia sie w czasie przeszlyyym. elle nous a emmene(s) au parc. Ona NAS *(l.mnoga-s) zaprowadzila do parku

Gość lostka
Czasami tak jest, ze cos sie mowi w dany sposob i koniec, trzeba to po prostu zaakceptowac;)

Gość vraisemblableeee
;-) takie odpowiedzi mnie nie satysfakcjonuja:) Nie rozumiem tego:) no ale coz:)

wiesz...w sumie to moze byc tak ze ten francuz Ci tak mowi bo oni na takie rzeczy uwagi nie zwracaja...dla nich to dorobiazg...moja kumpela jest z francji i zawsze zamiast np. etait pisze 'ete' gdzie ma na mysli imparfait.... faktycznie w google wiecej jest z tym 's'....moze to jakis wyjatek...ale wtedy by nie bylo tyle odp. w googole :P

Gość vraisemblableeee
nie daje mi to spokoju, szukam jakis regul w internecie, i na razie wszyztko wskazuje na to, ze emmener sie uzgadnia. wydaje mi sie, ze ja mam rCJE..PO prostu oni robia blad.:P