Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Doktor Wiktor Traktor

ZMIANA BRZMIENIA NAZWISKA

Polecane posty

Czy jest ktoś kto zmieniał nazwisko?? jak wygląda droga urzędowa?

halooo

Gość
ja zmieniłam - normalnie zadeklarowałam chęć w usc :p

Gość a jak chce sie zmienic
cale nazwisko? Bo jest ośmieszające.. to jak to jest??

ale to była twoję nazwisko? bo ja mam taką sytuację, że w soim nazwisku mam niepotzrbnie jedną literkę, reszta rodziny inaczej się nazywa :/ a jakie dokumenty trzeba wymienić

Gość
hmmm... to był taki żarcik :o zmiana nazwiska = ślub i przyjęcie nazwiska męża :)

Gość moj brat zminial
nie pamietam jak to bylo ale wiem że trzeba zapłacić cos koło 40 zł, nie jest tro skomplikowana sprawa..

Gość nsjfhbjai

Gość niedługo trwa
i wlasnie koszty sa jakies takie mniej wiecej jak tam ktos napisal wyzej.

Gość nsjfhbjai
a możesz po krótce powiedzieć jak to przebiega i jakie dokumenty trzeba wymienić

Gość wiertara
weź nie wal głupa tylko idź w poniedziałek do USC, dostaniesz papier do wypełnienia, opłacisz na poczcie, i zmienia ci nazwisko

Gość nsjfhbjai
niesądzę żeby tak było jak mówisz, z tego co się orientuję jest to trochę bardziej skomplikowane

Gość wiertara
tak masz racje. trzeba jeszcze walnąć minete dla urzędniczki przyjmującej zgłoszenie

Gość makabreska
pewna nie jestem, ale urzedowe sprawy z reguly wg przepisow trwaja miesiac, w twoim wypadku sprawa jest dosc jasna, skoro reszta rodziny ma inne nazwisko moze to oznaczas pomylke np. urzednika, skladasz wniosek z uzasadnieniem dlaczego zmieniasz, ja na wszelki wypadek zlozylabym ksero czy odpis aktow urodzenia ojca, aktu slubu rodzicow, akt urodzenia np. brata, zawsze to wiecej dowodow na to, ze zaistaniala jakas pomylka w pisowni twojego nazwiska to 40 zl (pisze za kims powyzj bo nie wiem ile ta oplata wynosi) to oplata w znaczkach najczesciej, choc u mnie w urzedzie idzie sie po prostu do kasy i mowi ze chce uiscic oplate za zlozenie wniosku do usc i dostajesz potwierdzenie zaplaty i razem z tym skladasz w odpowiednik okienku na sali przyjec (takowa zazwyczaj w wiekszych miastach jest) kierownik usc rozpatruje twoj wniosek i jesli uzna ze jest zasadny wydaje postanowienie ze zgoda (lub ewentualnie odmowa) zmiany dokumenty musisz zmienic wszystkie, poniewaz zmieni sie jedna z najwazniejszych rzeczy nadajaca ci tozsamosc a wiec co za tym idzie (kiedy uzyskasz zgode na zmiane logiczne jest ze zmieniasz dowod osobisty) prawo jazdy, legitymacje ubezp (nie wiem czy wogole jeszcze cos takiego jest :), paszport - po prostu wszystkie dokumenty ktore zmienia kobieta po slubie - zapytaj ktorejs z pan w twoim otoczeniu to ci powie i pewnie sie usmiechnie pod nosem bo troche tego jest

Gość makabreska
aaa i jeszcze w urzedzie skarbowym musisz zmienic na NIP-3 jak jestes osoba fizyczna nie prowadzaca dziel, lub wspolnikiem spolki a na NIP-2 dla osob prowadzacych dzialalnosc - termin - do miesiaca czasu, ale z reguly ludzie skladaja to przy zeznaniu i tez jest ok - jeszcze sie nie spotkalam z tym, zeby za to scigali :) nie wiem jak sprawa w zusie, w banku pewnie tez trzeba zglosic, w pracy...no kurcze, wszystko ze soba powiazane

Gość nsjfhbjai
dzięki za info a mam pytanko, czy świadectwo maturalne i dyplomy też muszę wymienić

Gość makabreska
nie sadze zeby szkola/uczelnia wydala ci takie swiadectwa i dyplomy z innym nazwiskiem - w czasie ich ukonczenia miales jeszcze poprzednie nazwisko, tak jak panna ktora konczy licencjata np. mimo kontynuowania nauki w tej samej uczelni na mgr po slubie - dyplom z nazwiskiem panienskim zostaje poniewaz wtedy tak sie jeszcze nazywala

Gość -----