Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karola1988

przpisy wielkanocne dla początkujących proszę o pomoc

Polecane posty

pierwszy raz sama przygotowuje dania wielkanocne. Co podać na obiad pierwszego i drugiego dnia? Jakie sałatki? Pomysł na jajka faszerowane itp ciasta odpadają bo moja kuzynka jest cukiernikiem więc nie muszę się martwić pieczecie jakieś mięsko? jakie ryby? będę bardzo wdzięczna za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hie hie
2 jajka kurze, kacze albo przepiorcze rozbeblac z mielonką wieprzowa zamieszac z pieprzem i sola, a smazyc do rarumienienia z dwoch stron! pyszota! smaczne i zdrowe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to poszukaj tu na forum
Jest taki temat i opcja - Szukaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie ryby są zarezerwowane na Wigilię i Boże Narodzenia :) Za to królują : 1 jajka faszerowane z pieczarkami - Ugotowane jajko na twardo kroje na pół,środek wyciągam.Rozgniatam widelcem.Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach,przysmażam na masełku.Łącze pieczarki z żółtkiem,doprawiam trochę majonezem,solą i pieprzem.Potem nakładam na każą połówkę farsz.Robie kleksa z majonezu na środku,posypuje szczypiorkiem. 2 jajka w sosie tatarskim - majonez mały śmietana kilka łyżek płaska łyżka musztardy stołowej czubata łyżka utartego chrzanu 2 drobno posiekane jajka na twardo (albo lepiej: żółtka przetrzeć przez sitko, a posiekać same białka) 5 - 6 marynowanych grzybków 1/2 szklanki oleju 2 - 3 korniszony sól, pieprz, cukier puder, sok z cytryny do smaku Na półmisku układam przekrojone jajka i polewam tym sosem.Posypuje np koperkiem czy też szczypiorkiem 3 oczywiście nie może zabraknąć białej kiełbasy -parzonej i pieczonej w piekarniku 4 różnego rodzaju mięsiwa gotowane w prasce czy też pieczone w piekarniku w rękawie.Mięso np schab,łopatka,karkówka szynka itd.Nacieram solą peklową ,daje posiekanego czosnku,ziele angielskie,pieprz ziarnisty,listek laurowy,moze by ć jałowiec w zależności jakie mięso.Ja to robie tydzień przed świętami a co drugi dzień przewracam mięso.Potem już tylko lekko namoczyć jeśli od soli będzie słone i piec. 5 schab w galarecie - schab w całości bez kości gotuje na wolnym ogniuz odrobiną soli,marchewką,pietruszką,porem,liściem laurowym,pieprzem i zielem angieskim.Kiedy schab będzie już gotowy ,zostawić do ostygnięcia.Kiedy będzie zimny pokroić na plastry(nie za cieńkie ale i nie za grube) a wywar przecedzić. Do wywaru dodać żelatynę.Schab ułożyć w naczyniu ,na każdy kawałek położyć jajko na twardo (plasterek) a na około udekorować majonezem.Zalać tężejącą się galaretą (majonez nie roziapka się!,galareta koniecznie musi być tężejąca!) 5.Są 1-2 sałatki 6. Na na obiad świąteczny to najczęsciej faszerowane udka,kurczak ,szaszłyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje biedne kwiatki
Princpolo - 1. czy ten schab jest w zalewie czy tylko obtoczony w tych przyprawach?? 2. Jak robisz faszerowane udka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moje biedne kwiatki ----Najpierw nacieram mięso solą peklowaną ,wcieram drobno posiekany w plasterki lub przepuszczony przez praskę czosnek,wbijam (ale nie nacinam mięsa) pieprz ziarnisty,ziele angielskie, jak kotś lubi to jałowiec w ziarnach,może być majeranek , i kładę liść laurowy .Wkładam mięso na szczelnego naczynia.I wkładam do lodówki.Po dwóch - trzech dniach obracam mięso (przez sól mięso puści soki i nimi też nacieram mięso).I takco dwa-trzy dni obracam te mięso. Te mięso minimum tydzień przed Świętami robie.Ale najczęściej to i 2 tygodnie rpzed(nic się nie popsuje! sól je konserwuje!!!!!) .Potem to lekko mocze wodzie by nie było słone,ale też nie za długo by było czuć przyprawy (najczęściej po ok 20 minut lekko odkrawam kawałek i próbuje czy nie jest słony) .A potem wkładam do praski to jest gotowane mięso lub do rękawa i do piekarnika.Przelicznik taki np 2 kg mięsa to trzeba piec ok 2 godzin :) A udka to tak : Mięso mielone (dowolne ) ,jajko ,trochę bułki tartej(możesz dodać bułkę namoczoną w mleku) ,pietruszka drobno posiekana,przysmażona cebulka i przysmażone pieczarki,czosnek jak ktoś lubi -farsz przyprawiam solą i pieprzem i dokłądnie mieszam. Z udek trzeba ostrożnie wyjąć kość.A na miejsce kości włożyć farsz.Musisz bardzo dokładnie udko spiąć wykałaczką lub nicią bysię farsz nie wylewał podczas pieczenia.Udka przyprawiam tak jak lubię i pieke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z wyciąganiem kości jest trochę roboty bo trzeba to robić po woli,delikatnie by nie pokiereszować mięsa i skóry :) Ale warto! A dco do farszu to można zrobić jaki się lubi -z wątróbki,same warzywa,szynka z serem itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na wielkanocne śniadanie najlepsza według mnie jest wiosenna sałatka: pęczek rzodkiewek 1 świeży ogórek 6 ugotowanych na twardo jaj pęczek koperku pęczek szczypiorku majonez musztarda przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×