Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pati7715

Opieka na dziećmi

Polecane posty

WItam Chodzi mi o taką kwestię. Jestem po rozwodzie i mam dwójkę dzieci. Ponieważ po rozwodzie nie miałam się gdzie wyprowadzić mąż pozwolił nam zamieszkać w jednym pokoju z kuchnia i łazienką. W pozostałej części domu mieszka on ze swoja matką. On płaci alimenty a ja płacę za media (za siebie i dzieci). I teraz chodzi mi o taka kwestię. Mąż nie uczestniczy w ogóle w życiu dzieci. Cała opieka nad nimi spadła na mnie. Uważa że skoro płaci alimenty to już nic nie musi. Czasami zabierze młodszą ze żłobka jak jest brzydka pogoda a starszą podrzuci na basen. I wszystko. Poszłam na studnia podyplomowe ale musiałam zrezygnować bo były mąż w czasie moich zjazdów miał właśnie jakieś delegacje albo strasznie pilne spotkania. A nie miałam z kim zostawić dzieci. Jak chce załatwić coś w mieście to muszę prosić koleżanki czy mogłyby mi odebrać dzieci. Chciałabym aby sąd wyznaczył konkretne dni opieki nad dziećmi dla mnie i dla niego. Tylko nie wiem co mam w tym pozwie napisać i czy w ogóle mam jakieś szanse. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

Gość Nie jestem pewna
ale to chyba możliwe, z tym, że wtedy pewno mąż zażąda obniżenia alimentów... Mój brat i bratowa opiekują się dziećmi na zmianę, ale oni mieszkają w Belgii, nie wiem jak to wygląda w Pl.

Gość Nie jestem pewna
Co do alimentów to wiem, że teraz mój brat będzie płacił mniej ponieważ w czasie kiedy dzieci są pod jego opieką, on odpowiada za nie również finansowo, czyli nie tylko wyżywienie ale też składki do szkoły, ubrania itp. Chociaż na dłuższą metę to jakieś głupie się wydaje...A co jeśli dziecko zapomni o składce i przypomni mu się dopiero w "drugim" domu? Może poproś o wspólfinansowanie opiekunki?