Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babeć czerwonego kapturka

PRZECZYTAJCIE TO KONIECZNIE

Polecane posty

Dlaczego nie warto używać systemów operacyjnych firmy Microsoft? Od dwóch lat używa Linuksa Ubuntu, od pół roku nie posiadam zainstalowanego na komputerze systemu Microsoft Windows. Jakie płyną z tego korzyści? Po zainstalowaniu otrzymuję system "prawie" gotowy do użycia wystarczy tylko doinstalować paczkę zawierającą niewolne kodeki audio i wideo, rara, Flasha, oraz doinstalować Javę. System posiada wszystko czego normalny użytkownik wykorzystujący komputer w domu może potrzebować. Obejrzymy nasze zdjęcia, posłuchamy muzyki, obejrzymy film, skorzystamy z internetu, do dyspozycji mamy też GIMPA i OpenOffica. Ponadto mamy tysiące programów w repozytoriach a ich instalacja jest banalnie prosta i sprowadza się do zaznaczenia wybranego programu i kliknięciu "zastosuj" system sam pobierze program z internetu i zainstaluje go. Instalacja drukarki jest jeszcze prostsza! Wystarczy podłączyć drukarkę i poczekać chwilę, a mamy gotową do użycia drukarkę. Windows nie zapewniał mi tego wszystkiego co daj mi Ubuntu. Co zapewni wam Windows? Tysiące wirusów, trojanów i innego syfu od którego Linux jest wolny. Nie wierzcie mitom o Linuksie że nie ma wsparcia ze strony sprzętu, że to jest czarna konsola, że jest rudny. Może tak było kiedyś. Ale dziś takie Ubuntu jest ŁATWIEJSZE w obsłudze od Windowsa, wsparcie dla sprzętu jest na przyzwoitym poziomie i nie ma większych problemów, a konfiguratory graficzne sprawiają że nie trzeb używać konsoli. Mój wybór padł na Linuksa i jestem z tego zadowolony i dziś Wam również poleca przesiadkę na Linuksa bo również będziecie zadowoleni i nie będziecie tego żałować.

Gość Uwielbiam Linuksa
A teraz spróbuj zainstalować na tym jakąkolwiek grę pod windę :)

Ale ja w gry nie gram :) i jest to propozycja do osób raczej nie grających w gry. A gry na Windowsa jak nazwa wskazuje są na Windowsa a nie na Linuksa. Ale i na Linuksa są gry 3D jak American Army czy Open Arena, lub Tux Racer, a także masa prostych gier w stylu szachy, sudoku, mahjongi, różne karty... Pozatym częś gier z Windowsa można zainstalować pod Winem.

Gość smutny podszywacz
pod Wine nie wszystkie gry chodzą niestety a szkoda.

a spierdalaj geju na biegun południowy z tym swoim gównianym linuxem przecież to jest gówno, nic na nim nie działa, nie działa Gadu-Gadu, Winamp, AllPlayer, MS Office... jak w ogóle można zrobić takie gówno na którym takie podstawowe programy nie chcą działać

kurwa chciałem się podszyć żeby zaognić dyskusję i nie zmieniłem pseudonimu kurwa zdaża się no cóż nie wyszło

Ale pierwszy post jest napisany jak najbardziej poważnie.

Gość czytałam.....
:-o

Gość Uwielbiam Linuksa
:D

Gość smutny podszywacz
jest kadu zamiast GG a samo gadu gadu działało pod WIne słabo bo słabo ale działało jest też tlen.

Gość Uwielbiam Linuksa
To gry nakręcają progres sprzętu i popularność systemów operacyjnych. Linuks pozostanie systemem niszowym, dopóki sam rynek tego nie zmieni.

Gość smutny podszywacz
ja uważam że nia ma się co podniecać ale warto spróbować.

Gość też używam linuksa
Też jestem użytkownikiem Linuksa Ubuntu aktualnie w wersji 9.04 beta. Mam też Windowsa XP SP3 Home Edition. I co wam powiem? Windowsa XP używam od roku 2003/2004 i nie mogę o tym systemie złego słowa powiedzieć, ma swoje wady oczywiście, ale co jest bez wad? Słynnego "blue screen" nie widziałem ani razu :( Linuksa spróbowałem rok temu, bo jak to ktoś wcześniej napisał warto spróbować. Dziś używam głównie Linuksa a Windows to takie koło ratunkowe jakbym miał z czymś problem na Ubuntu. Polecam spróbować Linuksa wszystkim którzy nie są zapalonymi graczami. System ma wady i ma zalety jak i Windows ale prostota jego obsługi to jest to czego Windows nie ma. System w jakim instaluje się programy bije Windowsa na głowę. Po prostu zaznaczamy interesujący nas program i klikamy zastosuj a system zrobi resztę za nas. Nie trzeba wertować internetu, ściągać, klikać dwa razy na *.exe, a potem milion razy na dalej, w Linuksie wszystko robi się samo. Jeśli chodzi o drukarki to posiadam dwie drukarki HP. W Windowsie aby je zainstalować trzeba włożyć płytę, kliknąć milion razy dalej i czekać aż się wszystko zainstaluje. A w Linuksie? Podłączam drukarkę do kompa, czekam pół minuty aż system ją rozpozna i zainstaluje odpowiedni sterownik i mam sprzęt gotowy do użycia. Na dodatek w konsoli można zrobić dużo rzeczy o wiele szybciej niż klikając. Podniecać się owszem nie ma czym bo to tylko system operacyjny, a nie zajebista dupa, ale przesiąść się na Linuksa warto.

Gość fsdasdfc
linux to gówno dla pasztetów i buraków których nikt nie kocha normalni ludzie używają normalnego Windowsa a nie linuxa

Gość smutny podszywacz
ps staram się ludzi nakłaniać aby zobaczyli bo warto się rozwiać a nie stać w miejscu .

Gość Uwielbiam Linuksa
"Windowsa XP używam od roku 2003/2004 i nie mogę o tym systemie złego słowa powiedzieć" Zainstaluj Vistę. Nie starczy ci życia aby wyrazić wszystkie swoje uczycia :)

Gość też używam linuksa
12:53 [zgłoś do usunięcia] Uwielbiam Linuksa "Windowsa XP używam od roku 2003/2004 i nie mogę o tym systemie złego słowa powiedzieć" Zainstaluj Vistę. Nie starczy ci życia aby wyrazić wszystkie swoje uczycia Vista to pomyłka, i nie ma co jej do XP porównywać, może Windows 7 godnie zastąpi XP który jest/był naprawdę dobrym systemem. W przyszłości nie zamierzam wydawać już pieniędzy na nowego Windowsa. Poużywam Windowsa jeszcze czasami dopóki XP nie stanie się zabytkiem jakim współcześnie jest Win 95 czy 98. A potem zrezygnuję z systemu Microsoft na rzecz Linuksa, który z dystrybucji na dystrybucję jest coraz lepszy (z paroma wyjątkami czasem).

Gość zalezy komu do czego
system potrzebny.... ja pracując na co dzień na pakiecie Adobe, programach Conopusa itp, raczej za wiele bym pod Linuksem nie zwojowała... po prostu jeszcze sporo musi się pod tym systemem zmienić, żeby był w pełni funkcjonalny, szczególnie dla użytkowników bardziej wymagających jeśli chodzi o aplikacje....poza tym sporym problemem jest współprace, np z urzędami i firmami, które wszystko mają pod winde i MS office i później w ważnych dokumentach ma się "krzaki" zamiast waznych pozycji pod open office w linuksie....

Gość Uwielbiam Linuksa
Większość małomiękkiego oprogramowania użytkowego ma swoje odpowiedniki w Linuksie. Najbardziej cieszy mnie wsparcie dla linuksa ze strony administracji rządowej. Płatnik to mój ulubiony przykład. :)

Gość Są faktycznie problemy z
programami typu CAD bo nie wszystkie są pod Linuxa choć coraz więcej się ich pojawia . Ciekawym zabiegiem (choć mało praktykowanym do tej pory ) jest wydanie wersji wielosystemowych nie tylko dla Windows ® ale i dla Mac oraz Linux np Maya (program graficzny)

Gość Smutny podszywacz
warto spróbować , często jest to dobra alternatywa dla Windows bo np nie ma wirusów ale nie wszystko działa , np wymienione wcześniej gry czy różne programy dostępne tylko pod Windows.

Gość Tadeusz Wajchę - Przełóż
Cóż. Linux to takie błędne koło trochę. Jest mało popularny bo nie ma tyle oprogramowania co na Windowsa, a nie ma tyle oprogramowania bo jest mało popularny. Dla przeciętnego domowego użytkownika komputera który nie jest zapalonym graczem, proste w obsłudze dystrybucje typu Ubuntu, Mandriva czy OpenSUSE to świetne alternatywy zamiast Windowsa. Ale jeśli na komputerze zamierza się grać, czy też zamierza się używać programów CAD, programować w Visual Studio, używać profesjonalnie Photoshopa (profesjonalnie bo w domu wystarczy GIMP) to już z alternatywą dla Windowsa jest gorzej. Z drugiej strony są zastosowania profesjonalne gdzie systemy UNIXowe nie mają sobie równych jak choćby serwery,superkomputery pracują pod Linuksem, a w Hollywood często filmy animowane robi się korzystając z Linuksa. Jak więc widać Windows nie jest jedynym systemem operacyjnym.

ja podziekuje za linuksa. narazie jestem zbyt przywiazana do Photoshopa, a samo pisanie o GIMPIE jest jakims zartem dla mnie. zaden program.

Ej sory ale nie pierdolcie. Bo takie ryczenie że \"mam linuxa\" to jest zwyczajny snobizm. Jedna z drugą nawet nie wiedzą jak się przechodzi z x\'ów do konsoli a wielkie linuxiary sie znalazły. A to że sobie możesz pooglądać filmy, czy napisać post na kafe pod linuxem to to jest kurwa argument? Linux to system do większych zastosowań, stosowanie go do normalnego używania alla windows, mija się z celem i świadczy o totalnej ignorancji. Chcesz mieć linuxa miej, ale naucz się co jest pod powłoką. Sama mam linuxa od 6 lat praktycznie non stop a itak nie mogę powiedziec że dobrze znam wszystkie jego zakamarki mimo że pasjonatycznie je studiuję. I nie narzucam nikomu swojego zdania. A takie posty świadczą o snobiźmie i ignorancji autora. To tak jakby nauczyć się My name is Kate i uważać że się umie angielski.

Gość wielka linuksiara
dziecko sama jesteś żartem, fakt GIMP ma trochę niewygodny interfejs i nie ma takich możliwości jak Photoshop ale w zastosowaniach domowych jest wystarczający a to że nie umiesz się nim posługiwać to nie świadczy o tym że to jest gówno, ale nie przejmuj się używaj sobie dalej swojej PIRACKIEJ kopi Photoshopa a jeśli używasz go do zastosowań zawodowych to naucz się czytać ze zrozumieniem bo sama umiejętność obsługi programu Photoshop to nie wszystko Co do X-ów i trybu tekstowego to Alt+F1, Alt+F2 itd...

Gość wielka linuksiara
Ctrl+Alt+F1... znaczy się

Gość wielka linuksiara
Eric Cartman II Zaiste pieprzysz jak potłuczona w swoim poście. Takie dystrybucje jak Ubuntu to są Linuksy dla zwykłych ludzi. Alternatywy dla Windowsa. Żeby taki ktoś mógł sobie napisać post na Kafeterii spod niego.

Gość wielka linuksiara
Z celem mija się twój post Eric Cartman II a nie używanie Linuksa do takich zastosowań jak Windowsa. Bo właśnie po to powstają dystrybucje typu Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE.

Gość podszywacz z jajami
ja mam open suse nie polecam lepsza mandriva bo bardziej stabilna ! i większość rzeczy działa.