Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość __________balejaż_______

Czy można wziąść ślub kościelny bez cywilnego...????

Polecane posty

czy jest to mozliwe???

Gość nigdy w życiu..
konkordat zabrania

Nie rozumiem czemu ksiadz każe nam pozałatwiać sprawy w urzędzie stanu cywilnego skoro chcemy wziasc tylko slub koscielny

jak to zabrania???czemu???to nie mozna wziasc slubu tylko koscielnego????

Gość nigdy w życiu..
ksiądz to pionek, mówi tylko to, co mu benek kazał

moze ktos wie??

Gość wstalam o 5 000000000000000000
bo w swietle prawa nie ma malzenstwa ;)) jak ktos po rozwodzie ;)) zostaje tylko koscielny,czyli nie ma slubu bo slub koscielny to farsa i uzuwaka

Gość mozna
jest to forma wyznaniowa zawarcia malzenstwa nie podpisujesz oswiadczenia,ze chcesz, aby slub wywarl skutki cywilne

ale wlasnie o to chodzi ze ja wziełam slub cywilny w U.S.A i teraz chce wziasc w polsce tylko slub koscielny a każą mi załatwiac w urzedzie stanu cywilnego.Tylko nie wiem po co skoro ja mieszkam w usa

Oni mowia ze skoro mam tam slub to musze go zarejestrowac w polskim urzedzie stanu cywilnego i dopiero potem moge wziasc slub koscielny....To nie mozna wziasc slubu koscielnego bez tych załatwień????

Gość no nie można
nie dociera do ciebie?

Gość no nie można
brzydki - ale ona już ma cywilny, więc to nie wchodzi w grę

Gość lamenne
Kobieto, zanim wyjdziesz za mąż zajrzyj do słownika :O WZIĄĆ!!!!!!!!! Co za analfabeci chodzą po tym świecie :O

Gość mozna
opieprz ksiedza co sie uwaza za mentora nie znajac przepisow obowiazujacego prawa tak kanonicznego, jak i 'panstwowego' i nastrasz biskupem:) od razu bedzie bezproblemowo:) jak mnie drazni taki proboszcz bezmozg na wlosciach, co mysli ze jak ma sutanne to wszyscy beda mu sie unizac

Gość lamenne
upss, oczywiście miało być hodzą :)

Gość Ondraszek777
To przykre,ze rozważając tak złozone tematy zwracamy uwage tylko na pisownię, albo tez obrażamy, księży uzurpując sobie prawo do rozstrzygania spraw po swojemu. Też zastanawiałam się,czy stwierdzenie pary /oboje owdowiali/,ze wzięli tylko ślub kościelny /ze względów/ rodzinnych, jest prawdziwe. Ale zdarzyło się to już po obowiązywaniu konkonrdatu. Wszystki parom życzę wzajemnego zrozumienia.

Gość dobrze ale
wytlumaczcie mi jesli ja juz mam slub cywilny, ktory zostal zawarty poza polska to biorac slub koscielny bede musiala po raz drugi wziac slub cywlilny tylko ze w polsce Przeciez jest to nielogiczne

Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833

Gość ja nie mam zadnego slubu,
ale chcialabym wziac sam koscielny... Juz sama nie wiem czy to mozliwe :(

Gość olcia26jz
dziś wraz z moim partnerem byliśmy u proboszcza gdyż chcielibyśmy ochrzcić naszego synka i proboszcz zaproponował nam sam ślub kościelny tylko po to byśmy mogli czynnie uczestniczyć w mszy i przystępować do sakramentów, nie mamy ślubu ze względu na sprawy finansowe a za coś żyć trzeba, a chcemy wziąć ślub tylko nie teraz a jednak okazało się, że będzie to możliwe (choć w świetle prawa nadal będziemy żyć w konkubinacie do czasu ślubu cywilnego) odpowiadając na pytanie autorki tematu- tak jest możliwe by wziąć sam ślub kościelny.

Gość gość
tak dokladnie jest to mozliwe ale nie kazdy ksiadz sie pewnie na to zgadza ja tez mam slub koscielny bez cywilnego bo maz ma zaduzo dlugow zebym mogla sie zwiazac cywilnie

Gość gość
Myśleliśmy o samym ślubie kościelnym. Czy jest to możliwe?

Gość gość
Tak można. Ale takie śluby są niezwykle rzadkie. Nie każdy ksiądz sie chce na taki zgodzić ponieważ tami ślub moze zostac udzielony tylko z ważnych przyczyn które nie są określone wiec jest pole do popisu. ślub taki zgodnie z polskim prawem NIE MA żadnych skutków cywilnoprawnych czyli żyje sie w konkubinacie. druga wersja to jeśli ktoś juz ma ślub cywilny wtedy bierze tylko kościelny przedstawiajac oczywiście księdzu akt ślubu. Jeśli ktoś zawarł związek małżeński poza granicami kraju to musi a właściwie powinien taki ślub uprawomocnic w polskim urzędzie stanu cywilnego. Czasami ślub w świetle naszego prawa zawarty np. W Las Vegas jest nie ważny bo brakuje jakiegoś dokumentu i wtedy niestety trzeba brać ślub raz jeszcze w Polsce o ile nam na tym zależy i urzędnik stwierdzi taka potrzebę.ponadto dodam ze akt ślubu z zagranicy musi być przetlumaczony przez przysięgłego tłumacza. Co trochę kosztuje.