Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak własnie sie zastanawam..

czy duzo kobiet tak kombinuje?

Polecane posty

Gość tak własnie sie zastanawam..

słuchajcie oststnio kolezanka mnie zaszokowała-dała mi super rady jak się nie napracować o cignąc od państwa ile wlezie...nie wiem na ie to jest prawdą..? tuz przed zajsciem w ciaze zatrudniła się fikcyjnie w firmie jakiegoś tam dalekiego kuzyna na dość sympatyczną pensję.Pieniedzy nie dostawała,ale placiła składki,podatki ...zaszła w ciąże i od razu na L4 chociaz w sumie jak sama mowiła nie było podstaw by siedziec w domu.Tak wiec pieniazki były i to spore..potem oczywiscie macierzynski 100proc.płatny.Po macierzynskim wykorzystala wychowawczy choc jak twierdzi były to smieszne pieniadze ;) po wychowawczym-przeszła na zasiłek dla bezrobotnych.Teraz zasiłek jej sie kończy a ona mysli o drugim dziecku.Czyli zacznie od poczatku tak jak z 1ym dzieckiem.Czy to mozliwe ze zus tego nnie kontroluje?I np. prawie 8 lat -nieprzepracowanych liczy się do emerytury?Ja sie nie wtracam w to co ona robi,ale trochę mnie zastanawia czy nie przesadza..

Gość do emerytury licza sie
jej tylko te lata kiedy składki sa płacone, wiec L4, macierzyński, wychowawczy, bezrobotne - nie - okresy bezskładkowe.

Gość w sumie gra warta świeczki
ZUS doskonale wie o takich przekrętach, ostatnimi czasy znacząco zwiększył kontrole. Jak jej zrobią sprawę sądową to szybko z tarapatów finansowych nie wyjdzie. Zwróci wszystkie pieniądze + kary, wyroki sądowe itp. A ZUS jest cwany i takie sprawy i kontrole robi po kilku miesiącach po urodzeniu dziecka aby uniknąc potem ewentualnych odszkodowań za narażanie matki i dziecka na utratę zdrowia za stres wywołany takimi postępowaniami.

wychowawczy jako okres bezskładkowy też się liczy do okresu emerytury, ale chyba tylko ileśtam lat w życiu, czyli nie można wziąc wychowawczego na 6 dzieci, bo zaliczą tylko ten limit dużo bab tak robi mało tego, w firmie idą w ciąży na zwolnienie i dogadują się z pracodawcą, że i tak będą pracować on im płaci normalną pensję (np. zlecenie na kogoś z rodziny albo jakieś lewe pieniądze i jest zadowolony, bo oszczędza na składkach zus) a ona oprócz tego dostaje jeszcze zasiłek z zus :D

Gość ...............33
co do zusu to szkoda slow, wzywaja na komisje ludzi umierajacych i nie przyznaja im swiadczen a tu jak widac placa chetnie :-/

Gość asdfcvgbh
napisz na nia donos anonimowy do zusu i skarbówki. Przetrzepią jej dupe

Cytat: \" wykorzystala wychowawczy choc jak twierdzi były to smieszne pieniadze\" Jakie śmieszne pieniądze? Wychowawczy jest płatny? Od kiedy?

Gość no kurcze ciepiacie sie
kobiety ktora mysli jak miec dziecko i za co je wychowac . a nie wkurza was fakt jak nas politycy okradaja ? jakie maja pensje , jakie samochody kupuja z naszych podatkow ? zastanowcie sie na tym a nie czepiacie sie ciezarnych!

Gość no kurcze czepiacie się
sama tak robię, wyciągam z kasy państwa ile tylko wlezie i jestem z tego dumna

znam takie co tak kombinują :) i dobrze, państwo o kobiety w ciąży nie dba, już sie wymigują od becikowego wprowadzając zasady kto i kiedy dostanie to te biedne ciężarne jakoś sobie radzić muszą. Jestem też w ciąży ale wszystko mam legalne, jestem na zwolnieniu bo jedną ciążę straciłam teraz mam zagrożenie, często mam krwawienia i mam to w dupie czy mnie skontrolują, mam tyle papierów od lekarzy, z badań i szpitali że jestem nie do ruszenia.

Gość ale jakie kombinowanie
?? Bez przesady. takie oszustwa odchodza, a jak kobita w domu chce z dzieckiem zostac to zalujecie paru zlotych z ZUSu...

wychowawczy i macierzyński jest okresem składkowym od 1999 roku, składki płaci budżet państwa. L4 nie, bo jest tylko składka zdrowotne.

Gość alisha231bbb
no kurcze czepiacie sie- daj no jakis pomysl na wyciagniecie kasy.. ja pobieram zasilki angielskie, ale jak mozna i w pl to czemu nie:D

Gość a nawet jesli ktos
nie potrzebuje l4 a je dostaje to w jaki sposób ludzi z zusu udowodnia ze kobieta nie potrzebuje l4? Usg jej zrobia i ocenią jak sie płód rozwija? Lekarz wystawił zwolnienie w karte swipsal ze bylo krwawienie np i jak ktokolwiek udowodni ze tego krwawienia nie bylo? nie ma takiej mozliwosci. Kobieta moze sie czuc slabo bez zadnej przyczyny poprostu tak jej organizm reaguje na ciaze i nikt nie jest w stanie temu zaprzeczyć. Nie maja mozliwosci kontroli chyba ze jestes fikcyjnie zatruudniona w firmie kogos z rodziny i macie rto samo nazwisko- to kontroluja czesto! i jesli pensja nie ejst adekwatna do wykonywanej pracy to wtedy jest sprawa, a tak to nic wam nie zrobią! Powodzenia!

Gość dorcia33
Jak kogos nie stac na dzieciaka niech nie robi i tyle.

Gość lucrezia
te całe kontro z zusu to o kant dupy rozbić. U mnie w firmie jest laska, która poszła sobie na dłuuuuuuuuugie chorobowe, jest na nim już chyba pół roku i pewnie posiedzi drugie tyle. Mój szef nasyłała na nią kontrole z zusu bo wszyscy doskonale wiedzą, że zwolnienia są lewe. Trzy kontrole z zusu nic nie dały a laska sobie w tym czasie na urlopy jeździ. Jest to strasznie wkurwiające bo taki durny babsztyl blokuje miejsce pracy dla kogoś kto naprawdę chce pracować - moja firma ma limit zatrudnionych osób a ona ciągle jest pracownicą i nie można jej wywalić. Mam nadzieję, że w końcu to oszustwo wyjdzie na jaw i, że dowalą jej taką karę, że do końca życia się z tego nie wygrzebie.

Gość no ale tu mowa o ciezarnych
a nie o zwyklych pracownikach

Gość a-aśka
A dlaczego ciążarna może oszukiwać a inne nie? Nie oszukujmy się, każda osoba robiąca cos takiego nie okrada jakiegoś fikcyjnego państwa, tylko nas, płacących uczciwie składki. A co do oszukujących polityków? No cóż, ich oszustwa dla osoby uczciwej nie są żadnym rozgrzeszeniem.

Gość olgaaaa6767676
a tam pierdolicie, kazdy oszukuje, najbogatszy i najbiedniejszy, lepiej jak ten biedny, co inni moga a my nie? jasne ty nigdy nic nie ukradlas, ciekawe jakbys miala szanse czy bys jej nie wykorzystala.

Gość nie podp. sie czarnym nickiem
skoro już został poruszony ten temat to mam pytanie do zorientowanych osób. Czy jeśli jeszcze nigdy nie pracowałam legalnie i załóżmy miesiąc po znalezieniu pracy zajdę w ciążę (powiedzmy że umowa będzie na rok) to będzie mi przysługiwał płatny wychowawczy? Wiem ze trzeba pół roku odprowadzać składki ale czy te pół roku moze być już w ciąży na l4, czy to się nie liczy?

Gość dobra zona468
moja bratowa takzrobila (urodzila 2 dzieci) teraz ma 31 lat a wyszla za maz jak miala 21 od tamtego czasu tak kombinuje. Ale teraz ubezpiecza sie sie sama w instytucji panstwowej.