Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jabłóżko

ile na chrzciny jako chrzestna???

Polecane posty

Gość jabłóżko

Nie mam pojęcia ile dać na chrzciny, będę chrzestną. Studiuje, nie pracuje, więc wiele nie mam, ale to dziecko najbliższej i najlepszej kuzynki...Pomóżcie :)

To zależy w jakim regionie Polski mieszkasz, bo np. na ślub na śląsku daje się koło 1000 a w górach po 200 czy 300 zł, z tego co dyskutowałam ze znajomymi. My z mężem daliśmy chrześniakom po 500, ale pracujemy. Myślę, że od Ciebie starczy 100 zł góra 200 zł lub np. jakaś pamiątka- złote kolczyki czy cuś...

Mam podobny problem. pracuje, niezle zarabiam. Myslałam o jakims prezencie ale podobno teraz lepiej dac kasę

Ja urodzę w czerwcu i też czekają mnie chrzciny i szczerze też bym wolała kasę, bo wyprawka strasznie kosztuje. Przyda się każdy grosz.

Ja urodzę w czerwcu i szczerze to też bym wolała kasę, bo wyprawka do dziecka bardzo kosztuje. Przyda się każdy grosz, no i kupię to co mnie się podoba.

Gość jyj
Ja jestem chrzestną, na chrzicnach nie pracowałam, studiowałam. Kase mialam od rodziców, dałam 200zł plus album taki na chrzciny.

Gość jabłóżko
Też chcę dać pieniądze, bo bardziej się przydadzą niż jakaś pamiątka, poza tym to chłopczyk, więc kolczyki, łańcuszki itp. odpadają. Myślę dać 200-300zł, mam nadzieje, że się nie zawiodą...

teraz sie daje kasę bo w sklepach wszystko jest i każdy sobie kupuje wg własnego gustu ewentualnie można - pamiątka książeczka z dedykacją od chrzestnej, np srebrna biżuteria + kasa albo sama kasa z dedykacją

Gość ja dałam 300 zł
tylko mąż pracuje

gdy ja będę matką i wybiorę na chrzestną jakąś dziewczynę to nie oczekuję że przyniesie mi kupe kasiory bo nie chcę zyskać finansowo na kimś tylko dobrze że jest fajna dziewczyna i już, myślę że 200, 300 zł spoko.Nie wiem jakie są zwyczaje u innych rodzin.

Gość jabłóżko
No cóż, nie będę się martwić, dam tyle ile mogę, przecież będą jeszcze okazje, żeby dziecku coś dać czy kupić, chrzestną będę na całe życie:)

dokładnie tak:-) Tym bardziej, że potem urodziny, święta, drugie świeta itd. zawsze się potem kupuje drobnostki do dziecka jak masz się z nim spotkać;-)

Gość pytankooooo
ja mialam 20 lat kiedy mnie wzieli na chrzestna mialam kiepska sytuacje brak pracy uprzedzilam ze bedzie skromnie dalam kwiaty karte i 50 zł ;/ no ale za to teraz jest lepiej, nie martw sie daj tyle ile mozesz

Gość chyba zwariowaliscie to ile wy
na komunie i wesela chcecie dawac nie po to jest sie matka chrzestna zeby sypac takimi kwotami

Gość aguuuniek
Ja też mam Komunię chrześnicy. Studiuję i troszeczkę pracuję, mam odłożone sporo kasy, ale też dużo wydatków. Mój młodszy braciszek miał Komunię w tamtym roku i od Chrzestnych dostał po 600 zł. Nie wiem ile ja dam, może 500 zł. Albo mniej kasy i kupię jeszcze jakiś upominek - kolczyki, album na zdjęcia, a może lepiej Biblię lub Pismo Święte. Dam też kartkę z okazji I Komunii. U nas jeszcze chrzestna przynosi tort.

Gość jabłóżko
Dzięki wszystkim za rady :)

Gość jeszcze panienka........
400 dalam tydzien temu:) z mezem...

Gość Macia tak mówili do Chrzestnej
Dawniej chrzestna matka dawała srebrną/złotą monetę w pieluszki dziecka - to może daj monetę z kruszcu - to pamiątka na całe życie i pieniądz na czarną godzinę, który mozna trzymać całe życie i wiedzieć, że to od chrzestnej http://www.mennica.com.pl/index.php?pt=/1/statics/68,164/sprzeda_monet_kolekcjonerskich_i_medali.html albo sztabkę złota ... http://www.mennica.com.pl/index.php?pt=/1/statics/111,224/sztabki_zota.html