Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anaconda_a

Ile po porodzie można ćwiczyć brzuch, kiedy siłowniaaeroby?

Polecane posty

jak w temacie, ciałabym wiedzieć kiedy mogę zacząc trenowac w domu mięśnie brzucha po naturalny porodzie, a kiedy można juz zaczac chodzic na siłownie(myślę ze na poczatek interesowac mnie będą aeroby).

kiedy poczujesz sie na silach,mysle ze od razu po porodzie nie zaczniesz robic brzuszkow bie nie bedziesz miala sily:-) ja zaczelam cwiczyc tak z 3 tyg po,najpierw bolalo mnie krocze,potem ten polog,jakos brak sil,brak czasu na silownie nie chodze na aerobik tez nie nie tak latwo zaczac cwiczenia jak sie ma dosc absorbujace dziecko moje przez pierwsze 2mies takie wlasnie bylo:-/

nie wiem jak będzie u mnie z dzieckiem, ale mam nadzieje ze tą godzinke na gimnastyke wygospodaruje na ćwiczenia, czy ćwiczenia na mięśnie brzucha w połogu mogą zwiększyc krwawienie? Boli nie boli, będę musiała sie zabrac za siebie- juz przed ciaza mialam nadwage bo przy 172cm mialam 87 kg a teraz juz waze 100 a zamiesiac poród. Wiec musze cos z sobą zrobic bo slyszlam ze trzeba jak najszybciej po porodzie, wtedy szybciej szybciej i efektywniej spada zbędny balast.

ja tez tak mwilam ze szybko zabiore sie za siebie:-) ale zobaczysz ze wcale nie jest tak latwo,jak dziecko da ci popalic to nie bedziesz miala sily i ochoty na cwiczenia:-) narazie nic nie zakladaj i poczekaj do rozwiazania,i wtedy sobie zobaczysz jak to bedzie

Gość po piewsze to koniecznie
sprawdzcie czy nie macie roztepu miesni prostych brzucha bo jesli macie i bedizecie robily normalne brdzuszki to tylko sobie tym zaszkodzicie. Rozstep sie powiekszy a tym samym brzuch zamiast robic sie plaski bedzie sie robil coraz wiekszy. wiekszosc lekarzy nawet tego nie sprawdza po porodzie wiec mozecie nawet o tym nie wiedziec ze wam sie miesnie rozeszly ja przed zajsciem w ciaze mialam pieknie wyrzezbione miesnie brzucha a teraz mam rozstep na 1 palec i nie moge narazie wrocic do cwiczen dopoki sie te miesnie nie zejda....

a tak w ogole to jak szukalam cwiczen na rozstep miesni po porodzie na polskich stronach to nie za wiele znalazlam ale za to po ang to juz mozna cos wyszukac

Gość mamamiiii
ja zaczelam cwiczyc miesnie brzucha ok 6 tyg po porodzie ale wyczulam taka przerwe w miesniach na srodku brzucha, chyba chodzi o ten rozstep miesni no i sie przestraszylam i przestalam, ponowilam probe ok 2-3 tyg pozniej i bylo ok, teraz brzuch prawie jak przed ciaza, tylko skora jednak troche wiotka, niestety:( musisz sama sluchac swojego ciala i zachowaj rozsadek co do innych cwiczen to probowalam ale przy malutkim dziecku to praktycznie niemozliwe no i dalam sobie spokoj zmeczenie

Gość kasia859
jak można to sprawdzić?

kladziesz sie na plecach z nogami zgietymi w kolanach. Kladziesz palec na srodku brzucha w lini pepka i podnosisz delikatnie glowe do gory - jesli wyczuwasz przerwe miedzy miesniami - czyli mozesz wlozyc miedzy nie palec to masz rozstem miesni. Zalezy jak duzy on jest ale polozna mi powiedziala ze jak jest na 3 palce to juz trzeba isc na rehabilitacje bo samemu ciezko to zlikwidowac. Ja po porodzie mialam na 2 palce a po cwiczeniach mam na 1 i mam nadzieje ze za kilka tyg zupelnie mi zniknie

Gość mamamiiii
jesli chodzi o ten rozstep to po prostu na srodku brzucha dotknij miesni jak wyczujesz przerwe to wstrzymaj sie z cwiczeniami trdycyjnymi

z tradycyjnymi tak ale samo nie zniknie wiec trzeba robic inne ktore przyspiesza zejscie sie dwoch platow miesni - mam linka na te cwiczenia ale jest po angielsku jak ktos chce to podam

Gość kasia859
poproszę

Gość OpenerKlubMam
Szanowne Panie, jeśli uprawiałyście jogę przed porodem to wiecie ile radości potrafiła dać Wam i Waszemu ciału. Po ciąży potrzebujecie jej jeszcze bardziej gdyż ma ona dobroczynny wpływ na kręgosłup, mięśnie oraz całą sylwetkę. Joga pomoże dokonać samoobserwacji i samokontroli ciała jak i ducha. Ujędrni i uelastyczni mięśnie, ścięgna i stawy, a także wzmocni organizm i wyzwoli w nim pozytywną energię. Po porodzie wskazane są ćwiczenia otwierające klatkę piersiową, która po trudach dnia codziennego zamyka się, jak i pozycje wzmacniające mięśnie brzucha, pozycje odciążające kręgosłup oraz pozycje relaksacyjne i regenerujące ciało młodej mamy. Coraz popularniejsze stają się także zajęcia jogi z dzieckiem, które wzbogacone o wspólne ćwiczenia zbliżając jeszcze bardziej mamę i jej pociechę. Warto już od maleńkości zapoznawać dziecko ze zdrowym trybem życia. Potem istnieje większe prawdopodobieństwo, że jako osoba dorosła sama w pełni świadomie wybierze taki sposób na życie. Opener Klub Mam