Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stara matura

pamiętacie swoje tematy maturalne z polskiego?

Polecane posty

Gość stara matura

no ja własnie nie moglam sobie przypomniec, wiec poszukalam tematów i znalazłam:) pisalam w 2004 roku, a to mój temat: Szlachetny - występny - okaleczony... Jaki obraz człowieka odnajdujesz w literaturze powojennej XX wieku. Rozważ problem odwołując się do różnych utworów. ale mi sie zachcialo wspominac:D

Analizując fragmenty Ody do młodości A. Mickiewicza i wiersz Któż nam powróci K. Przerwy-Tetmajera porównaj przedstawione w nich obrazy młodego pokolenia oraz stosunek młodych do pokolenia ojców. Wykorzystaj konteksty historycznoliterackie.

Gość matura 2004
ja też zdawałam w 2004. Tematy z tego, co pamiętam: 1. Miłość, nienawiść, zazdrość, gniew...Bohaterowie literaccy we włądzy namiętności 2. Obraz cierpienia w literaturze XX wieku 3. Magiczny przedmiot,coś tam...Motyw przedmiotu w literaturze Pisałam na 1 temat

Gość ggggy
poire mialam ten sam zeszloroczna maturka prawda ;P?

Gość stara matura
dobrą masz pamięć:D ja jestem z wielkopolskiego więc u mnie to dokladnie byly takie: 1. To nie autor, lecz czytelnik nadaje lekturze jakieś znaczenie, otwiera przestrzenie (G. Leszczyński). Skomentuj słowa współczesnego krytyka przywołując lektury szkolne i książki czytane z własnego wyboru. 2. Jakie wartości polskiej literatury ostaną się na zawsze - niezależnie od gustów, mód i zmieniającej się koniunktury politycznej - omów problem analizując wybrane utwory. 3. Szlachetny - występny - okaleczony... Jaki obraz człowieka odnajdujesz w literaturze powojennej XX wieku. Rozważ problem odwołując się do różnych utworów. 4. Interpretacja tekstów: 4a. Zbigniew Herbert: "Dom" Józef Baran: "Apokalipsa domowa" 4b. Adam Mickiewicz "Dziady część III" (fragment)

Gość matura 2004
stara matura - na wymienione przeze mnie tematy w upalny i burzowy dzień 5 lat temu pisali maturzyści z Podkarpacia. Ale ten czas leci! Teraz rocznik 85 znowu stanie na placu boju, tym razem o magiczne 3 literki - mgr.

Gość stara matura
no właśnie:D dobrze, ze mi przypomnialas, ze powinnam pisac prace:P powodzenia;)

Matura 1996 r.(pisemna) - tematy, które wybrałam :) j. polski: -"Don Kichot na polskich drogach czyli portrety literackie idealistów i marzycieli\" Biologia: -"Wykaż, że organy wegetatywne roślin nasiennych przystosowały się do życia na lądzie i pełnionych funkcji\"

Gość matura 2004
dziękuję i również życzę powodzenia:) Dobrze wiedzieć, że jest jeszcze ktoś prócz mnie, kto nie ma napisanej pracy. Od rana walczę z sobą i próbuję się zmobilizować, ale pewnie znowu spędzę dzień na kafeterii i tym podobnych i jakieś 3 dni przed ostatecznym terminem coś tam spłodzę na papierze.pozdrawiam