Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona przyszła mama

Czy ktoś wie co powoduje szybszy wzrost płodu ?

Polecane posty

Gość zaniepokojona przyszła mama

jestem w 21 tygodniu ciąży a dzidziuś ma wymiary odpowiadające 19 tyg ciąży. Co powinnam jeść żeby przyspieszyć wzost dzidziusia ? :(

Gość asdfghb
cukrzyca powoduje szybszy wzrost płodu

Gość a co ci powiedzial lekarz
lub polozna po badaniu?

Gość mam trojeczke
slyszalam ze po centrum maternie rodza sie spore dzieciaczki

Gość fcgfshxf
usg to badanie szacunkowe, nie przejmuj sie!!! Poza tym tydzien ciazy tez okresla sie na podstawie miesiaczki a nie faktycznego zaplodnienia wiec moze byc wszystko ok. Najwazniejsze co mowi lekarz, chocbys jadla wiecej to i tak dziecka nie utuczysz, znam przypadki gdzie drobne male dziewczyny rodzily dzieci ponad 4kg a duze babki malenstwa. Wazne zeby dziecko bylo zdrowe a nie duze

Gość jest dobrze
21 tydzień ciąży to dokładnie 19 tyg od zapłodnienia, poza tym każde dziecko rośnie we własnym tempie

Gość kotka222
jedzenie zelkow

Gość Dobra dieta
po pierwsze czasem wymiary z usg nie sa dokladne a po drugie zawsze normy uwzględniają róznicę +/- 14 dni wiec myślę ze jezeli lekarz nie panikuje to Ty tez możesz zachowac spokój. Ogólnie jeżeli chodzi o dobra kondycję dziecka to przede wszytskim zdrowa dieta a zwłaszcza jedzenie: - chudego mięsa (cielęcina, kurczak, ryby, schab duszony), - orzechy (migdały, włoskie i inne) - wystarczy ok 20 szt. dziennie pomieszanych - otręby pszenne np. jogurtem (wystarczy zjadać 3 łyżki dziennie) - suszone owoce (morele, śliwki, daktyle, rodzynki) oraz pestki (słonecznik, dynia) - cenne źródło wielu witamin i mkroelementów - ser żółty - jedno z naklepszych źródeł wapnia - wystarczą 3 plasterki dziennie ze szklanka mleka (lepsze jest 2% niż odtłuszczone kompletnie), - owoce (ok 5 sztuk róznych dziennie lub sypkich ok 1/2 szklanki) - warzywa ( co najmniej 1 raz dziennie jakaś sałatka z rożnych warzyw) + można tez brac witaminy. Oczywiście unikać alkoholu, dymu papierosowego, chemii, perfum, lakierów do włosów. To sa rzeczy których nie brakuje w mojej diecie i dzięki temu nie potrzebuje brać nawet witamin a anemii nie ma (mimo ze mam do niej predyspozycje) a i dzidzia rośnie i rozwija sie super. Ja natomiast przytyłam bardzo książkowo. Najważniejsze to nie denerwować sie wynikami usg bo one naprawdę mogą odbiegać od normy jeszcze wiele razy i nie świadczy to wcale o niczym złym a co najwyzej o tym ze lekarz mało dokładny albo sprzet nie jest najnowocześniejszy czy po prostu błąd.