Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kurdeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Moje dziecko ma 6m-cy i 16dni a nie ma ANI JEDNEGO ZĘBA !!

Polecane posty

Nawet nie wydawało mi się to dziwne, ale dziś byliśmy u teściowej i ona w szoku, że on jesdzcze zębów nie ma, że normalnie dzieci w tym wieku już dawno mają przynajmniej jeden ząb, że do końca 6-go miesiąca conajmniej jeden powinien być, a tu już 6 i pół i nic :( załamałam się!

daj spokoj, nie przejmuj sie:) wyjda pozniej, beda mniej podatne na prochnice... moja kolezanka ma synka ktory w wieku 18 mc mial tylko dwa zeby, nastepne wyszly pozniej; moja corcia tez miala pozno zabki i zawsze bardzo powoli jej wychodzily

nie zalamuj się! mojej małej 1 ząb wyszedł jak miała 7 m-cy, a co miesiąc wychodził kolejny, aż straciłam rachubę kiedy nie pozwalala sobie w buźce "grzebać". ale mojej kolezanki córka zaczęła ząbkować po roczku dopiero...

Gość DuoMama
Mojej córci pierwszy ząbek wyszedł jak miała 14 miesięcy :-) Także spokojnie :-) Jeśli dziecko nie ma ząbków do 1,5roku to wtedy lekarz zaleca badania a do tego czasu bez obaw:-)

Gość 111111
mojej córeczce pierwszy ząb wyszedł jak miała 9m teraz ma 12m i ma 6 zębów.

Moja córa miała pierwszego tydzień przed roczkiem,drugiego na roczek;)A syn niedługo kończy 9 miesięcy i też ani jednego;)Nie ma się co martwić.

moj tez nie ma a skończył 7 miesiecy, to jakiś powód do zmartwień?

Gość novennas
a ile masz lat autorko? podobno wiek matki ma wplyw na rozwój dziecka...ale juz nie pamiętam jaki:(

Gość Dr. Joanna Kocuch
pierwszy ząb POWINIEN pojawić się w 6-tym miesiącu Jeśli go nie ma to ma miejsce jakaś nieprawiłowość aczkolwiek często się tak zdarza! Niestety.........

Mam 24 lata i to na pewno ma wpływ na to, ze moje maleństwo nie ma jeszcze zębów !! :D buehehehehehehehehehehe

Gość Dr. Joanna Kocuch
Statystycznie, u zdrowego niemowlęcia pierwsze objawy ząbkowania zaczynają pojawiać się już w trzecim, czwartym miesiącu, zaś pierwszy ząbek wyrzyna się, kiedy dziecko ma sześć, siedem miesięcy. Ale może to nastąpić dwa miesiące wcześniej lub pół roku później. Czas ząbkowania jest bowiem zapisany w genach.

ja mialam pierwszego zeba w wieku 4,5 miesiąca, moj mąz 5 - a synus nie ma ząbków w wieku 7 miesiecy i kilku dni.

Ja miałam pierwsze dziecko w wieku 21lat a drugie w wieku 32,więc nie sądzę żeby wiek miał coś do tego;)

ja mam synka, 4 maja skonczyl rok i ma jednego ledwo co widocznego !!! i bylam u lekarza i nie powodu do obaw, a tak swoja droga to rzadko sie zdarza ze dziecie ma zeby jak ma 6 mcy, a twoja tesciowa no sorryy

no i oczywscie to sprawa genetyki, kazde dziecko rowzija sie w sowim tempie, a nie jest to zadna nieprawidlowosc to bzdura !!! jedynym powodem zaburzen moze byc krzywica , a to w krajach cywilizowanych raczej niemozliwe, po dajemy witaminke D, no i tez jest prawda im pozniej tym zdrowsze, co nie jest regula ale przewaznie

Gość novennas
HMM juz wiem! jezeli matka urodzi 33 roku życia dziecko moze się rozwijać pózniej.Będzie zdrowe ale nieco przebieg jego rozwoju moze być pózniejszy

Moje ma 7,5 miesiaca i tez nie ma zębów, ani jednego i nie zanosi sie zeby w najblizszym czasie wykiełkowały. :D Nie jestes sama, ale podobno im pozniej tym lepiej bo mocniejsze.

z tym im póżniej tym zdrowsze to tez jakis zabobon - jak pisałam - miałam pierwszego zeba jak mialam 4,5 miesiąca - a do dentysty poszłam z pierwsza dziurka w wieku 28 lat. Co ma być to będzie.

Gość faktem jest
że im później zęby tym mniej zniekształcone przez smoczka czy kciuka.

Gość do Dr. Joanna Kocuch
ty chyba nie jesteś lekarzem nie masz pojęcia o czym piszesz. Badania dziecku, które nie ma ząbków robi się jak kończy 1,5 roku a ząbkowane nie pojawia się. Lekarz wtedy zaleca zbadanie czy w ogóle pojawiły się zawiązki zębów mlecznych. Rzeczą całkowicie normalną jest wczesne ząbkowanie (zdziwicie się ale zdarza się, że dzieci rodzą się z ząbkami - baaardo rzadko ale zdarza się i nie ma w tym nic patologicznego) jak i bardzo późne ząbkowanie (pierwszy ząbek u dziecka ok 1,5 rocznego). Powodem do niepokoju rodziców i lekarza jest brak ząbków w wieku ok 1,5roku. Jeśli masz wątpliwości, zadzwoń do stomatologa dziecięcego lub zapytaj pediatrę - powiedzą ci dokładnie to co ja ci napisałam:-) A lekarzom podszywaczom dziękujemy, spadajcie!!!!

Gość moje dziecko ma 8 miesiecy i
kilka dni i pierwszy zabek pojawil się 3 tyg temu. Spokojnie mamusiu!