Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Konrada

Dziwna zależność między kąpielą a nocnym budzeniem

Polecane posty

Gość Mama Konrada

Witam, mam pewien problem dotyczący snu dziecka, a mianowicie zauważyłam dziwną zależność w ilości przebudzeń mojego synka w nocy. Moj Maluch ma dopiero 2 miesiące ( w zasadzie to 7 tygodni) i lekarz zalecił nam go kąpać co 2 dni i tak też robimy. Zauważyłam, że moje dziecko tego dnia "bez kąpieli" budzi się tylko raz na jedzenie, potrafi zasnąć o 21.30 a obudzić się o 4.30. Natomiast w dniu, w którym jest kąpiel budzi się na nocne jedzenie nawet trzy razy, zasypia o 21.30 śpi do 1.00 , następne budzenie jest o 3 a kolejne o 5.30. Zastanawiam się skąd to może wynikać???

to raczej nie wynika z kąpieli ale od humoru dziecka, czy jest spokojne przed jedzeniem itd. Moje dziecko ma tak samo ale kąpie codziennie

Gość z czego wynika ta kąpiel co 2
dni a nie codziennie?

Gość sasss
Nam lekarz również kazał jednego dnia kąpać, drugiego nie I tak w kółko :) tak też robię od pół roku.

Gość sasss
a co do Twojego pytania to może po kąpieli dziecko jest bardziej pobudzone w nocy, ożeźwione itp

Gość Mama Konrada
Tak, dziecko kąpiemy co drugi dzien. Rzeczywiscie moze byc bardziej pobudzone, ale wczesniej kąpalismy Małego codziennie i takich czestych pobudek nie było...

ja kapie codziennie i mala przesypa od 2 mscy cala noc :)

Gość Mama Konrada
To super

ja kąpię codziennie. zawsze kąpiemy o tej samej porze - 19.30-20.00, potem masaż chwila zabawy, takiej wyciszającej i jedzonko ok 20.30-21.00 i mały śpi. no i niestety czasem śpi do 3 i potem do rana, a czasem już o 24 jest pobudka i kolejne do samego rana co godzinę. je wtedy bardzo dużo, praktycznie ssie pierś 40 minut, 20 minut kima i znów płacz i jedzenie. nic nie daje dawanie smoczka, picia czy przeczekanie. eh. nie wiem od czego to zależy.

nie wiem mleczka jest duuuuuuuuuużo! on bardziej sobie ciumka tego cycusia niz je, ale zamienić na smoczka się nie da bo płacz, wyjąć się nie da bo płacz, w ogóle wielki płacz. ząbki idą więc pewnie dziąsełka swędzą, ale smaruję maścią. trzeba przetrwać! a już tak pięknie było bo spał z 1 przerwą....

Gość ja od samego poczatku
kapie dziecko codziennie o stalej porze około 19.30 i odkad skonczyla 2 mc przesypiała mi az do 6 rano . a jak skonczyla jus 4 mc spala az do 8 rano ( nieprzerwanie - czyli w nocy nie dostawala ani jesc ani pic ) twoj maluszek moze byc jeszcze za maly zeby przespal tyle godzn bez jedzenia . ustal dziecku codzienny rytm dnia - stale pory karmienia i kapieli oraz spacerow . dziecko bedzie czulo sie bezpieczniej . nie wiem co to za moda zeby dziecko kapac co 2 dni ( rozumiem ze to zalecenie lekarza - ale tego nie rozumiem , bo nawet w szpitalu kapia dzieci codziennie ) moja corcia zawsze byla kapana codziennie i nigdy nie chorowala ani nie miala wysuszonej skory .

Gość ja od samego poczatku
piszesz ze kapalas wczesniej codziennie i nie bylo zadnego problemu - to wroc do tego. a tak z ciekawosci dlaczego lekarz ci kazal dziecko kapac co 2 dzien ?

Gość może dlatego że to chłopiec
a większość facetów ma wodowstręt