Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PNJA

Pytanie o zespół DOWNA. Czy jeżeli cechy charakterystyczne

Polecane posty

Gość PNJA

są prawie widoczne gdy dziecko jest noworodkiem to pozostanie tak dalej? czy z wiekiem przybywa tych cech?

Cechy charakterystyczne pozstają przez całe życie te same :( :( :( :( i nie ma tutaj żadnych nowych cech :(

Gość raczej przybywa
tzn to co "na oko" widac .

Gość zomal1254
wydaje i mi sie ze zostaja do konca. ich poziom ineligencji wynosi 50 a nasz 100. Poniewaz u nich zachodzi trisomia chromosomu 21

Gość MISIEEEEEEEEEK
Tak bo maja o jeden wiecej chromosonow niz przecietni ludzie (oni maja 46 a osoby z zespolem downa 47). Ryzyko na to, ze dziecko urodzi sie z zespolem Downa wzrasta gwaltownie gdy matka zajdzie w ciaze w wieku powyzej 45 lat.

Myślę, że autorce chodzi, czy jeżeli dziecko ma \"lekko\" widoczny fizycznie zespół downa, to jak dorośnie będzie to bardziej widoczne:/

Gość kleoshsagai
urodzilas dziecko ktore downa przypomina?

Ja nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale wiadomo, że są osoby z bardziej zaawansowanym zepsołem downa i z mniej zaawansowanym, bardziej i mniej samodzielni.

Gość stopien uposledzenia zalezy
od tego w ktorym miejscu sie przyczepi ten dodatkowy chromosom. i wydaje mi sie ze tez wazna jest rehabilitacja. kiedys nie zwracano na to uwagi i te osoby sa teraz malo samodzielne. teraz sie rehabilituje juz od urodzenia