Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawianus

zle sie czuje po winie czy któras Was zle sie czuła ptaminach i kwasie foliowym

Polecane posty

Gość Pawianus

witam, mam pytanie czy któras Was zle sie czuła po witaminach i kwasie foliowym?? Jestem w 9 tygodniu ciazy i jak tylko sie dowiedziałam ze jestem w ciazy to zaczełam brac elevit +kwas foliowy i bralam przez okolo 2 tygodnie (czulam sie bardzo dobrze) po czym poszlam na pierwsza wizyte i lekarz powiedział ze narazie mam brac feminatal 800 do konca 3 miesiaca a potem wrocic do elewitu (podobno w feminatalu jjest lepiej przyswajalny jod czy cos w tym sytlu) i odkad zaczełam brac ten niesxcxesny feminatal800 zaczal sie koszmar (wymioty przez czly dzien, zawroty głowy, ślina o smaku tabletki) wiec poszlam do lekarza i on kazal mi odstawic witaminy, wyszło na to ze juz trzeci tydzien lerze w lozku i nie jestem w stanie cic zrobic ;( Martwie sie bo nie biore nawet kwasu foliowego bo nie jestem w stanie a wiadomo jak w tym okresie wazne sa witaminy i kwas aby wszystko było ok.

Gość Pawianus
w temacie miało byc "zle sie czuje po witaminach i kwasie foliowym" :)

Najważniejsze jest to żebyś czuła się dobrze. Do tego masz doskonały okres, zaczynają się naturalne witaminy, kwas foliowy? jedz brukselkę, sałatę, brokuły, banany, pomarańcze. Inne witaminy? Truskawki, za chwilę maliny, porzeczki, agrest, jabłka, winogrona, marchew, pietruszka, pomidory i wiele innych. Przecież witaminy nie tylko są w tabletkach.

ja polecam witaminy prenatal complex..sama je łykam i ponoc są najlepsze bo oprocz tych wszystkich witamin zawierają m.in żurawine,ktora oczyszcza drogi moczowe,olejek miętowy ktory poprawia przemianę materii a takze kwas foliowy itd....Ja go biore od długiego czasu i poczatkowo tez mialam problemy..byl mi niedobrze,odbijalo mi się tymi kapsulkami,na szczęście juz wszystko w porządku.Dodamm,że mamm niski poziom hemoglobiny,a witaminy te zawierają żelazo :) A witaminy najbardziej neutralne to Falvit,ja bralam na początku te zwykle bo M wycofano i moge Ci powiedziec,że są najbardziej polecane przez lekarzy (bynajmniej u mnie w miejscowosci).Ja uwazam,że witaminy powinnas brać,poniewaz nie zaspokoisz ich w takim stopniu tylko owocami i warzywami sezonowymi,aczkolwiek ich jedzenie takze jest bardzo wazne.

za czasow wojny nie bylo witamin i innych perdół,a dzieci rodziły się zdrowe więc powinnaś się odprężyć i skoro nie mozesz przyjmowac witamin w postaci tabletek to chociaz zjadaj dziennie jakąś porcje warzyw i owocow.Kwas foluiowy brać powinnas,ale zorientuj sie moze w jakich produktach naturalnych go znajdziesz :P Ja pod koniec 10tc tez opylałam się z tymi tabletkami i jak narazie jest wszystko dobrze :)

Gość ja nie mogłam brać
witamin dla kobiet w ciaży bo wymiotowałam. W czasie ciąży brałam kwas foliowy i zwykły falvit.

Gość karinaaaaaw
jestem obecnie w 10 tc i biorę kwas foliowy. tydzien temu zapomnialam kupic nowe opakowanie i przez 3 dni nie brałam i mineły mi mdłosci!!!! balam że cos jest nie tak bo to za wczesnie na to żeby mdłosci kompletnie znikneły...zaczełam brac znowu i znowu jestem chora caly dzien:o ja mam to szczescie ze nie wymiotuje a jedynie mi niedobrze od rana do wieczora ale to i tak nieprzyjemne:( a nie chce nie brac bo nie mam pewnosci ze to od kwau foliowego a nie chce dziecka pozbawiac tej waznej witaminy....

Gość przyczyną jest żelazo
przyczyną mdłości i wymiotów po witaminach jest zawarte w nich żelazo, a nie kwas foliowy kwas foliowy warto brać po głównym posiłku, wtedy nie będzie mdlości a witaminy? trzeba próbować, aż się znajdzie odpowiednie dla siebie, ja wymiotowałam po Elevicie, Feminatalu, Maternie, teraz biorę Prenatal i jest ok.