Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zusowianka

HELPPPP kontrola zwolnienia w ciąży!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

nie mozna zwolnic kobiety w ciazy,pracodawca ma obowiazek przedłuzyc umowe do czasu porodu a jesli juz wreczyl wypowiedzienie a okazalo sie ze pracownica jest w ciazy to musi je cofnac

to wszystko wiem, ale tu chodzi o to że krótko pracaowałam i poszłam na zwolnienie i zus ma mnie skontrolować

mam wstrzymane wypłacenie świadczeń z zus do końca kontroli, czyli jestem w ciąży i od 2 m-cy nie mam pieniędzy :(

Gość a ja.....
no co sprawadzą czy naprawde w ciąży jesteś.. pewnie jakieś zaświadczenie od lekarza będą chcieli

Gość W zasadzie wg zasad savoir
Nie wiem na czym polega takie sprawdzanie, ale wiem że zus mocno czepia się w takich przypadkach jak Twój. Odwiedzą pewnie Twoją firmę, mogą pytać rodzinę, sąsiadów itp. Przygotuj jakieś dowody na to, że faktycznie pracowałaś, a nie fikcyjnie celem wyłudzenia świadczeń

wszystko zależy ile pracowałaś i na jakich warunkach, jesli miałaś umowe o pracę na okres dłuzszy niż 6 miesięcy i nie byłaś świadomo o tym że jesteś w ciaży jak brałaś pracę (zakładajac że może już byłaś i łapałaś szybko prace) to nie musisz się martwić, zwróc uwagę czy na L4 masz w punkcie 5 - 1 czy 2, leżące czy chodzone, jelsi masz 1 to musisz być w domu prawie non stop, bo jak Cię złapią na mieście to mogą Ci wszystko cofnąć według nowego prawa jesli nie pracowałaś dłużej niż 3 miesiace, to prawo chroni Cię dopiero w drugim trymestrze ciąży