Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam taakie pytaanie

Dlaczego chrzcicie dzieci?

Polecane posty

Gość Mam taakie pytaanie

W dodatku podobno im szybciej tym lepiej... ale dlaczego? Moze Wasze dziecko nie będzie chciało być katolikiem? Dlaczego nie dacie im wyboru w pozniejszym zyciu, tylko decydujecie za nie?

Gość bo jako rodzic mam do
twgo prawo. mogę wychowywac dziecko w wierze którą wyznaje moja odzina , ja , mój mąż. nie ma w tym nic złego.

Gość emamcia5555
jeszcze nie chrzcilam a syn ma 2 latka.

Gość Lepiej
ochrzcić dziecko.Dorośnie to zadecyduje czy w tej wierze zostanie.Bez sakramentu później jest więcej problemu niż z sakramentami:P

Gość prowokejszyn jak nic
a co cie to obchodzi. jako rodzic dziecka mam prawo decydować. jak dorosnie to moze zostac buddysta :P

Gość Mam taakie pytaanie
Odejść z kościoła katolickiego wcale nie jest tak łatwo.. i wiem co mówię. Może w przyszłości Wasze dziecko będzie miało do Was pretensje, że zadecydowaliście za niego? Też jestem matką. Nie ochrzciłam dziecka, uważam, że nie mam prawa wybierać mu wiary :o

bo wierzę w Boga i wyznaje tą wiarę teraz ja podejmuje decyzje za dziecko, chce by przyjeło ten pierwszy sakrament, następny też -komunię swiętą może jak bedzie dorosłe to bedzie postepowało inaczej, na dzień dzisiejszy to ja go wychowuje i robie to również w wierze chrześcijańskiej no i nie rozumiem tych prowokacyjnych pytań- ja wierzę w Boga i nie wstydze sie tego, ale równocześnie nie zadaje pytań typu-czemu nie chrzcicie swoich dzieci, ja chrzczę bo taka jest moja wiara i jest to dla mnie tak oczywiste jak dla innych to ze nie chrzczą... ani nie osadzam ani nie potepiam innych pogladów, choć troche ich nie rozumiem, ale do tego to mam prawo

Gość Mam taakie pytaanie
To jeszcze jedno pytanie, które mnie mnie nurtuje. Po co ludzie, którzy nie chodzą do kościoła chrzczą dzieci? Żeby ludzie nie gadali? :o

nie chcesz chrzcić to nie chrzcij. i nie zadawaj durnych pytań.

Gość bo jako rodzic mam do
ja nie mam pretensji do moich rodziców że mnie ochrzcili. nie znam nikogo kto by miał pretensje do swoich bo go ochrzcili.

Nie wiem, ja chodze do koscioła i przystepuje do sakramentów, moze ktos inny ci odpowie

xeri mądrze pisze. Ja nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką sytuacją żeby dziecko miało pretensję że rodzice go ochrzcili :O póki co rodzice go wychowują i mają do tego prawa a później jak dziecko dorośnie to może za siebie decydować.

Ohcrzcilam synka, bo bylam mloda i glupia. Wplyw rodziny i opinia spoleczna tez zrobily swoje. Wtedy jeszcze bylam wierzaca jako tako.

Gość pachnę brzozą
xeri - szczycisz się tym, że zawiązujesz pęta wokół wolnego człowieka? jakim prawem narzucasz wolnej istocie swoją wiarę?

Gość Mam taakie pytaanie
Właśnie chodzi mi o tą presję społeczeństwa... Że ludzie poprostu boją się zrobić coś innego. No bo jak to wygląda, że dziecko nie ochrzczone... I jakie póżniejsze problemy? Ja nie mialam zadnych! Skoro nie chodze do kosciola, to chrzest mojego dziecka bylby obluda..

Gość 1234567.........
ochrzciłam dzieci bo jestem katoliczką i uważałam że słusznie postępuje a jeśli zdecydują że np buddyzm jest tą wiarą którą pragną wyznawać i w tej wierze żyć na pewno to zaakceptuje ...jak na razie jakoś nie widzę u nich pretensji że tak się stało ...może przez to że dla środowiska w jakim żyją to całkiem naturalna sprawa

a poza tym sie nie szczyce, jesteśmy na kafe tutaj kazdy wyraża swój poglad, w tym równiez ja i ty

ludzie.... skoro brali ślub kościelny to przed ołtarzem padają słowa czy chcą wychowywać swoje dzieci w wierze chrześcijańskiej, i rodzic ma do tego pełne prawo ! Dziwić się potem, że coraz więcej ludzi nieogarniętych żadną wiarą bo nikt im wcześniej tego nie wpajał, jak rodzice nie zaczną to kto zacznie może otoczenie ?

Gość pachnę brzozą
śmieszą, bo nie umiesz na nie odpowiedzieć?

Ja mam pretensje do mich rodziców, że mnie ochrzcili:0 narobili mi tym kope kompleksów i bałaganu w życiu. NIGDY nawet jako kilkuletnie dziecko nie czułam jakieś tam wiary. Nie kochałam Pana Jezuska jak inne dzieci i myślałam, że przez to jestem gorsza i zostane ukarana. Nie ochrzcze swojego dziecka- będzie kiedyś chciało to dobrze, nie to trudno

Gość 1234567.........
Mam taakie pytaanie...ja nie czułam żadnej presji środowiska nikt nigdy z zewnątrz nie ingerował w nasze życie a Ty skoro jesteś nie wierząca no to rzeczywiście byłoby obłudą teraz ochrzcić dziecko ...twoja wola i masz do niej święte prawo tylko jak sytuacja sie odwróci i np za parę lat Twój syn czy Twoja córka spotka kogoś na swojej drodze i będą chcieli mieć ślub kościelny wtedy będzie wymagało to dużo zachodu ochrzcić się pierwsza komunia bierzmowanie ...bez tych sakramentów żaden ksiądz ślubu nie udzieli ...chociaż jest to oczywiście wykonalne

Gość LADY DIOR
Większość ludzi chrzci,żeby ludzie nie gadali Dobrze ktoś napisał- Po co chrzczą dzieci Ci co do kościoła nie chodzą???? No, pytam po co?

co za temat , kto chce to niech chrzci a kto nie to nie proste .... nikt nikomu nie narzuca a jak ktoś komuś zarzuca to ma problem. Temat powinien być skończony.

laryss idealnie ci odpowiedziała... wierze i tak postepuje a ty i twoje zaczepki wcale nie zachwieja tego stanu i to by było tyle w tym temacie...

Gość Mam taakie pytaanie
Miss Z. --> Ja miałam podobnie. Do kościoła chodziłam, bo tak było trzeba. Odliczałam tylko minuty kiedy msza sie skonczy. Swojemu dziecku tego nigdy ne zafunduje. Rozmawiamy czesto o Bogu, o roznych wiarach. Jest jeszcze za maly, aby podjac decyzje kim tak na prawde chce byc, ale ma na to czas, ma na to cale zycie. dlaczego mialabym narzucac mu swoja wiare..

ochrzciłam bo jestem wierząca i chce wychowywać dziecko w wierze katolickiej Chce żeby pózniej moglo przystąpić do komunii i do innych sakramentów swietych

Gość pachnę brzozą
są pewne zasady moralne stojące ponad wszystkimi religiami, to ich powinnyście uczyć swoje dzieci, a nie sztucznej wiary polegającej wg większości katolików na chodzeniu do kościoła, święceniu jajek, ubieraniu choinki. takiej wiary nauczycie swoje dzieci. jestem w 100 % przekonana o tym. wychowujecie kolejne pokolenia pustych katolików, którzy zamiast reguł moralnych uczą się klepania na pamięć regułek. komunia kojarzyc im sie bedzie z prezentami, ślub z kasą itd, itp. święta z choinką lub zajączkiem. bo wy je tego nauczycie.

mnie rodzice ochrzcili i nie czuję, że ograniczyli tym samym moją wolność. Chrzest do niczego nie zoobowiązuje. W Biblii jest napisane, że czlowiekowi została dana wolna wola i może decydować sam za siebie. Wiec moje dziecko będzie decydować o sobie, gdy dorośnie. Poki co ja za nie decyduje.

Gość pachnę brzozą
no pwenie xeri, nie wdawaj się wdyskusje burzące twoje ułożone, co do ostatniego klocka życie. tkwij w iluzji.