Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blada jak ściana

Tak , to cała prawda o solaryzowanych panienkach!!

Polecane posty

Gość blada jak ściana
Solarium zrobi z Ciebie potwora Ładna nastolatka Sammi-Jo Wilson jeszcze niedawno była uzależniona od opalania się Dopiero fotografia ukazująca, jak będzie wyglądać za 20 lat, jeśli nie zmieni swoich nawyków, uświadomiła Sammi-Jo spustoszenia w skórze, jakich dokonywało regularne smażenie się pod kwarcówką. Sammi-Jo z Harlow w Essen – pracująca w banku na stanowisku opiekuna klienta – odwiedzała solarium pięć razy w tygodniu. – Naprawdę przesadzałam – mówi. – Za każdym razem opalałam się po 12 – 14 minut. To było zupełnie jak uzależnienie. Wcale nie postrzegałam siebie jako tak opalonej, jak naprawdę byłam. Jeśli tylko wydawało mi się, że moja opalenizna odrobinę blednie, natychmiast wracałam po poprawkę. Tymczasem specjaliści ostrzegają, że rak skóry stał się najpowszechniejszą formą nowotwora atakującą młode kobiety – dotyka dwa razy większej liczby pań przed 30-tką niż rak piersi. Czerniak złośliwy, najgroźniejsza odmiana raka skóry, atakuje 9 tys. Brytyjczyków rocznie, zaś zabija ponad 1 800 osób. To właśnie między innymi panująca wśród młodzieży moda na całoroczną opaleniznę wraz z coraz większa liczbą łóżek turbo w solariach doprowadziły do tak dramatycznego wzrostu przypadków raka. Badania dowiodły, że korzystanie z solarium przed 35. rokiem życia podnosi ryzyko zachorowania na czerniaka aż o 75 procent. Jednak dla Sammi-Jo takie ryzyko nie przeważało nad korzyściami w postaci ciągłej opalenizny i wyglądu tak ładnego, że nie musiała robić sobie makijażu. – Kiedy ktoś ostrzegał mnie przed skutkami leżenia pod kwarcówką, myślałam sobie: "Tak, tak, już to wszystko słyszałam" i dalej robiłam swoje – mówi. Dziewczyna pracuje dorywczo jako modelka i została w zeszłym roku zaproszona do udziału w programie "Embarrassing Bodies" na kanale Channel Four TV. Powiedziano jej tylko, że będzie to program o solariach. Poszła na zdjęcia otwarcie lekceważąc ryzyko zdrowotne swojego postępowania. Jednakże szokująca fotografia, ukazująca jak jej skóra wyglądać będzie w wieku 38 lat, szybko skłoniła ją do zmiany zdania. – Któregoś dnia rano przyszli do mnie ludzie z programu, żeby zrobić zdjęcie, ale nie powiedzieli po co. Ale kiedy odesłali przerobioną fotografię i powiedzieli mi, że tak właśnie będę wyglądać, jeśli nie zrezygnuję z solarium, zrobiło mi się niedobrze. Chcę być modelką i pomyślałam sobie, że przecież żadna agencja nigdy mnie nie zatrudni, jeśli zobaczą tam takie zdjęcie. To było okropne. Mama Sammi-Jo również się przeraziła. Zabroniła nastolatce wizyt w solarium, mówiąc: – Od teraz wolno ci używać tylko samoopalacza w butelce. Od tego czasu Sammi-Jo była na solarium tylko dwukrotnie i używa samoopalacza w sprayu, który – jak sama mówi – "jest ciut droższy i czasem zostawia plamy, ale to i tak lepsze od łóżka opalającego". Przyznaje jednak, że wiele jej koleżanek w dalszym ciągu wybiera kwarcówkę, nawet po obejrzeniu alarmującego zdjęcia skóry Sammi-Jo w przyszłości. – Wiele osób kocha solaria. Jest tyle dziewczyn, ale i facetów, którzy chodzą tam nieustannie i wyglądają jak skwarki. Prawdę mówiąc to okropne, ale oni tego nie dostrzegają – twierdzi nastolatka. Sammi-Jo ma nawet przyjaciółkę, która doznała poważnego poparzenia twarzy w solarium. Jakiej więc rady udzieliłaby wielbicielom takiego niezdrowego opalania? – Poważnie zastanówcie się, co robicie; nie chowajcie głowy w piasek. Pomyślcie o tym, jak będziecie wyglądać za 10 – 20 lat. To się może wydawać w tej chwili odległą przyszłością, ale przyjdzie szybciej, niż się spodziewacie. – Chyba, że chcecie zostać samotnymi, pomarszczonymi ludźmi – wtedy, proszę bardzo. Bo, wierzcie mi, nikt się do Was nawet nie zbliży, kiedy będziecie tak wyglądać. Pamiętaj, nigdy nie chodź do solarium, jeśli: - masz mniej niż 18 lat - masz jasną karnację lub dużo piegów - łatwo ulegasz poparzeniom słonecznym - masz dużo pieprzyków - w rodzinie ktoś chorował na raka skóry - przyjmujesz leki, który zwieszają wrażliwość na promieniowanie UV