Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bronskik

mostek dentystyczny. REKLAMACJA, kiedy? prosze o pomoc...

Polecane posty

Gość bronskik

Witam. pol roku temu zrobilem sobie mostek dentystyczny. tym mostkiem chcialem uzupelnic jeden brakujacy zab (prawa czworke). w tym celu dentysta musial opilowac mi sasiednie zeby (trojke i piatke). wykonanie tejgo mostku wygladalo w ten sposob: 1. wykonanie odlewu moich zebow. 2. zeszlifowanie zebow, na ktorych mial zostac zamontowany mostek. 3. po tygodniu, lekarz zalozyl mi ten mostek (narazie byl czarny), w celu sprawdzenia czy wszystko jest OK. zalozyl go na 3 sec po czym zdjal, nie pytajac sie mnie o zdanie. 4. po kolejnym tygodniu zacementowal mi mostek. Od tamtego czasu (ponad pol roku) caly czas cos mi przeszkadza w zgryzie. bylem kilka razy u doktora. na poczatku zeszliwowal mi jeszcze bardziej zdrowe, dolne zeby. w tej chwili, mam brzydko wygladajacy dolny zgryz! PARANOJA! chcialem zeby moje zeby wygladaly ladnie, a tymczasem sa nierowne! wiem ze tak sie robi przy mostkach... ale efekt nie jest zadawalajacy... chce zeszlifowac dolne zeby z drugiej strony (lewej), tak aby zeby wyglaaly na symetryczne. pomimo zeszlifoania tych zdrowych, dolnych zebow z lewej strony, caly czas czuje ucisk na ten most. czyli zgryz jest nieprawidlowy. lekarz zeszlifowac mi mostek, teraz widac juz metal... nie podoba mi sie to. pomijam juz fakt, ze zeby mostka sa znacznie wieksze od moich prawdziwych zebow, ktore zostaly oszlifowane. brakujacy zab, jest wykonany w taki sposob, ze w wewnetrznej czesci szczeki zawija on sie do gory. jest to bardzo wyczuwalne jezykiem. krawedz tego zeba jest oksta, co sprawia mi wielki dyskomfort. nie jest on "pionowy" jak reszta zebow. kiedy moge zlozyc reklamacje na wykonany mostek??? gdzie moge zasiegnac opinii na temat tej protezy. przeciez zaplacilem za cos, co mialo poprawic wyglad moich zebow. bardzo prosze o pomoc.. Łukasz

Gość klarcia49
to jakiś lewy ten dentysta,pewnie że należy się reklamacja jeżeli zle jest wykonany. ą z porcelany jest ten most?

Gość bronskik
tak, mostek jest porcelanowy. przy czym ta porcelana jest osadzona na metalu. dziekuje za link do strony, juz na niej siedze.

Gość bronskik
dodam jeszcze, ze nastepnego dnia po zalozeniu mostu dziasla odslonily jakby podniosly sie delikatnie, przez co widac dziure miedzy mostem a dziaslem. aha i sugestia do wszystkich. ROBIE IMPLANTY A NIE MOSTY! przez ten most mam zniszczonych 5 zebow... a mialem naprawde bardzo ladne i zdrowe zeby...

Gość Innesia26
najlepiej odbudowywać ząb na włóknie szklanym- niedrogo i bez szlifowania

Gość liil9
na włóknie szklanym most jest tylko czasowy więc nie stosuje się na długo

Gość bronskik
ale kiedy mozna zlozyc reklamacje? wyobrazcie sobie, ze od 7 miesiecy macie w buzi cos, co Wam przeszkadza kazdego dnia, kazdej godziny, minuty, sekundy. kiedy budze sie rano, pierwsza rzecza jaka czuje, to ten cholerny mostek. nie dosc ze meczy mnie to fizycznie (bo boli i uwiera), to na dodatek psychicznie tez juz wysiadam...

Gość liil9
Agzie go robiłeś?Szkoda że wcześniej nie złożyłeś reklamacji.Idz jak najszybciej

Gość bronskik
Mostek wykonalem w przychodni Multident na brodnie (warszawa). z reklamacja bylem juz kilka razy. jak pisalem, dr szlifowal mostek, czulem znaczna ulge. jednak po kilku dniach, czulem ze dalej cos mi przeszkadza. i tak bylem 3 razy. dr przekonywal mnie, ze np ten brakujacy zab, musi byc zawiniety do srodka (nei wiem jak to wytlumaczyc... ale wyobrazcie sobie lewa gorna czworke, wykonana na zasadzie mostka. nie przypomina ona normalnego zeba, jezykiem czuc jakby brakowalo wlasnie tego zeba). nie chce mi sie w to wierzyc...

Gość zasa
może wartałoby iść na konsultacje do innego stomatologa, obejrzałby Twoje zęby i powiedziałby co tamten spierniczył, miałbyś jakieś podstawy do reklamacji, wiedziałbyś co zostało źle zrobione

Gość liil9
ale w porcelanie sie już nie piłuje dlatego są te wszystkie przymiarki z tego co piszesz to odrazu miałeś go zle zrobionego

Gość zasa
coś mi się wydaje że źle pobrał odcisk, dlatego masz takie problemy

Gość liil9
nie wszysko zależy od wycisku ale też od lekarza jak oszlifuje zęby i oczywiście od technika jak wykona most

Gość lolai78
zgłosiłeś tą reklamację??

Gość bronskik
reklamacje zglosilem w zeszlym tygodniu. lekarz powiedzial ze mostej jest wykonany prawodlowo. a to ze mi przeszkadza.. no trudno, samo musi sie dotrzec. w poniedzialek ide do innego dentysty na konsultacje. odezwe sie w poniedzialek.

Gość dzarka lika
Pierwsze słysze żeby most się docierał

Gość krakowianka111111111
ja pracowałam jako asystentka dent i u nas zawsze pacjent musiał byc xzadowolony z pracy a nie tak. Powinien uznac reklamecje i zrobic jeszcze raz za free. po to sa przymiarki przed zaklozeniem by wszytstko było ok

Gość bronskik
wczoraj bylem u dentysty (innego niz ten, ktory wykonal mi most) na konsultacji. lekarz zalecil mi reklamacje (wykonanie mostu od nowa lub zwrot piniedzy). dzisiaj bylem u mojego dentysty, zlozylem reklamacje. dentysta zadzwonil do technika i umowilismy sie na poniedzialek, w celu konsultacji.

Gość lolai78
to fajnie ze udalo ci sie to zalatwic

Gość bronskik
Jestem po dzisiejszej wizycie. Technik zdjal bardzo duzo ceramiki z mostu, baaaardzo duzo. Czuje znaczna poprawe. Mam tak teraz z tym pochodzic i zobaczyc czy ten stan sie utrzyma. W przyszly czwartek ide na zdjecie tego mostu:) ALE! Lekarz chce mi zatruc zeby zeby je bardziej oszlifowac i tym samym zrobic wiecej miejsca na most. Co sie wiaze z zatruciem zebow? Czy takie zeby sa gorsze?? Moze mi to kots wytlumaczyc jak czlowiekowi? PIENIADZE: Musze zaplacic 40zl za dwa zdjecia rentgenowskie, ktore zrobil dzisiaj lekaz. Dodatkowo musze zaplacic za zatrucie 2 zebow, za tarcze do zdjecia mostu, za wypelnienie zatrutych zebow i ponown zdjecia. razem ok 450zl. Jak sadzicie, czy to ja powinienem pokryc te koszta??

Gość lolai78
zatrucie zębów to zacofane leczenie kanalowe

Gość bronskik
uwazasz, ze to ja powinienem zaplacic za to leczenie, zdjece mostu itp??

Gość chcę wiedzieć przed
\"zatrucie zębów to zacofane leczenie kanalowe\" a jakie jest niezacofane? bo nie wiem?

Gość wiolka84444
to faktycznie dziwne ja tez mam most - i nic mi sie nie dZieje- nie mam zrobionego na metalu tylko sama porcelana -nie wiem czy to dobrze czy zle.Nie powinienes juz placic dodatkowo za poprawianie tego mostu --wiem ze gearancja jest 2 lata na most

Gość bronskik
dziekuje za Wasze wsparcie. Napisalem do Federacji Praw kKonsumentow, czekam na ich odpowiedz. A mostek ceramiczny jest o niebo lepszy od tego z metalem. Metal zabiera duzo miejsca, przez co most, jak i imitowane przez niego zeby sa po prostu wieksze niz nasze prawdziwe.

Gość edek5444
wystaw odpowiedni komentarz na www.znanylekarz.pl--niech inni sie dowiedza co za partacze pracuja w tej klinice.

Gość edek5444
w ogole most musi byc zrobiony bardzo dokladnie nie moze byc zadnyvh szczelin-poniewaz te zeby spilowane sa oslabione i jak jest zle zaxementowany wdaja sie bakterie i moze powstacprochnica i wtedy to juz doopa blada nie da sie nic zrobic jedynie implant pozostaje a implanty sa bardzo drogie i jak pozniej bez zebow chodzic.

Gość wiolka84444
a dlaczego nie robiles z samej porcelany??

Gość bronskik
Most z samej porcelany jest duzo drozszy. Za moj most na metalu zaplacielm 500zl za kazdy zab. Za most wykonany z samej ceramiki musialbym zaplaicci ok 1200-1500zl za jeden zab, czyli w sumie ok 3500zl. Ty tez tyle zaplacilas za swoj most ceramiczny?

Gość wiolka84444
ja placilam 500zł od zeba -- czyli 1500zł zaplacilam w miescie krakowie--to duzo placiles!! i wczesniej jeszcze po wyrwaniu zeba nosilam przez 6 tygodni taka atrape zeby nie byc bez zeba na przodzie:D to za nia zaplacilam 200. noi wyrwanie zeba 100zł