Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Etat

Umowa zlecenie czy umowa o pracę?

Polecane posty

Gość Etat

Jeżeli będę pracować 6 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu, to bardziej opłaca mi się umowa zlecenie, czy umowa o pracę? Chodzi mi o to, czy jeżeli zdecyduje się na umowę o pracę, to będzie mi się wliczać w lata pracy?

jeśli masz tam pracować przez dłuższy okres czasu to umowa o prace jest bardziej opłacalna

Gość Etat
Dzięki. Możesz mi jeszcze powiedzieć czy opłaca mi się pracować tam przez 6 miesięcy. Czy później będzie mi przysługiwać chorobowe?

Gość aaa kotki dwaaa
umowa o pracę zawsze wlicza się w lata pracy - niezależnie od etatu czyli godzin przepracowanych w tygodniu . Zawsze jest korzystniejsza umowa o pracę bo masz przywileja pracownika. Przede wszystkim urlop :) Umowa zlecenie może być rozwiązana w każdym momencie . Jest zawierana na krótkie okresy 3-6 miesięcy. Umowa o pracę jest bezpieczniejsza. Od obu umów są odprowadzane składki ZUS tak że idą za tobą ubezpieczenia :) Bierz umowę o pracę!!!

Gość aaa kotki dwaaa
Chory można być w każdej chwili nawet drugiego dnia po zatrudnieniu ( ale wtedy nie licz na dłuższe zatrudnienie) Chorobowe wylicza się w takim przypadku z biezącej pensji. Nie rozumiem twoich obaw.

Gość Etat
Jestem w ciąży i zależy mi, żebym później miała wypłacanie pieniążki, pomimo, że nie będę pracować.

Gość aaa kotki dwaaa
do 3 miesiąca ciązy mogą cię zwolnić bez podania przyczyny jako-tako. Chyba że się coś zmieniło w kodeksie pracy - musisz poszukać :) A potem muszą ci przedłużyć do dnia porodu. Dostaniesz normalnie urlop macierzyński i potem ewentualnie cię przyjmą spowrotem albo cześć. Jeśli ci przedłuyżą tylko do dnia porodu to idziesz do ZUS i Zus kontynuuje twoje ubezpieczenia - urlop macierzyński :) Sama to przerabiałam. Macierzyńskie było co miesiąc jak normalna pensja z poprz zakładu pracy, po macierzyńskim musiałam iśc zarejestrować się na bezrobociu :O

ja przestrzegam studentow przed umowami o prace - pracodawca nie bedzie wam placil ani zusu ani ubezpieczenia zdrowotnego. Wiem bo sama tak pracowalam prawie rok!

Gość Etat
Jednak pracodawcy nie wiedzą, że jestem w ciąży

Gość aaa kotki dwaaa
do - Carrefour ułatwiamy życie: tak jest przy umowie zlecenia!

Gość aaa kotki dwaaa
Nie mów o ciąży do mom ukończenia 3 miesiąca ciąży :D potem śmiało. Chorobowe będziesz miała płatne 100 % Nie moga w ciąży zatrydniać w godz nadliczbowych itd - poszukaj w KP

Gość aaa kotki dwaaa
:) a który to tydzień - jeśli można wiedzieć? ....za te rady :D

Gość Etat
3 tydzień. Dzięki za rady :* Jestem po okresie próbnym, sprawdziłam się i do jutro mam czas aby się zdecydować na rodzaj umowy.

Gość aaa kotki dwaaa
Gratuluję :) Chowaj brzuszek i do pracy :) Skoro się sprawdziłaś to może się zadomowisz na dłużej :) U mnie w pracy też bywały takie przypadki. Na dzień dobry ciaża ale laska fajna więc ją zostawili i pracuje do dziś. Ps. Zawsze możesz powiedzieć że nie wiedziałaś że jesteś w ciaży i nic nie chciałaś ukryć :) Powodzenia.

Gość Etat
Właśnie zamierzałam im nic nie mówić przynajmniej do 2 miesiąca.

Gość bierz koniecznie
umowe o prace!!! na zleceniu moga cie zwolnic od zaraz a umowa o prace gwarantuje zatrudnienie do konca ciazy przynajmniej! no i wynagrodzenie oczywiscie tez! na zleceniu zwolnia cie jak tylko sie dowiedza o ciazy!! a kiedy powiesz to nie ma znaczenia, dla ciebie lepiej po podpisaniu umowy

Gość Etat
Dziękuje za rady :)

Gość aaa kotki dwaaa
Niech nie mówi zaraz po podpisaniu umowy bo dostanie ją na czas i potem sru -do widzenia. A może dostanie pierwszą umowę na 3 miesiące i potem na stałe i po 3 miesiącach jak już podpisze um na stałe powie że jest w ciąży. lepiej się za wczasu nie chwalić. Takie jest moje zdanie :)

Gość Etat
No to może wcale nie będę im mówić dopóki nie będzie widać ;)

Gość aaa kotki dwaaa
tak zrób :) Nie będziesz się nie potrzebnie stresować. Zobaczysz jak się sytuacja ułoży :)

Gość aaa kotki dwaaa
zapomniałam dodac że dzidzius będzie miał fajną mamę - jeszcze go nie ma a już dba o jego przyszłość ;)

Gość Etat
A dziękuje :* :* :* Bardzo mi miło :)

Gość Etat
Mam jeszcze jedno pytanie. 6 godzin dziennie to ile etatu?

Gość abbbbbbra
1/4 etatu?

Gość aaa kotki dwaaa
6 godzin / dzień to 3/4 etatu :)

Gość Etat
dzięki :D

Gość Etat
Więc po np 6 miesiącach mogę iść na chorobowe, a później po porodzie będę mieć macierzyńskie?

Gość Etat

Gość Etat
Czy w takim razie mogę później liczyć na bezrobocie?